Kaip išvengti ligų?

Kaip išvengti ligų?

Kanados mokslininkai ištyrė, ką valgo žmonės 52 pasaulio šalyse. Jie išskyrė 3 pagrindinius maitinimosi tipus: Rytų, Viduržemio jūros ir Vakarų. Pasirodo, Vakarų Europos gyventojai valgo nesveikiausiai.

Rytuose žmonės valgo daug jūrų gėrybių, sojos produktų, naudoja įvairius padažus. Viduržemio jūros virtuvei būdinga daug vaisių, daržovių, žuvies patiekalų, jūrų gėrybių, dažnai naudojamas alyvuogių aliejus. Vakarų Europos gyventojai dažniausiai renkasi mėsą, kiaušinius, valgo daug kepto, sūdyto maisto. Dėl šios priežasties net trečdalis jų kenčia nuo priepuolių, infarktų bei insultų.

Britų kardiologijos fondo narė Ellena Mason tikina, jog nesvarbu, kur žmogus gyvena ar kokią virtuvę labiausiai mėgsta, svarbu iki minimumo sumažinti druskos vartojimą, valgyti daugiau vaisių bei daržovių. Rudenį bei žiemą, kai apninka depresija, organizmas reikalauja daugiau riebalų ir angliavandenių, tačiau geriau praturtinti mitybą antioksidantais, kurie apsaugo ląsteles bei padeda įveikti depresiją. Antioksidantų gausu vynuogėse, šokolade, riešutuose bei raudonajame vyne.

Prisiminus, kaip maitinosi mūsų protėviai, darosi aišku, kodėl šiais laikais daugėja širdies ligų ir kitų susirgimų – kuo aukštesnis pragyvenimo lygis, tuo labiau žmoniją kamuoja ligos, kurių galima išvengti atitinkamai maitinantis. Greitėjant gyvenimo tempui, kartais nesugebame tinkamai papietauti, o jei ir pietaujame, dažnai nuvilia maisto kokybė. Dėl šios priežasties klesti greitojo maisto rinka, tačiau vertėtų prisiminti, jog tai, ką valgome, daro tiesioginę įtaką mūsų sveikatai, todėl vertėtų dažniau naudotis senelių receptais. Juk tais laikais žmonės kiekvieną dieną mėsos nevalgydavo, dažnai pasninkaudavo, daržoves ir vaisius užsiaugindavo patys. Mokslininkai teigia, kad mūsų seneliai maitinosi kur kas sveikiau nei mes.

Elena Germanovič
Šaltinis: izvestia.ru
Nuotrauka: corbis.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną