Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Jūrų gėrybės krevetės

2008-06-08
Paskelbk savo straipsnį

Įvairiuose šaltiniuose teigiama, kad krevetės pirmiausia paplito Kinijoje, o į Europą jas atgabeno keliautojas Markas Polas, apsilankęs Azijoje. Krevetės ir šiandien yra bene populiariausios jūrų gėrybės. Jos maistingos ir turi daug vertingų elementų.

Tikrai ne visi mėgsta šitą jūrų pasaulio užaugintą gyvastį. Pamenu, prieš kelis metus užsisakiau picą su krevetėmis. Tuomet valgant galvoje sukosi mintys apie virtus „guminius“ lašinius – taip neskanu buvo... Bet šiandien man patinka ir ryžiai paruošti su krevetėmis, ir įvairios salotos, ir dar visa begalė užkandžių su šiomis jūrų gėrybėmis. Turbūt dėlto, kad nuo 1999 m. patobulėjo kulinarija, arba prie šių „jūrų bjaurybių“, kaip sako mūsų aktorius Ramūnas Šimukauskas, skonio priprato mano skonio receptoriai. Pasaulio vandenyse gyvena daugiau nei 300 krevečių rūšių. Vienos populiariausių yra tigrinės, rudosios, rožinės ir baltosios krevetės. Kuo didesnės krevetės, tuo jos brangesnės. Receptuose dažniausiai minimos nedidelės, taip vadinamos „kokteilinės“ krevetės.

Jei perkate šviežias krevetes, įsidėmėkite, kad jos greitai genda, tad šviežias krevetes patariama suvartoti per parą. Virtas krevetes maišelyje šaldytuve galima laikyti ne ilgiau, nei 3 dienas. Šaldytas krevetes šaldytuve galima laikyti šešis mėnesius, o užšaldytas virtas – ne ilgiau kaip 2 mėnesius. Jei krevetės nors truputį kvepia amoniaku – jos jau sugedusios.

Krevečių ir avokadų salotos
Reikės:
100 g virtų krevečių;
1 avokado;
3 šaukštų smulkinto agurko;
2 šaukštų smulkintų svogūno laiškų;
1/2 žaliosios citrinos;
2 šaukštų susmulkinto svogūno;
2 šaukštų majonezo;
druskos.

Susmulkinkite svogūną ir laiškus, tuomet išpjaukite agurko sėklas ir jį supjaustykite. Išimkite iš avokado kaulą ir supjaustykite į gabalėlius, išskobkite minkštimą, o vaisiaus puseles pasilikite salotoms sudėti. Supjaustykite krevetes gabalėliais, suberkite susmulkintus svogūnus, svogūno laiškus, agurką, avokado minkštimą, išspauskite žaliosios citrinos sultis, pabarstykite druska, uždėkite majonezo ir viską gerai išmaišykite. Įdarą sudėkite į išskobtas avokado puseles bei patiekite su supjaustytais salotų lapais ir kukurūzų traškučiais arba skrudinta duona. Skanaus!

Pagal užsienio spaudą parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukos: www.uglesichs.com; www.freephotos.com
Meniu.lt informacija