Kas bendro tarp kavos ir automobilių? (keistenybės)

Kas bendro tarp kavos ir automobilių? (keistenybės)

Taip, taip, turbūt pagalvojote apie tai, kai užsukame kavos į degalinę ar pakelės kavinę, norėdami neužmigti prie vairo. Didžiosios Britanijos mokslininkai masina automobilių fanus – pasirodo, kava gali būti naudojami ir vietoj degalų...

Mintis – ne nauja

Šis projektas gimė, siekiant populiarinti mokslo laidas, transliuojamas per pirmąjį BBC televizijos kanalą. Eksperimento tikslas paprastas – įrodyti, jog degalai gali būti pagaminti ne tik iš naftos, tačiau ir kitų organinių medžiagų. Jau anksčiau žiniasklaidoje pasirodė žinutės apie princo Charleso mašiną, varomą vynu arba ne per seniausią amerikiečių mokslininko atradimą – pigius ir švarius degalus iš įvairių maisto atliekų. Apie tai mes jau rašėme.

„Car-puccino“ planuojama įveikti 330 kilometrų atstumą

Grįžkime prie kavos ir automobilio temos. Argi ne žavus pavadinimas „Car-puccino“? Tai ang. car (automobilis) ir capuccino (kapučino) darinys. Šis automobilis sukurtas iš 1988 metų   Volkswagen Scirocco, kuris nupirktas vos už kelis šimtus svarų. Neužilgo šį automobilį galima bus išvysti pakeliui iš Londono į Mančesterį, t.y. ruošiamasi pravažiuoti apie 330 kilometrų atstumą. Mančesterio mieste automobilį jo kūrėjai pristatys mokslinėje parodoje – mugėje.

Veikimo principas

Automobilio bagažinėje įmontuotas cilindras, kuriame kavos granulės pakaitinamos, tokiu būdu susidaro anglies monoksidas, kuris per filtrus ir vamzdžius patenka į variklį. Čia dujos deginamos ir taip automobilis važiuoja. 1 kg kavos pakanka pravažiuoti 5 kilometrus, kitaip tariant 1 kilometro įveikimas prilyginamas 35 espresso puodelių.

25-50 kartų brangesnės kuro sąnaudos

Tai nėra pats ekonomiškiausias variantas. Siekiant įveikti atstumą nuo Londono iki Mančesrerio, planuojama panaudoti septyniasdešimt kilogramų kavos. Kelionė išlaidos, priklausomai nuo pasirinktos kavos gali sudaryti nuo 910 iki 1820 svarų, kas yra 25-50 kartų viršija kuro sąnaudas, naudojant benziną.

Ar tikrai ekologiškas?

Deja, projektų autorių nedomina ekonominiai kaštai, jiems labiau rūpi atgarsis visuomenėje. Dėl to galima būtų šį projektą sukritikuoti. Juk ekologiškumo esmė - kuo įmanoma efektyviau panaudoti įvairias organines žaliavas, nedidinant konkurencijos maisto rinkoje. Todėl amerikiečių mokslininko projektas, šiuo atžvilgiu daug patrauklesnis ir ekologiškesnis.

Elena Germanovič
Šaltinis: onet.pl; dailymail.co.uk; carscoop.
Nuotraukos: blogspot.com; dailymail.co.uk
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną