Kodėl žuvis geriau už mėsą?

Kodėl žuvis geriau už mėsą?

Tradiciniu tapęs žuvies grilio čempionatas, vykstantis rugsėjo mėnesį, šiemet turiningai papildė Palangos šventinį savaitgalį. Tai tikriausiai vienintelis renginys, kuriam žuvį žvejoja pats miesto meras ir vienas iš nedaugelio Lietuvos barbekių kepėjų asociacijos (LBKA) renginių, kurių metu parodyti savo sumanumą, kulinarines fantazijas ir profesionalumą suteikiama galimybė ne tik profesionaliems virtuvės darbuotojams, bet ir grilio entuziastams. Pati smagiausia šios šventės dalis miestiečiams bei svečiams – tai gaminamo ant gyvos ugnies maisto aromatas bei galimybė paragauti kai kurių patiekalų. Tiesa, praeiviams paprastai reikia būti budriems, nes „dalinamo“ maisto nedaug, o norinčių visada apstu.

Iš tiesų geriausias būdas įvertinti šventės privalumus – būti teisėju ir išragauti kone visų patiekalų. Pagal tarptautinės grilių čempionatų taisykles – visų teisėjų skaičius turi atitikti visų komandų narių skaičių. Žuvies grilio čempionate kiekvienoje komandoje dalyvaujančių virėjų skaičių sudaro trys asmenys, tad kiekvienai komandai būtini trys teisėjai! Kodėl tiek daug? O todėl, kad teisėjų skaičiaus objektyvumas būtų viršesnis už kiekvieno konkretaus teisėjo subjektyvumą (nemažas būrys skirtingų teisėjų atspindės teisingesnį vertinimą). Tiesa, galutinių įvertinimų (balų) sumą galima pakoreguoti jau suskaičiavus realius rezultatus – bet čia jau vyr. teisėjo ar organizatoriaus sąžiningumo klausimas.

Kas dalyvavo, ką laimėjo, ko nusipelnė


Pastarojo čempionato ypatumus papildė vienas reikšmingas faktas – dalyvauti atvyko net dvi komandos iš Rusijos, Kaliningrado srities. Kitas keturias komandas sudarė Vilniaus, Klaipėdos bei Kauno komandos. „Vietinę“ virtuvę atstovavo: rinktinė LBKA komanda „Kulinarinė tarnyba“ ir „Barbekiu magyrai“ iš Vilniaus, armėnų restorano „Ararat“ virėjai iš Klaipėdos bei Kauno „Barbekiu ambasadoriai“.
Čempionato organizatoriai apdovanojimus skyrė tik pirmoms trims geriausiai pasirodžiusioms komandoms ir ypatingąjį apdovanojimą už skaniausią žuvienę. Netikėtai, tačiau pagrįstai tiek kapitono rungtyje, tiek ir pačiame čempionate nugalėtojais tapo armėnų virtuvės atstovai. Skaniausios žuvienės konkurso laurus užtikrintai nuskynė vilniečiai, virtuvės alchemikai - „Berbekiu magyrai“, apie kurių žuvienę, tik pradarius jos dangtį, gandai pasklido po visą Basanavičiaus alėją.

Deja, daugiau nebuvo nominacijų ir apdovanojimų, kuriomis galima būtų įvertinti daugiau čempionato dalyvių. O vertinti tikrai buvo ką. Kadangi čempionatas buvo tarptautinis, atstovautos skirtingos virtuvės bei pristatyti skirtingi pateikimo stiliai – pasigedome tokių nominacijų, kaip: „Originaliausias derinys“, „Komandos dvasia“, „Geriausia serviruotė“, „Geriausia kompozicija lėkštėje“, „Virtuoziškiausiai įvaldytas grilius“, „Publikos populiariausias“, „Tinkamiausias visuomeninio maitinimo įstaigose“ ir pan. Todėl „Meniu.lt“ ir „Restoranų verslas“ nusprendė, kad: „Originaliausias derinys“ – LBKA „Kulinarinės tarnybos“ desertas – „Ananasai grill su kalmarais palmių cukraus karamelėje“, „Komandos dvasia“ – rusų „Russ“ viešbučio komanda, „Geriausia serviruotė“ - „Barbekiu ambasadorių“ karštasis patiekalas, „Publikos populiariausias“ – Barbekiu Magyrų Plekšnė su menkių kepenėlemis „Geriausia kompozicija lėkštėje“ – Rusų „Cronwell“ komanda, „Virtuoziškiausiai įvaldytas grilius“ – „Barbekiu magyrų“ kepsninė,  „Tinkamiausias visuomeninio maitinimo įstaigose“ – „Ararat“ meistrų „Juodoji menkė“.

Kulinarinės įdomybės

Kaip įprasta grilio čempionatuose – netrūko originalių receptų, kurie ne tik stebina savo derinio originalumu, bet ir laužo nusistovėjusius kulinarinius standartus. Pavyzdžiui, Rusijos Svetlogorsko viešbučio „Russ“ komandos žuvienė buvo „papildyta“ gausiu vištų kojelių kiekiu, o ir patys žuvies patiekalai buvo taip pat papuošti arba papildyti jomis (ko gero apeliuojant į magišką vištos kojelės reikšmę). LBKA komandos ir čempionato originaliausią desertą „atstovavo“ kepti ant griliaus ananasai su kalmarais. Kapitonų rungtyje Vilniaus magyrai ne tik iškepė žuvį ir antį, bet ir „išrūkė“ ant gyvos ugnies kietai virtus dūmų skonio kiaušinius, derinyje su lydeką priminusius pasaką apie „Koščėjų nemirtingąjį.

Čempionato nugalėtojų receptas

Tuo tarpu tarptautinio čempionato nugalėtojų, restorano „Ararat“ patiekalai sužavėjo savo paprastumu, skonio ir produktų natūralumu. Pristatome Jums vieną iš patiekalų receptų.

„Juodoji menkė“

Patiekalui pagaminti prireiks:

• Menkės filė;
• Bulvių;
• Pieno;
• Sviesto;
• Skirtingų rūšių salotų;
• Krevečių;
• Jūros druskos;
• Šafrano;
• 5 rūšių pipirų mišinio (grūdeliais);
• Sojos;
• Alyvuogių aliejaus;
• Citrinos;

Pirmiausia marinuojama žuvis. Pagal originalų receptą, menkė marinuojama 3 dienas šaldytuve. Čempionato metu „Ararat“ komanda žuvį marinavo trumpiau, nes kokią žuvį teks gaminti sužinojo tik čempionato dieną.
Žuvis sluoksniais sudėliojama inde, apibarstoma jūros druska, 5 rūšių pipirų mišinių bei sutarkuota citrinos žievele. Kad pipirai „atiduotų“ geriausią savo aromatą ir skonį – jų grūdelius ne malkite, o traiškykite  peiliu. Marinatą pabaikite įpildami sojos ir alyvuogių aliejaus. Nors marinato neturi pritrūkti, žuvis neturėtų jame plaukioti. Prieš kepant, marinuoti reikėtų nuo poros valandų iki 3 dienų.
Garnyrui ruošdami bulvių piure, išvirtas bulves grūsdami su gabalėliu sviesto ir pieno – įberkite šiek tiek šafrano.
Patiekalą pateikite sluoksniais sukrovę: bulvių piurė, iškeptą menkės filė, šalia pateikite skirtingas salotas (prie žuvies ypatingai tiks rukola) su apkeptomis krevetėmis ir šlakeliu alyvuogių aliejaus. Prie žuvies nepamirškite padėti citrinos gabaliuką. Jį „Ararat“ virtuvės šefas siūlo prieš kepant apibarstyti druska.

P.S Kitų Tarptautinio žuvies barbekiu čempionato laimėtojų ir dalyvių receptų ieškokite leidinyje „Restoranų verslas/Meniu.lt“ bei netrukus startuosiančioje Meniu.lt receptų skiltyje.


MENIU.LT informacija
Nuotraukos: Ieva Malaiškaitė

2010 09 27

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną