Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Kava ir arbata padeda užkirsti kelią diabetui

2009-12-29
Paskelbk savo straipsnį

Naujausių tyrimų duomenimis, rizika susirgti II tipo diabetu mažesnė tiems, kurie geria kavą ar arbatą...

Pasak mokslininkų iš „Archives of Internal Medicine“, geriant kavą be kofeino, efektas dar labiau sustiprėja. Mokslininkai ištyrė aštuoniolikos tyrimų rezultatus, kuriuose dalyvavo apie pusę milijono žmonių. Analizė parodė, kad žmonės, kurie geria 3-4 puodelius kavos ar arbatos per dieną sumažina susirgimo II tipo diabetu riziką penktadaliu ar net daugiau.

II tipo diabetu paprastai serga vyresni nei 40 metų žmonės, dažniausiai nutukę. Ši liga vystosi, kai organizmas vis dar gali pagaminti insulino, tačiau to nepakanka , t.y. atsiranda reliatyvi insulino stoka. Dėl nesveiko gyvenimo būdu bei nutukimo ląstelės tampa atsparios insulinui. II tipo diabetas gali atsirasti ir kitų ligų pasekoje, kai sutrinka kasos funkcija ar dėl vaistų poveikio.

Taigi, jei tyrimo išvados tikrai teisingos, diabetikams vertėtų ne tik rūpintis kūno svoriu, bet ir nepamiršti užsikaisti vandens kavai ar arbatai. Mokslininkų skaičiavimais, papildomas puodelis kavos per dieną sumažina diabeto susirgimo riziką 7 procentais.

Tyrimui vadovavo Dr Rachel Huxley i š Sidnėjaus universiteto, Australijoje. Mokslininkų komanda nustatė, kad poveikis nesiskiria net ir vartojant kavą be kofeino, o teigiami rezultatus gali sąlygoti kavoje bei arbatoje esantys antioksidantai bei magnis.

Nors tyrėjai išlieka optimistiški ir tikisi, jog ateityje pavyks nustatyti aktyvius komponentus, kurie galėtų pagelbėti milijonams žmonių, sergantiems II tipo diabetu arba kuriems yra padidėjusi rizika, kiti ekspertai palaiko labiau skeptišką poziciją. Anot britų mokslininkės, Dr Victoria King, nėra išsamios informacijos apie kitus veiksnius, darančius įtaką II tipo cukrinio diabeto rizikos tyrimams, todėl tyrimo duomenis reikėtų pasverti atsargiau. Pavyzdžiui, didelį teigiamą poveikį įveikiant šią ligą turi subalansuotas mitybos racionas, kuriame gausu vaisių bei daržovių, o taip pat fizinis aktyvumas.

Panašus tyrimas atliktas ir Lietuvoje

2009 metais Kauno medicinos universiteto Endokrinologijos instituto paskelbtos tyrimo išvados, kurio metu siekta išsiaiškinti ar yra ryšys tarp kavos vartojimo bei II tipo cukrinio diabeto. Tyrimą atliko Lina Radzevičienė ir Rytas Ostrauskas.

Ištirti 234 pacientai (atveko grupė), kuriems pirmą kartą nustatyta ir patvirtinta 2 tipo cukrinio diabeto diagnozė (2001 m.). Kiekvienam atvejui pagal lytį ir amžių (±5 metai) parinkta kontrolinė grupė. Ją sudarė 468 ligoniai, nesirgę 2 tipo cukriniu diabetu, kuriems nebuvo atsitiktinės hiperglikemijos bei gliukozės toleravimo sutrikimų. Pacientams pateiktas klausimynas, sudarytas iš bendrųjų klausimų, cukrinio diabeto ligos istorijos, gyvensenos, streso ir kita.

Tyrimo išvados panašios kai ir anksčiau minėtų: 2 tipo cukrinio diabeto rizika buvo mažesnė tiriamiesiems, kurie vartoja 4 ir daugiau kavos puodelių per dieną lyginant su vartojančiais 1 ir mažiau kavos puodelių per dieną.

Elena Germanovič
Šaltinis: medicina.kmu.lt; bbc.co.uk
Nuotraukos: inmagine.com
Meniu.lt informacija