Kodėl nederėtų valgyti ledinukų?

Kodėl nederėtų valgyti ledinukų?

Ko gero nėra tokių vaikų kurie nemėgtų saldumynų, o ir suaugusieji kartais mėgsta jais pasilepinti. Mažiesiems saldainių parduotuvės - tikras rojus. Spalvingi, ryškūs, gardūs ir... deja, nuodingi ledinukai. Įprasta, kad ant maisto pakuotės rašoma jo sudėtis, išvardinti visi maisto priedai, tačiau retas, kuris analizuoja ledinukų sudėtį, o ir pamatęs daugybę visokių „E“ nesigilina kas tai yra bei kokį poveikį daro organizmui.

Atskleisime jums žiaurią tiesą apie ledinukus. Ledinukas „Party Pops“ ryškus vaivorykštės spalvų sūkurys... Jo sudėtyje: cukrus, gliukozės sirupas, kvapiosios medžiagos, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos (E330, E334, E331), dažikliai ( E104, E110, E120, E122, E124, E129, E131, E132, E133, E150, E153, E171 ). Vargu ar kam šautų į galvą aiškintis, kas po kiekvienu iš paslaptingųjų „E“ slepiasi. Mes pasidomėjome ir sužinojome, jog:

E330 – visiems gerai žinoma organinė ir plačiai naudojama citrinų rūgštis. Kaip maisto priedas ji naudojama daugiau nei 100 metų, nekenksminga, tačiau gali sukelti dantų eroziją.

E334 – vyno rūgštis, nekenksminga, nors vartojant dideliais kiekiais gali sukelti gastroenteritą (tai virškinamojo trakto liga – skrandžio bei žarnyno uždegimas). Vyno pramonėje ši rūgštis yra šalutinis produktas.

E331 – natrio citratas, nekenksmingas.

Rūgštingumą reguliuojančios medžiagos baisiai neatrodo. Ledinuke jų tikrai nėra „daug“, tad galime teigti, jog šie priedai nepavojingi nei vaikams, nei suaugusiems (žinoma tik tada, jei saldainių nekemšama be saiko).

Bet, eikime toliau – dažikliai:

E104 – chilonilo geltonasis. Naudojamas lūpų dažuose, plaukų priežiūros produktuose, odekolonuose, kai kuriuose vaistuose, gali sukelti dermatitą (kai dirgiklis patenka per virškinimo traktą, kvėpavimo takus ar parenteraliai ir pažeidžia odą. Toks dermatitas yra alerginis ir vadinamas toksikodermija, arba medikamentiniu dermatitu. Dermatitui būdingas karštis, skausmas, paraudimas bei patinimas (calor, dolor, rubor et tumor). Nepatartinas vaikams. Australijoje, Japonijoje, Norvegijoje ir JAV ši medžiaga yra uždrausta.

E110 – saulėlydžio geltonasis FCF. Vaikams nerekomenduojamas, išlaisvina histaminą, gali sukelti urtikariją (dilgėlinė), rinitą (sloga), hiperaktyvumą, inkstų navikus, chromosomų žalą, pilvo skausmus, pykinimą ir vėmimą, gali sutrikti virškinamojo trakto veikla, maisto skonio pojūčiai. Uždraustas Suomijoje ir Norvegijoje.

E120 - kochinelas, karmino rūgštis, karminas. Nerekomenduojamas vaikams. Išlaisvina histaminą, gali sukelti alergines reakcijas.

E122 – azorubinas, karmosinas. Nerekomenduojamas vaikams. Gali sukelti bėrimą panašų į dilgėlinę ir vandens sulaikymą. Uždraustas Japonijoje, Norvegijoje, Švedijoje ir JAV.

E124 – Ponso 4R, kochinelas raudonasis A. Nerekomenduojamas vaikams, uždraustas Norvegijoje ir JAV.

E129 – alura raudonasis AC. Nerekomenduojamas vaikams. Gali sukelti alergijas, kartu su benzoatais gali sukelti hiperaktyvumą, išlaisvina histaminą, kancerogenas gyvūnams.

E131 – patent mėlynasis. Vėlgi vaikams nerekomenduojama. Išlaisvina histaminą, gali sukelti odos bėrimą, niežulį, žemą kraujospūdį, drebulį ir kvėpavimo sutrikimus. JAV, Australijoje ir Norvegijoje – uždraustas.

E132 – indigotinas, indigokarminas. Nerekomenduojama vaikams. Išlaisvina histaminą, gali sukelti odos jautrumą, bėrimą, niežulį, aukštą kraujospūdį, kvėpavimo sutrikimus. Uždraustas Norvegijoje.

E133 – briliantinis mėlynasis FCF. Nerekomenduojamas vaikams. Uždraustas Austrijoje, Belgijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Italijoje, Norvegijoje, Ispanijoje, Švedijoje ir Šveicarijoje.

E150 - karamelė:

E150a - šarminė karamelė, I klasės karamelė.

E150b - šarminė sulfitinė karamelė, II klasės karamelė.

E150c - amoniakinė karamelė, III klasės karamelė.

E150d - sulfitinė amoniakinė karamelė, IV klasės karamelė. Nerekomenduojama vaikams. Pašalinis poveikis pasireiškia naudojant E150c ir E150d. Žarnyno problemas gali sukelti suvartojus didelis kiekį. Dėl sudėtingos mišinių prigimties, atliekami toksikologiniai testai, bandymai.

E153 – anglies juodasis. Nerekomenduojamas vaikams. Manoma, jog tai yra kancerogenas. Gaunamas iš sudegusių augalinės kilmės medžiagų, taip pat gali būti gyvulinės kilmės (nors tai turėtų būti aktualu vegetarams).

E171 - titano dioksidas. Be to, kad teršia vandenį, pašalinis poveikis žmogui nežinomas. Iš organizmo pasišalina su šlapimu. Šiame saldainyje (o ir kituose kelių spalvų) naudojamas kaip spalvas atskirianti medžiaga – tai tarsi kliūtis, neleidžianti visoms spalvoms susilieti į vieną. Uždraustas Vokietijoje.

Neįtikėtina... Ar dar vis vilioja vaivorykštės spalvų ledinukai ir norite jais pasmaguriauti?

Veronika Plechanova
Šaltinis: www.food-info.net/lt/index.htm
Nuotraukos: autorės ir corbis.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną