Jūrinių žuvų vartojimas lėtina senėjimą (sveikata)

Jūrinių žuvų vartojimas lėtina senėjimą (sveikata)

„Jūrinės žuvys – pavyzdžiui, lašiša, skumbrė bei sardinės, turtingos riebiosiomis rūgšimis, kurios ne tik apsaugo nuo širdies ligų, bet ir yra tikras „gyvenimo eleksyras“, - tvirtina Kalifornijos Universiteto mokslininkai iš San Francisko.

Tyrimai, kuriuose buvo analizuojama 608 pacientų, sergančių širdies ligomis sveikatos būklė, patvirtino, jog riebiosios omega-3 rūgštys kontroliuoja žmogaus biologinį senėjimą: jos užkerta kelią telomerams – galinėms chromosomų dalims.

Kiekviename ląstelių dalimosi cikle, telomerai, kuriuos galima vadinti žmogaus biologiniu laikrodžiu, sumažėja. Kuomet jų ilgis pasiekia kritinę ribą, ląstelės praranda gebėjimą dalintis ir žūva. Tokių rimtų ligų, kaip vėžys vystymąsis yra tiesioginis ląstelių senėjimo procesas.

„Maistas su padidintu riebiųjų rūgščių omega-3 kiekiu, prailgino laboratorinių pelių gyvenimą trečdaliu“, - argumentavo mokslininkai.

„Riebiosios rūgštys taip pat didina išgyvenimo galimybes žmonėms išgyvenusiems širdies priepuolius, lėtina su amžiumi susijusias intelekto galimybes bei regėjimo pokyčius, kurie gali įtakoti net apakimą“, - liudija eksperimento rezultatai.

Vartojant maistą, praturtintą riebiosiomis omega-3 rūgštimis, net 40 % sumažėja žarnyno vėžio vystymosi rizika, o taip pat stabdo amiloidinio baltymo procesus smegenyse, sergančiųjų Alzheimerio liga.

Raminta Skripkaitė
Šaltinis: Medical Information Network
Nuotrauka: inmagine.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną