Išrinkti geriausi Lietuvoje parduodami vynai

Išrinkti geriausi Lietuvoje parduodami vynai

Lietuvos vyno čempionatą organizuoja Lietuvos someljė asociacija. Kiekvienas vyno platintojas turi teisę varžyboms pateikti 25 vynus, kuriuos vertina kviestinė komisija, sudaryta iš geriausių šalies vyno žinovų. Šiemet varžyboms vyną pateikė 21 platintojas, vertinimo komisijoje dirbo 24 geriausi vyno ekspertai. Remiantis aklųjų degustacijų rezultatais (geriausiai pasirodę vynai buvo degustuojami du kartus), vynams skiriami atitinkami medaliai:

90 balų ir daugiau įvertintas vynas apdovanojamas aukso medaliu,
88–89 balai – sidabro,
86–87 balai – bronzos.

Daugiausiai aukso medalių pelniusi vyninė tituluojama Metų vynine. Tradiciškai paskelbiamas ir Gero kainos ir kokybės santykio vyno sąrašas, į kurį patenka geriausiai įvertinti iki 35 litų kainuojantys vynai.

Vynai ragaujami suskirstyti į kategorijas, išrenktant ir vieną absoliutų kiekvienos kategorijos laimėtoją:

Baltieji vynai:
1. „Chardonnay“
2. „Sauvignon Blanc“
3. „Riesling“
4. Kitų baltųjų veislių vynas

Raudonieji vynai:
1. Italijos raudonasis
2. Ispanijos ir Portugalijos raudonasis
3. Prancūzijos raudonasis
4. Naujojo Pasaulio raudonasis
5. Kitų šalių raudonasis

Kitos nominacijos:
1. Šampanas
2. Putojantis ne šampanas
3. Natūraliai saldus
4. Likerinis
5. Rožinis

Lietuviškos neputojančio vyno nominacijos:
1. Lietuviškas juodųjų serbentų
2. Lietuviškas aviečių
3. Lietuviškas obuolių
4. Lietuviškas vynuogių
5. Lietuviškas uogų, vaisių

Ankstesniuose čempionatuose geriausias vynas būdavo apdovanojamas „Grand Prix“. Tokios formuluotės buvo atsisakyta ir nuspręsta praplėsti kategorijų sąrašą. Pasak čempionato komisaro Jurgio Šliogerio, pokyčius lemia besikeičianti lietuvių vyno vartojimo kultūra: vartotojai vis daugiau sužino apie specifines vynuoges, vyną gaminančias šalis, todėl renkantis vyną jiems reikia vis daugiau detalesnės informacijos apie produktą, nebeužtenka tik pasakyti, kad tai geriausias vynas. Kita vertus, degustuojant visus vienos vynuogių veislės vynus kartu, įmanoma profesionaliau įvertinti, kaip išreikštos veislei būdingos savybės, taigi ir rezultatai tampa objektyvesni.“ 

Geriausiųjų sąrašas >>

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną