Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Kelionių guru Rimvydas Širvinskas-Makalius ir kontrabandiniai skanumynai

2017-12-07
Paskelbk savo straipsnį

Rimvydo Širvinsko-Makaliaus vardą žino tikrai daugelis. Ne vieną tūkstantį kilometrų įveikęs keliautojas meniu.lt skaitytojams papasakojo ne apie kelionių, o kulinarinius nuotykius.

Nors Makaliaus rankose dažniau išvysime lagamino rankeną nei keptuvės, jo namuose galima rasti šaldytuvą. Tiesa, keliautojas prisipažįsta, kad retai kada jis būna pilnas. „Dažniausiai namie neturiu galimybės pavalgyti (nevalgau vakarienės, pietauju darbe, tad kasdien apsirūpinu tik kitos dienos pusryčiais), tačiau iš užsienio lauktuvių mėgstu parvežti įvairių įdomių gėrimų draugams pavaišinti ir pačiam paragauti. Būtent todėl dabar šaldytuvas pilnas – tiesa, ne maisto, o lauktuvių“, - pasakojo R.Širvinskas-Makalius.

Svogūno pjaustymo iššūkis ir sveikesnė gyvensena

Jaunas vyras neslepia – nėra didelis mėgėjas gaminti. Kaip jis pats sako, net gėda prisipažinti, kad nemoka gerai supjaustyti svogūno. „Filmavausi vienoje laidoje apie maisto gaminimą, kur šefas man davė nurodymus, ką turiu daryti. Suklupau ties svogūno ir česnako pjaustymu – namuose, žinoma, sugebėčiau iš kažkelinto karto tai padaryti, tačiau prieš televizijos kameras tvarkingai ir gražiai supjaustyti nepavyko... Pamenu, kai prieš kelerius metus, įkūrus verslą, grįždavau namo pilnas minčių apie darbą. Jos sukdavosi ir nepalikdavo manęs ramybėje. Kolegė parekomendavo išbandyti maisto gaminimą vien tam, kad susitelkčiau į visai kitus dalykus, o ne darbą. Ir tai padėjo – gamindamas jaučiausi visiškame SPA, kurio metu apie darbinius reikalus negalvojau“, - prisiminė jis.

Visu greičiu įsisukęs kelionių verslas, vakarėliai ir išvykos nesunkiai išbalansuoja organizmą. Todėl jau beveik dvejus metus Makalius rūpinasi savo išvaizda, sportuoja pas asmeninį trenerį Tadą Pocių, kuris vis duoda „velnių“, kai viešoje erdvėje pamato kažką netinkamo valgantį Makalių. „O aš ir pats stengiuosi sveikiau maitintis. Be to, pavakarieniauju apie 17 valandą ir daugiau nieko nevalgau. Stengiuosi vengti greito maisto, kad ir kaip jį mėgčiau (tiesiog dievinu). Mano maisto racione atsirado daugiau vaisių, daržovių, baltyminių produktų. Eidamas į restoraną Lietuvoje, stengiuosi užsisakyti antieną – labai ją mėgstu ir patinka išbandyti skirtingus variantus, įvairius pagaminimo būdus“, - apie naujienas gyvenime pasakojo R.Širvinskas-Makalius.

Meniu tarp debesų

Makalius papasakojo, kad skrisdamas lėktuvais mėgaujasi ir juose siūlomu maistu. O lyg iš reklamos ar filmo skambantis scenarijus, kai žmogus pusryčiauja Paryžiuje, pietauja Romoje, o vakarieniauja Stambule – nutiko ir jam pačiam. „Ir net ne vieną kartą! Vasaros pabaigoje keliavau į JAV, Kaliforniją. Ryte pusryčiavau Vilniuje, pietavau Stambule, tuomet turėjau papildomus pietus (dėl laiko skirtumo) skrendant lėktuvu kažkur virš Grenlandijos, vakarieniavau Los Andžele, o naktipiečių užsisakiau Las Vegase“, - teigė jis.

Apie būtent lėktuvuose pateikiamą maistą jaunas vyras gali daug papasakoti. Makalius pritaria mokslininkams, kurie teigia, kad  valgant bet kokį maistą skrendant lėktuvu, prasčiau jaučiame jo skonį. Todėl būtent lėktuvo keleiviams skirtus patiekalus prieskoniais pagardina žymiai labiau. „Nerekomenduoju pigių skrydžių bendrovių greito maisto lėktuve (reta kuri turi karšto maisto, kas būtų naudingiausia), o labiausiai sužavėjęs maitinimas buvo skrendant su „Emirates“ ir mano mylimiausiomis „Turkish airlines“ oro linijomis. Pastarosiose kompanijose ekonominės klasės maistas prilygsta kai kurių kitų regioninių oro bendrovių verslo klasės maitinimui“, - sakė Makalius.

Lėktuve skiriamo maisto neveši kaip lauktuvių, na, gal nebent cukraus pakelį – juk yra tokius kolekcionuojančių žmonių. Štai todėl R.Širvinskas-Makalius pastaruoju metu praktiškai visada parsiveža kažko vietinio, jei tik taisyklės (muitinė) tai leidžia padaryti. „Tiesa, kartais pabandau ir slapčia, be leidimo įsivežti. Vienas mėgstamiausių mano „kontrabandinių“ produktų – tai paprasčiausi mangai iš Tailando, Filipinų ar Malaizijos. Jie yra nepaprastai skanūs, sultingi, saldūs, minkšti. Labai rekomenduoju paragauti! Iš Tailando parsivežu prieskonių mišinių, makaronų vienam ar kitam tautiniam patiekalui gaminti, bet jie iki šiol guli mano spintelėje, niekaip neprisiverčiu pradžiuginti draugų savo „šedevrais“, - šmaikštavo keliautojas.

Kuo aštriau, tuo geriau

Tailandas buvo paminėtas ne atsitiktinai. Pasaulį skersai išilgai maišančiam Makaliui būtent šios šalies virtuvė yra mėgstamiausia: „Gali bet ką iš meniu užsisakyti net ir nesuprasdamas, kas tai per patiekalas, ir vis tiek bus nepaprastai skanu. Tiesa, anksčiau nemėgau valgyti aštriai, tačiau po paskutinės kelionės į Indiją, tiesiog pamilau aštrumą.“

Ir nors idėjų patiekalams Makalius gali pasisemti kas savaitę – laiko tam pritrūksta, tačiau radęs laiko – pabando kažką pagaminti. Paprašytas prisiminti, ką paskutinį kartą gamino sakė, kad tai buvo jo mėgstama tailandietiška sriuba Tom Kha Gai. „Vištiena, kokosų pienas, specialūs prieskoniai, pomidorai, šitaki grybai... Buvo nepaprastai skanu. Dažnai gaminti nepavyksta, todėl tokie stebuklai mano virtuvėje nutinka itin retai“, - sakė Makalius.

„Kada mes mokėjome už sriubą 20 litų?“

Tvirtai stovėdamas ant žemės, o ne skraidydamas, keliautojas užsuka pasimėgauti kavinių ir restoranų maistu. Jis pastebėjo, kad anksčiau tai darydavo daug dažniau, o dabar jų duris praveria rečiau: „Nors pastaruoju metu apie savo finansus bei išlaidas galiu nesukti galvos, tačiau ranka nekyla už patiekalą mokėti po 20-30 eurų. Kai paverti kainas litais.. Kada mes mokėjome už sriubą 20 litų? Tai šiek tiek piktina, todėl restoranuose valgau rečiau, nei norėčiau ar galėčiau sau leisti. Man patinka išbandyti naujus patiekalus, virtuves, maitinimo įstaigas. Dažniau mieste valgau keliaudamas užsienyje.“

Retai, bet kokybiškai. Taip būtų galima pavadinti Makaliaus išėjimus į miestą pavalgyti. Keliautojas visuomet prašo rekomendacijų iš tų žmonių, kurie mieste „malasi“ daugiau už jį patį: „Labai mėgstu išbandyti naujas vietas, esu dėkingas ir tiems, kas pakviečia mane apsilankyti atidaryme – po jo susigundau apsilankyti vakarienės, nes likau patenkintas maistu. Man labai patinka jaukios, „savos“ vietos. Pagalvojęs apie jaukų restoranėlį skaniai vakarienei, visuomet prisimenu „Blusynę“ Vilniuje, nors ir gėda dabar taip sakyti, bet tikrai pats senokai ten lankiausi.“

O apie vieną pamėgtą vietą Makalius kalba su nuoskauda: „Buvo gaila, kai užsidarė tarptautinis tinklas „Double Coffee“. Dabar vis užsuku į šio tinklo kavines kaimyninėje Rygoje ir mėgaujuosi jų patiekalais. Tiesa, gal kainos Lietuvoje kiek aukštokos buvo.“

Nuolat skubantis ar skrendantis keliautojas R.Širvinskas-Makalius meniu.lt skaitytojams nepaliko recepto. Tačiau pasitelkę savo fantaziją ir kulinarinius  gabumus ir patys galite pasigaminti tailandietišką sriubą, kurios mini-receptas slepiasi tekste.

Kristina Šapytė @Meniu.lt