Kaip saugiai gamtoje išsikepti mėsos gaminius?

Kaip saugiai gamtoje išsikepti mėsos gaminius?

Savaitgaliais vis daugiau lietuvių iškylauja gamtoje: kepa dešreles, šašlykus ir kitus mėsos produktus. Ką reikia žinoti, kad neapsinuodytume?

Anot Snieguolės Ščeponavičienės, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto ( NMVRVI) direktoriaus pavaduotojos - atviroje liepsnoje nereikėtų kepti tų mėsos gaminių, kuriuos gaminant naudota natrio nitritas (E 250). Neretai yra pasirenkamos „Medžiotojų“ tipo dešrelės. 

Maistą reikia sūdyti joduota druska. Verdant, kepant ar kitaip termiškai ruošiant maistą, joduotą druską reikėtų berti ruošimo pabaigoje arba ant jau paruošto maisto.

Jodas yra lakus, t. y. jo junginiai karštyje greitai skyla. Jei joduotą druską bersime virimo ar kepimo pradžioje, nepasieksime reikiamo efekto – labai sumažės jodo kiekis. Bet ši druska tikrai ne tik kad nepavojinga nei ją beriant virimo ar kepimo pradžioje, viduryje, nei pabaigoje. Jodas yra būtinas vartoti elementas.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, per parą suaugęs žmogus turi gauti apie 150 µg jodo. Vartotojai, prieš pirkdami joduotą druską, turėtų atkreipti dėmesį į jodo koncentraciją druskoje, pagaminimo datą, galiojimo laiką, ar nepažeista pakuotė. Taip pat druską patartina laikyti sandariuose, neperšviečiamuose induose.

Patarimai iškylautojams:

1. Įsigiję produktus lauko iškylai, skaitykite informaciją jų ženklinimo etiketėse, kad įsitikintumėte, jog tinkami kepti atviroje liepsnoje. Dešrelių, šašlykų, kitų mėsos gaminių, kurių ženklinimo etiketėje nurodytas maisto priedas E 250, nederėtų kepti kaitroje (Natrio nitritas yra konservantas, maisto priedų normoje žyminas kaip E250);

2. Mėsos gaminiai, kuriuos apdorojant nitritai nebuvo naudoti, yra ne rausvos, o pilkšvos,  baltos  spalvos ir tinkami kepti aukštoje temperatūroje. Ant tokių gaminių pakuotės parašyta, jog tai grilio dešrelės, skirtos kepti gamtoje ir pan.;

3. Ruošiant šašlykus ar kitus kepsnius namuose, paprastai nenaudojame nitritų ar nitritinės druskos. Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad liepsnos – aukštos temperatūros – poveikis, kada kepama mėsa apanglėja, taip pat labai neigiamas mūsų organizmui – ir pernelyg apdegusioje, nors ir namų sąlygomis ruoštoje mėsoje gali susidaryti nitrozaminai.  

4. Kepimui naudoti tuos gaminius, kurių sudėtyje nėra nitritų;

5. Apsaugant produktus nuo tiesioginės liepsnos, galima juos suvynioti į foliją – tada mėsa kepa žemesnėje temperatūroje, be to, neapdega;

6. Jeigu mėsa apdegė, būtina nupjaustyti apdegusias ar apanglėjusias vietas;

7. Kepimui rekomenduojama naudoti specialias pakuotes, groteles;

8. Nerekomenduojama kepti virtų mėsos gaminių – dešrų, dešrelių, kurių sudėtyje yra E 250;

9. Šašlykai, dešrelės turi būti laikomi gamintojo nurodytoje temperatūroje (šaldytuve), nes tai greitai gendantis produktas, nepamirštinas ir realizacijos terminas, nurodytas ant pakuotės;

10. Šašlykas, ypač paukštienos – termiškai neapruoštas produktas, kurį ir laikant, ir ruošiant būtina atskirti nuo gatavų produktų – daržovių, duonos, kitų;

11. Kadangi šašlykas priskiriamas sunkiau virškinamiems produktams, derėtų nepamiršti, kad saikas – sveikos mitybos palydovas.

Nuotrauka: Ieva Malaiškaitė
2011 05 02

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną