Kodėl maistas po atviru dangumi skanesnis?

Kodėl maistas po atviru dangumi skanesnis?

Po ilgų lietuviškų žiemų pirmieji šilti saulės spinduliai į miesto gatves išvilioja daugumą pasiilgusių ilgų pasivaikščiojimų, bei linksmų pokalbių jaukiose lauko terasose. Tačiau orams šylant ir dienoms ilgėjant lauke norisi būti ilgiau ir ilgau, o tas pats kavinės staliukas darosi ankštas ir vis mažiau įdomus.

„Open Kitchen“ pradžia Lietuvoje

Įkvėpti pasaulinių tendencijų, bei pastebėję lietuvių norą puikiai leisti laiką valgant lauke gatvės maisto kultūros propaguotojai, slovėnas Jure Glumac ir prancūzas Marc d’Ercevilledar 2014 m. sostinės gyventojams padovanojo tikrą dovaną – festivalį „Open Kitchen“. Jis miesto širdyje, Tymo turguje kiekvieną penktadienį ir šeštadienį sukviečia keliasdešimt skirtingų restoranų, kavinių, į programą įtraukia ir gyvos muzikos atlikėjus ar DJ sukurti renginio svečiams ypatingą atmosferą po atviru dangumi.

Penktus metus sostinėje sėkmingai gyvuojantis „Open kitchen“ prieš porą metų ketvirtadieniais pradėjo vykti ir Kauno Nemuno saloje.

Čia verta ateiti gatvės maisto gurmanams, norintiems tiesiai iš furgonėlių (angl. food trucks) šefų rankų įsigyti pačių įvairiausių kultūrų ir šalių gatvės maisto patiekalų: Ispaniškų paelijų, marokietiškų troškinių, japoniškų sušių, amerikietiškų burgerių, griliaus patiekalų, Kinijos „wok’ų“, naminių ledų, įvairių vegetariškų bei veganiškų gardumynų ir kitų maisto įvairenybių.

Pasak organizatorių, „Open Kitchen“ projektas Lietuvoje gimė susižavėjus įvairiomis maisto, socialinėmis, aplinkos ir kultūrinėmis iniciatyvomis, gyvuojančiomis daugelyje pasaulio didmiesčių. Tačiau pagrindiniu įkvėpimo šaltiniu tapo panašus turgus veikiantis gimtosios vieno iš projekto organizatorių, Jure Glumac Slovėnijos sostinėje Ljublijanoje.

„Galimybės įgyvendinti tokio pobūdžio projektą Lietuvoje yra – turime daug talentingų šefų, fainų kavinių, maisto amatininkų, fermerių, muzikantų, DJ, pramogų organizatorių ir t.t. Tiesiog nebuvo vietos, kurioje jie galėtų visi kartu veikti“, – teigia „Open Kitchen“ įkūrėjai.

Dabar ir ateityje

„Open Kitchen“ išsiskiria ne tik maisto furgonų gausa, bet ir jaukia erdve bei įvairiomis kitomis miesto pramogomis. Čia pasisotinus galima jaukiai sėdėti ir bendrauti nuošalesnėje pievoje, ar įsikurti ant sėdmaišių esančių veiksmo sūkuryje, vaikus pasupti ant sūpynių, o energingiausiems smagiai pašokti pagal mėgstamos grupės muziką.

Man pačiai keliaujant po įvairiausias šalis ir ragaujant jų gatvės maistą susidarė įspūdis, kad Lietuvoje turime ne tik didelę skirtingų kultūrų maisto įvairovę (nuo austrių ir itin išpopuliarėjusių burgerių), bet ir aukštą maisto paruošimo kokybę. Kasmet renkame geriausius restoranus, pritraukiame garsiausius šefus darbuotis į naujai kuriamų butikinių viešbučių virtuves, o prie tos kylančios kokybės prisideda ir „Open Kitchen“.

Taip pat organizatoriai teigia, turintys tikslą tapti kaip įmanoma labiau draugiškiems aplinkai. „Šiais metais visiškai atsisakėme plastikinės taros ir tai buvo nemažas žingsnis. Kiekvieną dieną galvojame kaip galėtume tapti žalesni“, – sako jie.

„Open Kitchen“ ateities planuose – integruoti daugiau vietinių ūkininkų ir maisto gamybininkų, kurie renginyje prekiautų savo gėrybėmis. Organizatoriai taip pat intriguoja naujų sprendimų ketinimais ne tik vasaros sezono metu, bet ir žiemos, tad žada, kad bus įdomu!

Gatvės maisto kultūra pasaulyje

Gatvės maisto kultūra yra pasaulinis fenomenas. Jos istorijos pradžia siekia antikinės Graikijos laikus. Nors vežimėliuose maistą žmonės vežiojo jau amžius, tačiau pirmasis mobilus gatvės maisto furgonas buvo sukurtas 1866 m., Teksaso regiono policijos, skirtas pamaitinti fermų kaubojus. Vėliau šių furgonų, o ir apskritai gatvės maisto kultūra vystėsi ir modernizavosi. Dabar įvedus į „Google“ paiešką frazę „street food“, išmeta net 3 940 000 000 rezultatų. Taip pat šiandien pasaulyje gatvės maistu kasdien mėgaujasi 2,5 milijardo žmonių. Dažniausiai jie renkasi buritos (angl. burrito), dešrainius, burgerius, plaktus pieno kokteilius, falafelius, tačiau pagal statistiką pats populiariausias patiekalas yra takos (angl. tacos).

Keli įdomūs faktai iš pasaulio:

  • Nors Amerika atrodo pačių įvairiausių kultūrų ir laisvių mišinys, tačiau 18 a. pradžioje Niujorke gatvės maistas buvo uždraustas.
  • Visiems gerai žinomos bulytės fri (angl. French fries) buvo išrastos Paryžiuje 19 a. Iš pradžių jos buvo laikomos gatvės maisto dalimi, tačiau labai greitai išpopuliarėjo viso pasaulio restoranuose.
  • Indonezijoje gatvės maistu prekiaujama iš vežimėlių ir dviračių.
  • Pagal kai kurių pasaulio šalių kultūrą valgyti einant laikoma nemandagu.
  • Dažniausiai internete ieškomas gatvės maisto patiekalas yra takos.
  • Amerikoje populiariausias gatvės maisto patiekalas yra dešrainis.

Živilė „Out & About“  @Meniu.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną