Klimato kaita tirpdo šokoladą Afrikoje

Klimato kaita tirpdo šokoladą Afrikoje

„Daugelis ūkininkų kakavmedžius naudoja kaip bankomatus, ‒ sako studijos autorius daktaras Peter Laderach iš tarptautinio tropinės žemdirbystės centro (CIAT), ‒ jie surenka kažkiek ankščių ir parduoda jas, taip gaudami „greitų“ pinigų, kurių prireikia apmokėti medicininėms sąskaitoms ar vaikų mokslui. Kakavmedžiai yra pagrindinis pragyvenimo šaltinis tenykštėse kaimo vietovėse“.

Mokslinėje studijoje ūkininkams rekomenduojama kakavmedžių pasėliuose įvesti daugiau šešėlį teikiančių medžių, kurie padėtų apsaugoti kakavmedžius nuo kaitros (be to, tai būtų būdas užsidirbti papildomų pinigų, jei bus auginamos naudingos kultūros – apelsinmedžiai, palmės).

Kai kurie ūkininkai jau dabar žvalgosi į aukštesnes vietoves, kuriose bus vėsesnis klimatas (kita vertus, daugelis jų yra saugomos arba miškingos), tačiau vakarų Afrikos reljefas gana lygus ir tokių vietų nedaug. Likusiems atrodo, kad vienintelė išeitis – kakavmedžių atsisakymas ir perėjimas prie kitų kultūrų, pavyzdžiui pupelių, kurių auginimas nebūtų toks dėkingas vietinei bioįvairovei.

Šaltinis: www.ekologija.lt
Nuotrauka: sxc.hu


Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną