Keli receptai savaitgaliui

Keli receptai savaitgaliui

Savaitgalis – metas, kai norisi pasigaminti nekasdienišką patiekalą. Tačiau „nekasdieniškumą“ kiekvienas supranta savaip. Vienam savaitgalio stalą norisi šventiškai padengti ir save palepinti kuo nors įmantresniu, o kitam ir sumuštiniai – tikras puikumėlis.

Karamelizuota lašiša
1,5 kg lašišos filė su oda;
3 arbatiniai šaukšteliai rudojo cukraus;
1 arbatinis šaukštelis tarkuotos apelsino žievelės;
0,5 arbatinio šaukštelio trintų juodųjų pipirų;
1 gerai sunokusi papaja arba mangas;
1 stiklinė atvėsintų vyšnių;
2 arbatiniai šaukšteliai smulkintų šviežių mėtų, baziliko arba kalendros (pasirinkite pagal savo skonį);
2 arbatiniai šaukšteliai balzaminio vyno acto;
1/4 arbatinio šaukštelio trintų raudonųjų pipirų.

*Jei žuvį pirkote ne šviežią, o šaldytą – atvėsinkite.
*Tuomet cukrų, apelsino žievelę ir juoduosius pipirus gerai išmaišykite, tiesiog sutrinkite.
*Nuvalytą bei nusausintą lašišą dėkite į gilų indą ir apibarstykite ką tik sutrintu mišiniu, uždenkite bei 2-8 valandoms įdėkite į šaldytuvą.
*Vėliau išimkite žuvį iš indo ir kepkite ant grotelių apie 20-25 minutes. Jokiu būdu jos nevartykite.
*Tuo tarpu susmulkinkite pasirinktą mangą ar papają, vyšnias, mėtas. Viską užpilkite balzaminiu actu bei apibarstykite raudonaisiais pipirais.
*Dėkite iškeptą lašišą į lėkštę, ant viršaus sudėkite paruoštą vaisių/uogų mišinį ir tuojau pat ragaukite. Skanaus!

Savaitgalio sumuštiniai su lašiša
1 dėžutė konservuotų lašišų;
1/3 stiklinės neriebaus majonezo;
2 arbatiniai šaukšteliai garstyčių (tinkamiausios – prancūziškosios „Dijon“);
1/3 stiklinės svogūnų;
1/3 stiklinės smulkinto saliero;
1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių;
12 riekelių duonos;
jei prireiks, žiupsnelis druskos ir paskaninimui krapų.

Išimkite lašišą iš dėžutės ir nusausinkite. Sumaišykite žuvį ir žiedeliais pjaustytą svogūną, salierą, majonezą, garstyčias, citrinos sultis, apibarstykite druska ir pipirais. Aptepkite šia mase vieną duonos riekelę, o kitą uždėkite ant viršaus. Apibarstykite krapais. Šiuos sumuštinius galite ruošti ne tik didelius, bet ir vieno kąsnio. Skanaus!

Trumpai...
Kad lašiša naudinga žmogaus sveikatai, turbūt girdėjo ne vienas iš mūsų. Ją galima kepti, virti, rūkyti, troškinti, dėti į salotas, ant sumuštinių, konservuoti, marinuoti, valgyti neparuoštą. Geriausia lašišą suvalgyti tą pačią dieną, kai nusiperkate, tačiau nieko nenutiks, jei laikysite sandariai uždarytą šaldymo kameroje 6 mėnesius.

Parengė Jolanta Bagurskienė
Receptai, nuotraukos: choosecherries.com, alaskaseafood.com, realage.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną