Ispanijos vyno ir maisto kelionė „California Gourmet“ restorane

Ispanijos vyno ir maisto kelionė „California Gourmet“ restorane


„Vyno klubo“ savininkai Rasa ir Arūnas Starkai vakarienei parinko vynus, kurie istoriškai svarbūs Ispanijos vyno pramonei. Tai vyno pionierių, inovatorių, revoliucionierių vynai. O „California Gourmet“ savininkas Olegas Vasinas ir virtuvės šefė Aldona Gečienė paruošė klasikinių skirtingų regionų patiekalų meniu.

„Ximenez Spinola“ vyną Andalūzijoje daro nuo 1729 metų. Jos įkūrėjo Phelipe Antonio Zarzana Spínola palikuonis Jose Antonio Zarzana iki pastarųjų metų valdė įmonę, išlaikydamas svarbiausią principą – daryti tik saldų ʻPedro Ximenezʼ vynuogių vyną, kurio, priešingai nei daugelis kitų vyndarių, nestiprina.  Tačiau 2008 – aisiais buvo nuspręsta išbandyti sauso “Pedro Ximenez” gamybą .Tai - pirmasis tokio tipo vynas rinkoje ("Ximenez-Spinola Jerez de La Frontera Exceptional Harvest 2011"). Tiesa,  jis nėra visai sausas – švelnus salstelėjimas dera su pikantišku nektariną primenančiu karstelėjimu, negausia rūgštimi  ir persikų aromatu. Prie šio vyno  „California Gourmet“ restorano šefė Aldona Gečienė paruošė Langustino uodegėles su braškių ir avokado salotomis. Vyną su patiekalu surišo saldžiarūgštės braškės, minkšta avokado faktūra. Tobulas derinys. 



Restorano savininkas Olegas Vasinas teigia, kad šiaurinė Ispanijos dalis mėgsta sraiges, kurios tradiciškai pateikiamos su česnako padažu ir alyvuogėmis. Madridietiškos sraigės gerai dera su Ribera del Duero regiono vyninės „Protos“ 2009 m. derliaus crianza. Vyninės rūsiai iškasti garbingiausioje vietoje - po Penafielio pilimi, nes „Protos“ - viena iš regiono vyno pionierių, tarpukaryje išgarsinusi nūnai paties geriausio ir brangiausio Ispanijos vyno regioną. Crianza – ispanų nuomone lengviausias iš ąžuole brandintų vynų, tačiau pasaulio mastu 14 mėn. ąžuolo statinėse – ilgas brandinimo laikotarpis, vynui suteikiantis daug taurios struktūros. Jos, kaip ir intensyvaus vėsiame klimate sunokusios ʻTempranilloʼ  aromato, prireikia, norint sutramdyti česnakus ir medumi saldintas juodąsias alyvuoges.




Paršelio mėsa mėgstama ne tik Portugalijoje, bet ir vakarinėje Ispanijos dalyje. Baskų pieniško paršiuko nugarinės suktinukas su čiobrelių padažu, jaunomis gryliuotomis daržovėmis ir žirnelių putėsiais  - lengvas, kvapnus, subtilus, savotiškai orininis patiekalas. Nesinorėjo jo nuplauti intensyviu vyno skoniu. Todėl deriniui parinktas Rene Barbiero – Priorato regiono gaivintojo vynas  "Clos Mogador Manyetes Tinto Priorat DOQ 2006 ". Prioratas garsėja skurdžiu, saulės įkaitintu  skalūno dirvožemiu, kuriame auga kadaise apleisti, o dabar atgaivinti  70-100 metų senumo ʻGrenache“  ir ʻCarignantʼ vynuogienojai. Jie subrandina uogas, kuriose daugiau minerališkumo,  nei vaisiškumo. Degustuoti iš jų padarytą vyną reikia mokytis, nes jis nedaro tiesmukiško įspūdžio. Tačiau restorane, kur už mūsų racionalias smegenis dirba nesąmoningai veikianti juslių estetika, toks vynas yra nepamainomas. Jis neapkrauna, o išlaisvina, neužgožia, o padeda atsiverti patiekalui. Subtilus, aristokratiškas derinys.

Jautis- Ispanijos simbolis, lydintis keliautojus palei daugelį kelių, primenantis apie save koridose ir, aišku restoranuose. Jaučio uodegos Andalūzietiškai – lėtai su daržovėmis, tarp kurių buvo ir nedidelių morkyčių, bei traškių saliero stiebų, troškinta mėsa. Ji - labai kvapni, lengvai atsiskiria nuo uodegos slankstelių, savotiškai saldi. Todėl „Vyno klubas“ priderino dar vieno inovatoriaus - Carlos Falco Fernandez de Cordova, vadinamo Marques de Grinonu padarytą vyną - "Marques de Grinon Dominio de Valdepusa Syrah DO 2006". Tai pirmasis šimtaprocentinis Ispanijos „Syrah“, padarytas iš 1991 m. pasodinto vynuogyno derliaus, kai kurių vyno apžvalgininkų priskiriamas geriausių pasaulio „Syrah/Shiraz“  dešimtukui. Carlos Falco neslepia meilės Naujojo Pasaulio vyno darymo filosofijai. Jis vynuogėms leidžia gerai prinokti, negali brandinimo naujose ąžuolo statinėse, todėl visi jo vynai yra svarūs, išraiškingi, kvapnūs, džemiški. Tokio ir reikėjo su saldžia, daržovių skonio praturtinta uodegos mėsa. Ypač  tobulai  su ąžuolo statinių vynui suteiktu saldžiu aitrumu susiderino salierų stiebai. Dominio de Valdepusa DO – pirmasis Ispanijos regionas, suteiktas  atskirai vyninei. Klasiškas, sotus derinys.




Vakarienę pradėjome ir pabaigėmė nestandartiniais „Ximenez – Spinola“ produktais. Prie deserto „Turron ledais su  karamelizuotais lazdyno riešutais ir migdoliniu pyragaičiu“ atsikimšome brendžio, padarytu iš saldaus Pedro Ximenez vyno - "Ximenez-Spinola Brandy de La Frontera Pedro Ximenez", butelį. Brendis – stiprus, šildantis gėrimas, dažniausiai skiriamas siurbčioti kaip didžestyvą. Šis brendis visada žavi švelniu saldumu ir ypatingu kvapnumu, kuris užmarštin nustumia alkoholio stiprumą. Po tokio gėrimo vakarą norisi tęsti ir tęsti - kaip atostogas Ispanijoje. 

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną