Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Kava be kofeino

2008-07-24
Paskelbk savo straipsnį

Kaip ir apie įprastą kavą, apie kavą be kofeino yra sukurta daugybė hipotezių, spėliojimų bei mitų. Įprastos kavos mėgėjai tikriausiai pasakytų, kad kava be kofeino – tai tarsi gėlės žiedas be svaiginančio gaivaus aromato. Per daug nesidomintys kava galbūt teigtų, jog kofeinas kenksmingas, todėl kava, neturinti šio ingrediento, yra kur kas sveikesnė. Medicinos ar mokslo specialistai, be abejo, remtųsi konkrečiais tyrimų rezultatais.

Nors Japonijoje bet kokia kava nėra populiarus gėrimas, tačiau šalyje atliktais mokslininkų tyrimais buvo nustatyta, kad būtent kava be kofeino yra daug kenksmingesnė širdžiai, ji gali skatinti tiesiosios žarnos bei kepenų vėžio vystymąsi. Kaip ten bebūtų, kava be kofeino tampa vis populiaresnė. Remiantis tiek Vakarų Europos, tiek JAV restoranų rinkos tyrimų duomenimis, daugiau nei 50 % žmonių vakarais atgaivai renkasi šio gėrimo puodelį. Tyrimų rezultatai parodė, jog kava be kofeino mėgiama tiek vidutinio, tiek vyresnio amžiaus žmonių, jos neatsisako ir jaunimas, o kartais savo gėrimų meniu paįvairina ir išrankiausi kavos mėgėjai.

Ypač kava be kofeino vis labiau populiarėja tarp moterų ir jaunimo (tai siejama su dietomis). Tačiau ta pati kava su kofeinu, tik be cukraus ir kitų skanintojų, neturi jokių kalorijų, taigi pastaroji hipotezė lyg ir neturi pagrindo. Vyresnieji žmonės, savaime suprantama, šį gėrimą renkasi saugodami savo sveikatą, bet vėlgi galima diskutuoti.

Kava be kofeino gaminama iš Robustos kavos pupelių, kurios yra stipresnio, aštresnio skonio, nes jose yra kur kas daugiau kofeino, nei Arabikos kavos pupelėse, iš kurių gaminama kava su kofeinu. Kofeinas iš kavos pupelių šalinamas dar prieš skrudinimą, o skrudinant dar šiek tiek sumažėja šios medžiagos kiekis, tačiau tuo pačiu mažėja ir bendras pupelių svoris, taigi kofeino kiekis skrudintoje kavoje vis dėlto yra šiek tiek didesnis. Be to, skrudinimo metu išsiskiria aromatinės medžiagos, kurios šiek tiek sustiprina kofeino poveikį. Robustos kavos pupelės taip pat naudojamos ir tirpios kavos bei kitų tirpių gėrimų gamyboje.

Kava be kofeino nėra visiškai „švari“ – paruošto gėrimo puodelyje vis dėlto randama apie 2-8 mg kofeino. Kofeinas – tai adatų formos bespalviai kristalai, blogai tirpstantys vandenyje. Pirmą kartą šios medžiagos buvo atskirtos 1819 metais.

Pagal užsienio spaudą parengė Jolanta Bagurskienė
Autorės nuotrauka
Meniu.lt informacija