Kaip Lietuvoje sukurti geriausią pasaulyje restoraną, barą ar kavinę?

Kaip Lietuvoje sukurti geriausią pasaulyje restoraną, barą ar kavinę?

Lietuvoje pastaraisiais metais – tikras užeigų, kavinių, restoranų bei barų bumas. Naujos vietos atsiranda taip greit, kad net ir patys didžiausi pramogautojai nebespėja sekti visos informacijos. Tiesa, panašiu greičiu dažnas restoranas ar baras, vos atvėrę duris, ir vėl lange kabiną užrašą: „Užsidarėme. Visam laikui“. Ne vienerius metus užsienyje dirbęs prestižinio barmenų čempionato „World Class“ ambasadorius Mantas Ruzveltas sako, kad labai dažnai naujiems lietuviškiems barams pritrūksta paprasto dalyko – svetingumo.

„Jei bent kartą lankėtės restorane, kavinėje ar bare, kuris yra patekęs į kokio nors reitingo geriausiųjų dešimtuką – turėtumėte prisiminti, kaip maloniai buvote priimti. Istorijos, bendravimas, šypsenos, dėmesys – visa tai kuria tikrą vietos atmosferą. Net nesvarbu, ar tai nedidukas šeimos restoranėlis, vegetariško maisto užeiga ar prabangus penkių žvaigždučių baras – visos geriausios pasaulio vietos turi vieną bendrystę. Ir tai yra svetingumas. Žinoma, kokybiški patiekalai ir gėrimai bei jų pateikimas taip pat svarbu, tačiau turėdami tik tai – neišsisuksite“, - pasakoja Mantas.

Geriausių rinkimai prilygsta „Grammy“

Praėjusių metų rudenį Mantas, drauge su kolegomis iš „Prike Lietuva“ turėjo progą lankytis ką tik geriausiu pasaulio baru paskelbtame „American Bar“ Londone. „Dalyvavome tradiciniame geriausių pasaulio barų 50-uko paskelbimo ir apdovanojimo ceremonijoje. Kadangi turėjau įtarimą, kuris baras gali juo tapti – kai pradėjo vardinti pirmąsias vietas, mes jau laukėme netoli išėjimo, apsirengę paltais ir pasiruošę vykti iš karto į jį. Spėjome su pirmąja banga“, - nuotykį prisimena Mantas.

Barų pasaulyje geriausiųjų 50-uko rinkimai savo svarba prilygsta „Grammy“ apdovanojimams – ne veltui ir nugalėtojai skelbiame ne bet kur, o „Southwark“ katedroje. Visi penkiasdešimt į sąrašą patekusių barų laimi žinomumą ir prestižą, o į pirmosios vietos nugalėtojo erdves – be išankstinės rezervacijos tampa sunku patekti. Svečiai plūsta iš viso pasaulio, net ir užsakomaisiais skrydžiais.

„Mane ypač džiugina, kad tokios vietos kaip „American Bar“ iškelia tiek aptarnavimo, tiek barų kultūrą į naują lygmenį. Dėka jų, barmeno profesija vis labiau gerbiama, nes tai žmonės – išmanantys savo darbą. Ir ne tik kaip miksuoti kokteilius, bet ir kaip juos pateikti ir pristatyti klientui. Mėgstu sakyti, kad kokteilius ar kitus gėrimus reiktų rinktis taip, kaip renkamės maistą. Jei eini pavalgyti į restoraną, tikiesi gero aptarnavimo ir kokybiškų produktų, subalansuoto skonio. Taip ir su gėrimais – jokiu būdu nereikia „persivalgyti“, reikia stengtis tiesiog atrasti kažką įdomaus“, - pasakoja Mantas, prestižinio barmenų čempionato „World Class“ ambasadorius Lietuvoje ir „Prike Lietuva“ gėrimų ekspertas.

Geriausias – veikia 125 metus

Šiuo metu geriausias pasaulio baras „American Bar“, įsikūręs „Savoy“ viešbutyje, skaičiuoja jau 125 metus. Kas lėmė baro ilgaamžiškumą? Mantas pasakoja, kad šis baras kažkada buvo „namais“ tokioms barų pasaulio legendoms kaip Ada Coleman, Harry Craddock ar Peter Dorelli. Nemaža dalis barų, kuriuose kažkada laiką leisdavo garsenybės, buvo sukurti pasaulyje garsūs kokteiliai ar dirbo žinomi barmenai – ilgainiui praranda veidą ir tampa tiesiog turistų spąstais. Vieną kartą ten užsukama, bet niekada negrįžtama.

„American Bar“ Londone pavyko išlaikyti ilgaamžišką kokybės tradiciją. Dabartinis vyriausiasis barmenas Erik Lorincz net vadinamas tikru kokteilių magu. Beje, nors šio baro barmenai su malonumu miksuoja klasikinius gėrimus, tačiau nevengia ir modernesnių prieskonių. Pasaulinės tendencijos pasiekė iš šį barą, todėl meniu vis dažniau atsiranda kokteilių su vietinėmis žolelėmis, prieskoniais, džiovintais, Didžiojoje Britanijoje populiariais vaisaisi bei daržovėmis.

Beje, geriausių pasaulio barų penketuką, drauge su „American Bar“, sudaro dar du Londone įsikūrę barai ir du – iš Niujorko. Eilės tvarka tai: Londono „Dandelyan“, Niujorko „The Nomad“, Londono „Connaught Bar“ ir Niujorko „The Dead Tabbit“. Belieka tikėtis, kad vieną dieną šiame penkiasdešimtuke atsidurs ir lietuviškas baras ar restoranas.

„World Class“ čempionatą Lietuvoje organizuoja „Prike Lietuva“ – vieni pagrindinių aukštos kokybės alkoholinių gėrimų platintojų šalyje. Įmonė įsteigta 2005 m., bendradarbiauja su didžiausiais pasaulyje alkoholinių gėrimų prekinių ženklų valdytojais „Diageo“, „Moet Hennessy”, „Jose Cuervo International“, „Stock Spirits“, kokybiškų vynų gamintojais iš viso pasaulio regionų. Prisidėdama prie barmenų mokymo ir žinių gilinimo – kompanija siekia kelti vartojimo kultūrą šalyje pirmiausia akcentuojant kokybę.

Daugiau informacijos: www.worldclassbaltic.com.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną