Kavos kokteiliai – milijonas galimybių ir jokio reikalo būti banaliems

Kavos kokteiliai – milijonas galimybių ir jokio reikalo būti banaliems

Ar yra produktų, kurie dera/nedera, maišant kavos kokteilius? Kokie tinka labiausiai?

Kavos kokteiliams tinkami daugybė produktų. Esminis dalykas čia yra sinergija su kava, kai produktai papildo ar užbaigia vienas kitą, o ne slepia.
Taigi, pagalvokime, su kokiais produktais prie kavos susiduriame kasdien, ar, kitaip sakant, kas pirmiausia ateina į galvą, sau sakant: „Kava su ...“. Žodžiai, besisukantys ant liežuvio galo, yra karamelė, šokoladas, cinamonas, kardamonas, koks nors sirupas, pavyzdžiui, lazdyno riešutų, migdolų ar koks egzotiškesnis – cinamono ar aitriųjų paprikų.
Šių ingredientų gėrimuose su kava galime rasti daugelyje kavinių, barų bei degalinių ir tai nėra blogai, tik jau šiek tiek kasdieniška. Tačiau sakinio pradžioje neatsitiktinai pavartojau frazę „gėrimuose su kava“ – dažnai tai ir yra gėrimai, kuriuose kitų ingredientų yra tiek, kad kava paprasčiausiai pradingsta, o tai jau, mano subjektyvia nuomone, yra blogai.
Turbūt ne vienas galėtų man oponuoti, sakydamas, jog jam patinka vienas ar kitas ingredientas, todėl gerdamas kavą jo naudoja daug, bet gal tada net nereikia pačios kavos? Mes juk būname nelabai patenkinti, kai kokios nors dešros sudėtyje sunkiai galime rasti mėsos, nors to labai norėtųsi. O ir skonis tokiu atveju vargiai primena mėsą. Bet ko gi aš čia apie dešrą pradėjau kalbėti, grįžkime prie kavos kokteilių ir jų ingredientų.
Taigi, ką naudoti, kai norite kavos kitaip? Ogi iš pradžių pabandykite „paklausinėti“ kavos, kokia ji, tai yra – kur ji užaugo, kokiais skonio niuansais didžiuojasi ir kaip mėgsta būti gaminama. Skamba gal ir keistai, bet tai padeda nuspręsti, kokius ingredientus būtų šaunu naudoti kokteilyje su šia kava – raudonas ar mėlynas uogas ar jų sultis, tiek vietinius, tiek egzotinius vaisius, o gal daržovių sultis ar jų tyres? Galima rinktis natūralius prieskonius – nuo juodųjų pipirų iki šalavijų, o kiek dar yra visokiausių nuostabių uogienių, džemų ir t. t. Ir visa tai galima maišyti su kava, naudojant skirtingus kiekius bei proporcijas, taip kuriant išskirtinius ir nekasdieniškus skonius.
Dar viena ingredientų kategorija – alkoholis. Čia galimybės dar labiau plečiasi, nes galima sukurti nesuskaičiuojamą galybę skirtingų skonių ir aromatų gėrimų, su skirtingais alkoholio kiekiais. Tačiau vėlgi – galvoje sukasi tik keletas tauriųjų gėrimų rūšių, kuriuos galime rasti kokteiliuose su kava: viskis (Airiškoje kavoje – beje, dažniausiai panaudotas neteisingomis proporcijomis), na, dar brendis ar konjakas, karts nuo karto romas ir... viskas. O kur likeriai, vynai, trauktinės, degtinės, užpiltinės? Pridėjus produktus, kuriuos išvardinau prieš tai, galimybės pasidaro beribės...
Atnaujindami meniu, nepamirškite ir naujų kavos skonių
Bet kodėl taip sunku kažką tokio rasti restorane, kavinėje ar bare? Pasiteisinimų galima išgirsti nemažai – tai ir papildomos išlaidos produktams, sudėtingas kokteilių gaminimas, „klientai to nesupras“ ir panašiai. O tiesa yra tokia, jog įstaigų svečiams gana dažnai norisi išbandyti naujus patiekalus bei dar neragautus naujus gėrimus. Juk dėl tos priežasties kas kažkiek laiko ir keičiami meniu, paliekant populiariausius valgius bei gėrimus, o mažiau populiarius keičiant naujais, ir tai yra puiku! Tik štai viena bėda – kava ir gėrimai su ja į šį sąrašą dažniausiai nepatenka, nors virtuvė ir baras pilni įvairiausių produktų bei gėrimų (t. y., nieko nereikia užsakinėti papildomai), kuriuos išradingai sumaišius su kava galima gauti rezultatus, dėl kurių žmonės sugrįžtų į įstaigą, kuri tai siūlo. Juk į restoraną, barą ar kavinę einame ne dėl išskirtinio interjero ar prabangių indų bei taurių, o dėl to, ką ir kokios kokybės įstaiga siūlo.

Kad paruošti puikų kokteilį...
Grįždamas prie kavos kokteilių, turiu paminėti, jog visgi yra keletas sąlygų, norint pasiekti gerų rezultatų. Reikia suprasti ir įvaldyti skirtingus kavos gaminimo būdus – nuo kavos, plikytos puodelyje, iki šaltos ekstrakcijos kavos, neužmirštant espresso, drip‘o, chemex‘o, aeropress‘o ir panašių kavos gaminimo būdų, nes kiekvienas jų atskleidžia kitokį kavos skonį, kiekvienam reikia kitaip skrudintos ir sumaltos kavos. Iš vienos pusės, tai apsunkina kavos kokteilių gaminimą, bet iš kitos – atveria dar platesnes galimybes eksperimentuoti su skoniais.
Man asmeniškai kavos kokteilių kūrimas yra ir vienas iš mano darbų, ir malonus hobis. Todėl man visada įdomu paragauti kažko, ko dar nesu ragavęs. Kai manęs klausia, koks kavos kokteilis, mano kurtas ar šiaip ragautas, man yra pats skaniausias, visada pasimetu... Visi jie savaip skanūs, savaip skirtingi ir vienas ar kitas kokteilis skanesnis skirtingu laiku ar skirtingoje aplinkoje. Siūlau jums išbandyti keletą kokteilių:

Vaisinė Etiopija
220 ml taurei gėrimo reikės:
•    200 ml „Paulig Ethiopia“ kavos, paruoštos „Prancūziško preso“ būdu
•    20 ml persikų sirupo arba džemo
•    Ledukų
•    Šviežio persiko skiltelės papuošimui
Paruošimas:
Pasigaminkite kavą, perpilkite ją į metalinį indą ir padėkite atvėsti ledukų vonelėje arba į šaldytuvą. Iš anksto atvėsintą taurę pripildykite smulkinto ledo ir supilkite atvėsusią kavą bei persikų sirupą. Viską gerai išmaišykite ir papuoškite gėrimą persiko skiltele.
fruity_ethiopian
Kolumbietiška braškė

330 ml taurei gėrimo reikės:
•    200 ml paruoštos „Paulig Colombia“ kavos
•    30 ml baltojo romo
•    50 ml braškių sirupo
•    50 ml baltųjų vynuogių sulčių
•    Ledukų
Paruošimas:
„Prancūziško preso“ arba filtriniu būdu pasigaminkite „Paulig Colombia“ kavos. Padėkite ją trumpam į šaldytuvą ar šaldymo kamerą atvėsti. Kavai atvėsus, ją ir likusius ingredientus supilkite į kokteilių plaktuvą ir nestipriai suplakite. Prieš supildami gėrimą į taurę, įdėkite į ją ledukų.
Paulig_kokteilis

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną