Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Ispaniško vyno bučinys (Vilnius)

2011-05-09
Paskelbk savo straipsnį

Atšilus orams suaktyvėjo ir sostinės kulinarinis gyvenimas: daugelyje kavinių ir restoranų atidaromos lauko terasos, vyksta naujų patiekalų prezentacijos.

Ypatingas dėmesys skiriamas vynui, romantišką pavasario nuotaiką labiausiai atitinkančiam (o kartais ir sukeliančiam) gėrimui. Užbėgdamas už akių didžiosioms „Vyno dienoms“, restoranas „Medininkai“ surengė gegužės 5 dieną surengė savąją vyno šventę, kartu pristatydamas naująjį sezono meniu ir simboliškai atidarydamas vidinio kiemelio lauko kavinę. Nepaisant vėsaus oro gausiai susirinkusiems svečiams vyno ekspertas Mindaugas Paliukas pristatė ispaniškų vynų kolekciją „Beso de Vino“, pagamintą Aragono provincijos Karinena (Cariňena) regione. Nors šis prekinis ženklas gyvuoja dar palyginus neilgai, tačiau regiono vyndarystės tradicijos yra labai senos, o vyno kilmę patvirtinantį ženklą (Denomination of Origin) Karinena gavo viena pirmųjų Ispanijoje dar 1932 m. „Beso de vino“ reiškia „vyno bučinys“, o jo meilės galią simbolizuoja butelio etiketėje pavaizduotas jautis Antonio, kuris, anot aprašymo, vos pabučiavęs šio vyno taurę, iškart jį įsimylėjo. Kiek jumoristiškas jaučio atvaizdas, kaip ir bendras vynų kolekcijos firminis stilius, yra sukurtas garsios ispanų dizaino studijos „Kukuxumusu“ (baskų kalba „blusos bučinys“), kurios kūrybą drąsiai galima pavadinti džiaugsminga, ironiška ir provokuojančia. Panašius epitetus galima būtų taikyti ir visiems „Beso de vino“ gėrimams – tiek gaiviam baltajam vynui (100 proc. vietinės rūšies Macabeo vynuogių), tiek pikantiškam rausvajam ( 100 proc. Garnacha), tiek ir sodriam raudonajam (85 proc. Syrah, 15 proc. – Garnacha). Savo laiku šių vynų kokybę žurnale „Wine Advocate“ labai aukštai įvertino vienas žymiausių pasaulyje vyno ekspertų Robertas Parkeris. Jo atsiliepimas cituojamas ant kiekvieno vyno butelio ir išreiškiamas dviem žodžiais: „Stulbinanti kokybė“.

Mindaugas Paliukas nuodugniai papasakojo publikai apie šių vynų derinimo su užkandžiais, salotomis ir karštais patiekalais dėsningumus, o kad žinios neliktų vien teorinėmis, čia pat buvo pasiūlyti ir naujojo meniu patiekalai, tame tarpe keletas įdomių žuvies pasiūlymų (uotas, jūrinis karšis, kepintos jūrų gėrybės), taip pat daržovių toroškiniai, mėsos suktiniai ir, žinoma, tradiciniai „Medininkų“ jautienos didkepsniai. Vakaro metu svečiai galėjo pasiklausyti gyvai atliekamų lyrinių melodijų, o taip pat sudalyvauti keliuose konkursuose ir laimėti prizų su „Beso de vino“ simbolika. Pavyzdžiui, šių eilučių autorius supiknaudžiavo savo profesiniu meniniu išsilavinimu ir, nuspalvinęs jaučio Antonio atvaizdą, namo išsinešė raudonojo vyno butelį. Kiti vakaro svečiai namo išsinešė ne tik suvenyrus, bet ir puikią nuomonę apie „Medinikų“ virtuvę ir tolimosios Karinenos krašto vynus.   

Daugiau apie restoraną>>

Audrius Vyšniauskas
Meniu.lt informacija

2011 05 11