Kas slepiasi mėgstamo gėrimo puodelyje?

Kas slepiasi mėgstamo gėrimo puodelyje?
Ne paslaptis, kad dažnai kyla klausimas, ką pasirinkti – kavą ar arbatą? Tačiau verta prisiminti, kad abejuose gėrimuose yra kofeino. Kiek reikia išgerti puodukų, jog nepadaugintume?

Nepriklausoma dietologė, daktarė Carrie Ruxton iš King's College, esančio Londone, ištyrė bei apibendrino 47 tyrimų išvadas. Ji padarė išvadą, jog gerdami arbatą bei kitus kofeino turinčius gėrimus, tokius kaip kava ir kakava galime išvengti daugelio ligų. Šie gėrimai gali padėti kovoje su naujadarais, gerina smegenų veiklą, trumpalaikę atmintį ir padeda susikaupti. Arbata, kava bei kakava taip pat mažina infarkto bei insulto tikimybę.

Britų mokslininkai teigia, kad optimali dozė suaugusiam žmogui yra 400 miligramų kofeino. Tiek, kiek yra 8 puodeliuose arbatos arba 4 puodeliuose kavos. Tuo tarpu vaikams šis skaičius kur kas mažesnis: 95 miligramų kofeino per parą, t.y. dvi silpnos arbatos arba vienas mažas silpnos kavos puodukas.

Keturis tūkstančius metų kinai tradicinėje medicinoje naudojo žaliąją arbatą gydyti įvairioms ligoms: nuo galvos skausmo iki depresijos. Šiuo metu Azijoje atliekami moksliniai tyrimai, siekiant patvirtinti žaliosios arbatos teigiamą poveikį sveikatai. Jau 1994 metais nustatyta, kad ji gali sumažinti stemplės vėžio susirgimo riziką vyrams bei moterims net iki 60 procentų.

Arbatos popietės tradicijos

Arbata – vienas populiariausių gėrimų pasaulyje, kuriuo kasdien mėgaujasi milijonai žmonių.  Ji pirmą kartą atvežta į Europa 1610 metais – šis gėrimas greitai tapo populiarus ne vienoje Europos šalyje. Garsios anglų arbatos popietės pradininkė laikoma karalienės Viktorijos draugė, Bedfordo grafienė, Anna Russel.

Arbata buvo gardinama pienu bei cukrumi, prie jos patiekiant lengvus užkandžius – pyragaičius, sausainius, keksus. Arbatos popietė prasidėdavo penktą valandą po pietų. Šis metas pasirinktas neatsitiktinai. Anglai neturėjo pietų, todėl prailgdavo laikas laukiant vakarienės, kuri buvo rengiama 18-19 valandą. Iš pradžių arbatos popietės tradicija paplito prabangiuose viešbučiuose, jų metu susirinkdavo daug jaunimo, merginų ir vaikinų, kuriems tai buvo puiki proga susipažinti. Iki šiol prabangūs Londono viešbučiai puoselėja šias tradicijas. Europietiška arbatos gėrimo kultūra formavosi anglų pavyzdžiu.

Elena Germanovič
Šaltinis: onet.pl; mwlnc.com
Nuotraukos: Corbis.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną