Izraelio virtuvė – tautų katilo atspindys

Izraelio virtuvė – tautų katilo atspindys

Koks įvairialypis tautų katilas yra Izraelis, tokia kompleksiška yra ir šios šalies virtuvė: čia susimaišę įvairiausi patiekalai, skoniai ir prieskoniai. Dalis izraelietiškų valgių atspindi pačios žydų tautos iš kartos į kartą perduodamas tradicijas, dalis yra pasiskolinti ir savaip pritaikyti iš kaimyninių arabų šalių, o kai kurie – atvežti žydų diasporos iš Rytų Europos, Šiaurės Afrikos ir kitų pasaulio regionų.

Tai, ką laikome izraelietiška virtuve, pradėjo formuotis ne taip seniai – XX a. viduryje, kai susikūrė Izraelio valstybė. Tačiau šiandien Izraelis gali pasigirti viena įdomiausių ir išskirtiniausių virtuvių pasaulyje, o lankantis šioje šalyje būsite nustebinti maisto pasirinkimo.

Izraelio virtuvei didelę įtaka daro kašruto taisyklės: pagal jas religingi žydai negali valgyti kiaulienos ir jūros gėrybių, o vienas svarbiausių reikalavimų – kartu nevalgyti mėsos ir pieno produktų. Mėsingi ir pieniški valgiai net turi būti gaminami ir patiekiami skirtinguose induose, o tarp jų vartojimo turi praeiti keletos valandų tarpas.

Kad būtų paprasčiau laikytis šios taisyklės, tradiciškai susiklostė, kad daugybė izraelietiškų patiekalų apskritai yra gaminami nenaudojant nei mėsos, nei pieno. Taigi Izraelio virtuvė patiks vegetarams ir veganams, tačiau jei tokie nesate, nenusiminkite – ir be mėsos gaminami izraelietiški patiekalai yra pakankamai sotūs.

Artimųjų rytų įtaka

Nemažai nacionaliniais laikomų izraelietiškų patiekalų yra atėję iš kaimyninių šalių ir apskritai būdingi visam Artimųjų rytų regionui. Vienas iš tokių patiekalų yra humusas – avinžirnių užtepėlė, pagardinta tahiniu (sezamų sėklų pasta) ir alyvuogių aliejumi. Humusas yra be galo populiarus ir Palestinoje, Jordanijoje, Libane, Sirijoje, tačiau arabiškas humusas dažniausiai yra gana paprastas, t.y. gaminamas laikantis tradicinių receptų, tuo tarpu Izraelyje jį mėgstama pagardinti įvairiais priedais, tokiais kaip kepti grybai ar net mėsa.

Kitas be galo populiarus patiekalas, dėl kurio nuolat vyksta ginčai, yra falafeliai: daugelis šalių, įskaitant ir Izraelį, laiko šį patiekalą savo nacionaliniu. Falafeliai – tai aliejuje kepti avinžirnių kukuliai, dažniausiai patiekiami pitoje kartu su šviežiomis ir raugintomis daržovėmis, humusu bei tahiniu. Nors falafeliai gaminami daugelyje šalių, tik Izraelyje jie patiekiami dar ir su keptais baklažanais, keptomis bulvytėmis ir amba – aštriu mango padažu.

Iš Irako virtuvės į Izraelį atėjo sabihas – baklažanais, virtais kiaušiniais, bulvėmis ir daržovėmis kimšta pita, patiekiama su tahiniu ir humusu. Patiekalo pavadinimas kilęs iš arabų kalbos, kur „sabach“ reiškia rytą: sabihas yra puikus pusryčių pasirinkimas.

Mėsos mėgėjai Izraelyje gali išbandyti šavarmą – patiekalą, lietuviams labiau pažįstamą kaip tiesiog kebabą. Taip pat iš arabiškos virtuvės atėjusi šavarma Izraelyje dažniausiai patiekiama pitoje arba lafoje – didesniame už pitą paplotyje, į kurį suvyniojama mėsa su priedais. Izraelietiškoje šavarmoje nerasite kiaulienos: dažniausiai siūloma mėsa yra ėriena arba vištiena, o viskas gardinama daržovėmis, prieskoniais ir labai dažnai – izraeliečių mėgstamais tahiniu bei humusu.

Afrikietiškos virtuvės tradicijos

Didelė dalis žydų į Izraelį atsikraustė iš Afrikos šalių: Maroko, Libijos, Alžyro, Tuniso, Jemeno, Etiopijos ir kitų, o kartu su savimi atsivežė ir tų šalių kulinarines tradicijas. Vienas populiariausių iš šiaurės Afrikos kilusių izraelieškų patiekalų yra šakšuka: tai pomidorų padaže kartu su įvairiais prieskoniais kepama kiaušinienė, kuri šiandien yra neatskiriama izraelietiškų pusryčių dalis.

Iš Jemeno į Izraelį buvo atvežti du populiarūs patiekalai: jachnun ir malawach. Jachnun – tai pailgi sluoksniuotos tešlos suktinukai, gaminami tiesiog iš miltų, cukraus ir vandens. Ilgai kepama tešla įgauna švelnų karamelės skonį ir yra patiekiama kartu su kietai virtais kiaušiniais, trintų šviežių pomidorų padažu ir aštriu čili pipirų padažu, vadinamu zhug.

Iš tokios pačios tešlos pagaminti malawach labiau primena blynus, tačiau yra žymiai riebesnis pasirinkimas, mat kepami naudojant daug sviesto, aliejaus ir riebalų. Malawach taip pat patiekiami su kietai virtais kiaušiniais, trintais pomidorais ir zhug, o saldumo mėgėjai juos valgyti gali ir su medumi.

Izraelyje taip pat populiarus kuskusas, kuris yra neatskiriama daugelio šiaurės Afrikos virtuvių dalis. Tiesa, izraeliečiai yra sukūrę savo kuskuso versiją, vadinamą ptitim – iš tiesų tai tam tikri mažų rutuliukų formos makaronai, dažniausiai valgomi su keptais svogūnais ir pomidorų padažu.

Europietiški patiekalai Izraelyje

Kai kurie Izraelyje populiarūs patiekalai bus gerai pažįstami ir lietuviams: iš Europos atsikraustę žydai į šalį atvežė ir daug europietiškų kulinarinių tradicijų. Vienas tokių patiekalų yra gefilte fish: iš maltos virtos žuvies (paprastai karpio) gaminami rutuliukai, dažniausiai valgomi šalti kartu su krienais.

Visur Izraelyje rasite ir beigelių – mums geriau žinomų kaip tiesiog dideli riestainiai, kurie nuo senų laikų buvo populiarūs Rytų Europoje. Beigeliai dažniausiai gaminami iš kvietinių miltų, o juos populiaru valgyti tiek kaip užkandį, tiek gaminant įvairius sumuštinius su tepamu sūriu, avokadu, lašiša, įvairiomis daržovėmis, kiaušiniu ar įvairiais saldžiais priedais.

Na o per žydišką šventę Chanuką labai populiaru valgyti bulvinius blynus ir spurgas. Bulviniai blynai Izraelyje vadinami latkėmis ir yra panašūs į lietuviškus, tik kartais į juos dar dedami džiuvėsėliai ar sezamo sėklos. O spurgų galima rasti su įvairiausiai priedais – dažniausiai džemu ar šokoladu.

***

Kad ir kokie išrankūs bebūtumėt, Izraelio virtuvė įtiks kiekvieno skoniui. Čia rasite ir mums įprastesnių europietiškų patiekalų, ir įdomesnių valgių, kilusių iš Artimųjų rytų bei Afrikos regionų. Be to, Izraelio virtuvė yra draugiška vegetarams, nors turėtų patikti ir mėsos mėgėjams.

Akvile Ben Haim @Meniu.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną