Italai pradėjo sveikiau maitintis

Italai pradėjo sveikiau maitintis

Pasak Italų maisto pramonės federacijos, italai dabar maitinasi kur kas sveikiau nei prieš 30 metų. 1980 metais vidutiniškai vienas šios šalies gyventojas per parą suvartodavo 3000 kilokalorijų, o šiais laikais ši norma sumažėjo iki 2200 kilokalorijų.

Per paskutinius 30 metų italai pradėjo vartoti mažiau riebalų, gyvulinės kilmės baltymų ir vyno – tokie faktai buvo paskelbti naujausiame pranešime. Italijoje daugiau nei kitose pasaulio valstybėse suvartojama makaronų (žmogui tenka 28 kilogramai per metus) bei grūdų (122 kilogramai žmogui). Pagal vaisių bei daržovių suvartojimą ji nusileidžia tik Graikijai – eilinis Italijos gyventojas per metus suvartoja jų net 360 kg. Ekspertai teigia, kad tokį gausų vaisių ir daržovių vartojimą nulėmė šaldytų produktų atsiradimas, o taip pat susiformavę italų mitybos įpročiai – net 43 procentai italų renkasi neapdorotus, šviežius vaisius bei daržoves. Žuvies suvartojimas taip pat padidėjo: jei 1980 metais žmogus per metus statistiškai suvartodavo 13 kg žuvies, tai šiais metais skaičius išaugo iki 21 kg. Tačiau alkoholio šios šalies gyventojai pradėjo vartoti mažiau: 1980 metais šis rodiklis siekė 16 litrų per metus vienam gyventojui, o dabar jis sudaro apie 6,9 litrų.

Italai taip pat linkę atsisakyti ir desertų. Jie vartoja mažiausiai saldumynų visoje Europoje – vienam gyventojui tenka tik 25,5 kg per metus, kai tuo tarpu Didžiojoje Britanijoje – 58,5 kg. Maisto pramonės federacija pastebėjo, jog italai išgeria mažiau pieno: 57 litrus, kai vieno gyventojo išgeriamo pieno norma per metus kitose valstybėse siekia 93 litrus.

Nors Viduržemio jūros virtuvė laikoma viena sveikiausių pasaulyje, tačiau atlikus tyrimą ir išnagrinėjus statistinius duomenis paaiškėjo, jog kas trečias 6-11 metų amžiaus vaikas Italijoje turi antsvorio problemų. Italijos aukštesnis sveikatos institutas nurodė, jog tam įtakos gali turėti netinkama mityba bei judėjimo stoka.

Elena Germanovič
Šaltinis: italy.co.uk
Nuotraukos: www.sxc.hu
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną