Kas yra „gourmet“ geriausiam Lietuvos virėjui?

Kas yra „gourmet“ geriausiam Lietuvos virėjui?

Deivydas Praspaliauskas, virėjas, šiuo metu studijuojantis Danijoje, geriausių Lietuvos virėjų konkurse nugalėjo tokius grandus, kaip „Neringos“ ar „Crowne Plaza“ virtuvės šefus. „Kaip bebūtų, nors Lietuvos esu geriausias virėjas, Danijoje tebesu studentas ir šiuo metu stengiuosi tobulinti save ne tik gourmet virtuvėse, o visur kur galiu.“ – teigia Deivydas.

2009 m. pradėjęs nuo indų plovėjo darbo nedideliame Danijos restoranėlyje, šiandien Deivydas darbų neieško, o renkasi iš pasiūlymų. Panašu, kad taip būna tik filmuose: į restoraną suguža minia žmonių, virtuvės komanda nespėja suktis ir indų plovėjas pristatomas prie puodų, o po metų jau tampa lygiavertis varžovas su vyriausiais ir geriausiais Lietuvos virėjais.

Lyg to būtų maža geriausias Lietuvos virėjas, svarbiausiam šalyje virėjų konkursui ruošėsi Alantos technologijos ir verslo mokyklos virtuvėlėje ir teigia, jog „Stovėjimas paprastoje virtuvėje, kai turi parodyti kažką įdomaus 25 studentams, sustojusiems aplink tave, yra savotiškas išbandymas!

Gurmaniška geriausio Lietuvos virėjo virtuvė

„Mano manymu tikras gurmanas – tas, kuris leidžia sau eksperimentuoti. Nereikia turėti austrių, geldelių, stirnienos mėsos, žąsų kepenėlių ar kažko kito įmantraus! Manau, kad gurmanu būti gali kiekvienas! Jei mėsą nutarei paruošti kiek kitaip, įveldamas vaisius, naudodamas visiškai ne mėsai skirtus prieskonius...Naudojant tai apie ką niekad nepagalvotum yra keistai gurmaniška. Česnakų pelenai, mėsa marinuota šiauduose, žuvies majonezas, deginti svogūnai... būtų galima vardinti ir vardinti.

Kas dar įdomiau, retai kada įlindus į mišką, pasitaiko, kad nerandu kažko, ką galima būtų pridėti maiste...Gal ne visiškai viskas turi nerealiausią skonį ar konsistenciją pirmą sekundę, bet nusiskynus, parsitempus į virtuvę, valandėlei įmetus į ledinį vandenį ir tiekiant papurškus paprasčiausiu salotų užpilu - galima kardinaliai pakeisti nuomonę.“

Paklaustas, kas yra gourmet virtuvė Deivydas tik dar kartą patvirtina, kad svarbiausia mylėti maistą ir žinoti, kaip jį paruošti. „Gourmet virtuvėje kiekvienas iš mūsų stengiasi išpešti iš kiekvieno ingrediento tobulumą, kad ir kiek tai užtruktų, ir kad ir kiek tai kainuotų. Asmeniškai aš, kasdien matydamas naujus virėjus, iš lėto kraunuosi didelį patirties bagažą. Kiekvienas gourmet virėjas turi visiškai kitokį stilių, kaip reikia mylėti, prižiūrėti ir tinkamai elgtis su kiekvienu produktu ir elementu virtuvėje.

Aš pats kasdien važiuoju į darbą, kaip į pirmą pasimatymą. Važiuoju su klausimais: kokį gabalėlį mėsytes teks pamylėti, kokia daržove reikės džiaugtis už jos šviežumą ir grožį.

Man, kaip gourmet virėjui sąžinė neleidžia patiekti patiekalą, kuris nebūtų tobulas...o jei jau jų būna 10, 20...50 - vadinasi tiek pat jų bus tobulų! Gourmet virtuvė man yra įprastai lengvas ir tobulas maistas.“

Visą straipsnį skaitykite naujausiame „Restoranų verslo“ numeryje: www.restoranuverslas.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną