Jamie Oliveris, stoja ginti žuvų, galite ir Jūs

Jamie Oliveris, stoja ginti žuvų, galite ir Jūs

Gyventojų apklausos rodo, kad Didžiojoje Britanijoje populiarūs tik tradiciniai žuvų patiekalai iš menkių, silkių ir pikšų, o kitas žuvis konservatyvieji britai ignoruoja. Aplinkosaugininkai teigia, kad tokia situacija daro neigiamą įtaką daugelio vertingų žuvų ištekliams, nes, neoficialiais duomenimis, britų žvejai verslininkai slapta išmeta net iki 60 proc. laimikio, pakliūvančio į tinklus ir gaudykles. Jie žino, kad šio laimikio vis tiek niekas nenupirktų, o į žuvų aukcionus ir turgus žvejai gabena beveik vien minėtų trijų rūšių žuvis. Gamtai daroma milžiniška žala. 

Į aplinkosaugininkų raginimus įvairinti žuvų patiekalų racioną atsiliepė garsūs šalies kulinarai Jamie Oliveris ir Hestonas Blumenthalis. Jiedu ėmėsi iniciatyvos supažindinti konservatyviuosius tėvynainius su netradiciniais žuvų patiekalais ir praktiškai pademonstruoti, kad jie taip pat gardūs.

J.Oliveris šiam dalykui skirs net 10 televizijos laidų, kuriose bus pasakojama, kaip išsikepti jūrinių ešerių, plekšnių kepsnių arba skumbrių filė. H.Blumenthalis paskelbė, kad jo restoranuose atsiras specialus įvairiausių žuvies patiekalų meniu, į kurį įtraukti net jūros agurkų ir medūzų traškučiai, ir paragino gyventojus ateiti paragauti netradicinių gardumynų.

Lietuvoje

Pastaraisiais dešimtmečiais, kai į jūras išplaukė vis daugiau didesnių ir galingesnių žvejybos laivų, žuvies išteklių labai sumažėjo. Paradoksalu, bet didelis ir galingas žvejybos laivynas vaikosi vis mažėjantį žuvų kiekį. Kita problema - žuvies ištekliams mažėjant, vis didesnę laimikio dalį sudaro jaunos, dar neneršusios žuvys. Taip nutinka, pavyzdžiui, su Lietuvos žvejams ir vartotojams aktualia menke. Tokių jaunų žuvų gaudymas labai sumažina žuvų neršimo mąstus, taigi, sumažina ir žvejybos galimybes ateityje.

Pirkėjai taip pat gali prisidėti prie žuvų išteklių išsaugojimo atsakingai vartodami tik tausios žvejybos būdais sugautas žuvis. Tuo tikslu Lietuvos gamtos fondas, bendradarbiaudamas su Žuvininkystės tarnyba ir Gamtos tyrimų centro mokslininkais, parengė žuvies ir jūros produktų vartotojo vadovą, skirtą supažindinti pirkėjus su žuvimis dažniausiai pasitaikančiomis parduotuvėse ir kitose prekyvietėse.  Jame taip pat pateikia infomaciją apie šių žuvų išteklių būklę, o pateikiamos rekomendacijos skatina atsakingai pasirinkti žuvį kasdieniam vartojimui. 

Daugiau informacijos apie atsakingą žuvų pasirinkimą >>

15min.lt ir Meniu.lt informacija
Nuotrauka: worldfishing.net

2011 02 02

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną