Italai kovoja su alyvuogių aliejaus padirbinėtojais

Italai kovoja su alyvuogių aliejaus padirbinėtojais

Alyvuogių aliejus yra vienas iš viduramžių virtuvės simbolių. Jis ne tik sveika – manoma, kad tai viena ilgaamžiškumo paslapčių. Europos Sąjungoje daugiausia alyvuogių aliejaus pagamina Ispanija, antroje vietoje lieka Italija.

Pastaruoju metu Italijos rinkoje pasirodė nekokybiško alyvuogių aliejaus. Pasipiktinę situacija, jog parduotuvių lentynose atsiranda maišyto alyvuogių aliejaus, žandarmerijos elitas buvo specialiai apmokytas atskirti tikro alyvuogių aliejaus skonį nuo klastotės. Tokių veiksmų buvo imtasi, norint išaiškinti sukčius.

Dvidešimt Italijos nacionalinės maisto saugumo tarnybos narių baigė kursus, kuriuos organizavo Nacionalinė alyvuogių aliejaus asociacija „Unaprol“. Jie buvo apmokyti atskirti tikrą „extra-virgin“ aliejų – pajusti subtilų skirtumą bei įvardinti regioną, kuriame buvo pagamintas aliejus. „Unaprol“ vadovas Massimo Gargano teigė, jog tai yra būtina, norint išsaugoti itališko alyvuogių aliejaus kokybę, kuris sudaro Viduržemių virtuvės pagrindą ir yra vienas iš jos simbolių.

Šiais metais Italijoje buvo įvestas privalomas alyvuogių spaudimo vietos žymėjimas, siekiant užtikrinti jo kokybę. Italijos policija jau ilgai kovoja su grupuotėmis, kurios padirbinėja alyvuogių aliejų: balandžio mėnesį po dviejų metų tyrimo buvo išaiškintas didžiausias per ketvirtį sukčiavimo atvejis. Buvo sulaikyta 40 žmonių – tyrimas apėmė devynis regionus, išsidėsčiusius Italijos pietuose ir šiaurėje.

Konfiskuota 25 tūkstančiai litrų alyvuogių aliejaus – įtariama, jog jis irgi gali būti maišytas. Taip pat policija atšaukė didžiulę siuntą į JAV bei Vokietiją. 39 žmonės apkaltinti sukčiavimu: alyvuogių aliejaus maišymu su saulėgrąžų ar sojų aliejumi.

Ūkininkų asociacija „Coldiretti“ pabrėžė, jog labai svarbu, kad visi itališko alyvuogių aliejaus gamintojai laikytųsi naujų nurodymų dėl alyvuogių auginimo bei spaudimo vietos žymėjimo ant etiketės, taip galima būtų išvengti sukčiavimo, kai aliejus spaudžiamas iš atvežtinių alyvuogių (iš Ispanijos, Graikijos, Tuniso), o rinkoje jis pristatomas kaip itališkas produktas. Tai labai svarbu, kadangi pastaraisiais metais importas iš minėtų trijų šalių padidėjo 12 procentų, o itališko alyvuogių aliejaus produkcija sumažėjo 15 procentų.

Išlaikyti alyvuogių aliejaus kokybę Italijai labai svarbu – ši šalis gavo net 38 Europos Sąjungos sertifikatus kokybės atžvilgiu, todėl ji turi pateisinti gerą vardą, o rinkoje pasireiškiantys sukčiavimo atvejai, pasklidę plačiau, gali pridaryti nemažai žalos.

Elena Germanovič
Šaltinis: italymag.co.uk
Nuotraukos: www.sxc.hu
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną