Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Kaip nepersivalgyti per šventes? (naudinga)

2009-12-30
Paskelbk savo straipsnį

Per šventes žmonės atsipalaiduoja ir smaginasi, kartais pamiršdami apie galimas pasekmes: papildomus kilogramus ir prastą savijautą. Britų mitybos specialistė Zoë Harcombe laikraštyje „The Daily Telegraph“ pateikė kelis patarimus, kaip to išvengti.

Nėra jokios stebuklingos formulės, kaip išlaikyti gerą formą per metų pabaigos šventinį maratoną. Šiais laikais žmonės švenčia kukliau, bet pagrindiniai šeimos ar draugų susibūrimų akcentai visuomet būna tokie pat: alkoholis ir labai kaloringi užkandžiai, keliantys pavojų jūsų figūrai.

Ką daryti?

Kiekvienas patyręs dietininkas pasakytų, kad svarbiausia yra planuoti. Mitybos specialistė ir kelių knygų apie nutukimą autorė Z.Harcombe pasidalijo patarimais, kurie padės išvengti nemalonių pasekmių.

Bet prieš tai keletas žodžių apie alkoholį, kuris ne tik turi daug kalorijų bet ir sukelia sumaištį žmogaus kraujyje. Viena taurė vyno padidina cukraus kiekį kraujyje, bet po to jis krenta, nes organizmas išskiria insuliną, kad atstatytų pusiausvyrą. Tuomet žmogus pasijunta alkanas ir pradeda kimšti viską, ką mato ant stalo. Be to, alkoholis slopina hormoną gliukagoną, kuris padeda atstatyti normalų cukraus kiekį kraujyje.

„Štai kodėl tas kebabų kioskas tampa toks patrauklus po kelių stikliukų, – aiškina Z.Harcombe. – Turėkite tai omenyje ir visuomet laikykite kišenėje nedidelę 70 proc. kakavos turinčio šokolado plytelę. Galėsite ją suvalgyti, kol lauksite taksi.“

Tamsus šokoladas turi daug naudingų antioksidantų ir palyginti nedaug cukraus.

1. Prieš išeidami iš namų išsivalykite dantis. Po dantų pastos maisto ir vyno skonis paaštrėja, todėl turėdami gaivią burną mažiau norėsite ją kuo nors prikimšti.

2. Prieš šventinį vakarėlį išgerkite didelę stiklinę vandens. Mokslininkai paskaičiavo, kad dviem trečdaliams žmonių nuolat trūksta vandens. Todėl mūsų organizmui dažniausiai reikia skysčių, o ne maisto.

3. Valgydami stenkitės rinktis kuo natūralesnius produktus (vaisius, daržoves, paprastą mėsą) ir venkite sluoksniuotų pyragėlių su įdaru, aštrių užkandžių ir pyragų.

4. Nepraleiskite pusryčių ir pietų. Žmogaus organizmas įpratęs gauti maisto tris kartus per dieną, todėl jis sutriks, jei nuspręsite pabadauti prieš vakarėlį. Jausite alkį dar net nepamatę maisto ant stalo ir negalėsite jam atsispirti, todėl prieš vakarėlį suvalgykite ko nors lengvo ir sveiko.

5. Apsivilkite siaurus drabužius arba gerai užveržkite diržą. Jeigu dar lengvai užkasite prieš vakarėlį, jausite mažesnę pagundą prisivalgyti.

Jeigu šie patarimai atrodo jums sunkiai įgyvendinami, prisiminkite apie pasekmes – prastą išvaizdą ir savijautą. Bet taip pat nepamirškite paskutinio Z.Harcombe patarimo: jeigu ant stalo matote mėgstamą patiekalą, per daug savęs nevaržykite. Nepradėkite kimšti dešrelių, jeigu mėgstate morkų pyragą. Skanaukite tai, ką mėgstate, ir mėgaukitės tuo. Visgi Kalėdos ir Naujieji metai yra švenčių, o ne suvaržymų laikotarpis.



Nuotrauka: inmagine.com