Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Ispanijos virtuvėje karaliauja užkandžiai, kurie noriai valgomi rankomis (I dalis)

2010-08-04
Paskelbk savo straipsnį

Ispanija ir jos valgiai tikriauisai nėra iš tų šalių apie kurias mažai žinotumėme. Visgi, rašydami apie įvairias virtuves norime priminti ir tuo pačiu pradėti naują rubriką apie „Pasaulio virtuvių“ skonius, jų virtuves, pačius populiariausius patiekalus, gėrimus. Apie Ispanijos virtuvę galima rašyti tikrai daug, tačiau pasirinkome populiariąsias paeljas ir tapas.

Ispanų virtuvė pasižymi paprastumu, tačiau temperamentingieji šalies kulinarai, gamindami patiekalus, mėgsta eksperimentuoti, tad tas pats valgis kiekvieną kartą gali būti skirtingo skonio. Šios šalies virtuvėje gausiai naudojami pomidorai, baklažanai, alyvuogės, šparagai, artišokai, svogūnai, česnakai, paprikos, žalumynai. Labai mėgstamas yra šafranas. Populiarūs patiekalai – „viskas viename puode“ ir sriubos-kremai. Mėsa kepama ant grotelių arba troškinama. Mėgstama jautiena, veršiena, ėriena, naminių paukščių mėsa. Ispanų virtuvę sunku įsivaizduoti be įvairiai ruošiamos žuvies ir jūrų gėrybių. Daugiausiai pasaulyje užauginantys alyvuogių ispanai valgius gardina alyvuogių aliejumi. Iš desertų populiariausi įvairūs pudingai, pyragėliai su migdolų kremu. Prie visokiausių patiekalų ispanai patiekia vietinį vyną, o troškulį malšina Sangria – raudono vyno ir vaisių gėrimu. Taip pat valgomos įvairių rūšių žuvytės, krevetės, tapas, daug įvairių rūšių patiekalų mažomis porcijomis – kaip sumuštiniai arba kaip atskiri produktai, valgomi rankomis. Populiariuose restoranuose šios mažos užkandėlės skirtos apetitui sužadinti. Tarp užkandžių karaliauja ispanų pasididžiavimas – vytintas serano kumpis. Jis pjaustomas itin plonais gabalėliais ir patiekiamas vienas iš pirmųjų – tik įpylus vandens atsigerti ir kiekvienam svečiui padėjus po bandelę. Virtuvėje paprastai esti kumpio „specialistų“, kurie sugeba jį meistriškai pjaustyti. Kumpis gaminamas iš specialios rūšies kiaulių, kurios šeriamos ąžuolo gilėmis, todėl jų mėsa būna savito skonio. Skirtinguose restoranuose gaminamos skirtingos salotos. Tradicinė ispaniškų salotų sudėtis tokia: salotų lapai, pomidorai, svogūnai, alyvuogės, kartais avokadai. Gausybė daržovių, jūros gėrybių bei žuvų patiekalų, aukštos kokybės alyvuogių aliejus – pasaulyje sparčiai populiarėjančios ispaniškos dietos pagrindas. Užgerdami vynu, ispanai maisto valgo daug, tačiau mano jį esant sveiką ir naudingą, mat pirmenybė visuomet teikiama šviežiems produktams. Kiekvienoje Ispanijos dalyje yra skirtingų maisto ruošimo būdų ir valgymo papročių. Pavyzdžiui, Kosta del Sol pakrantėje nepriimta rūkyti mėsos, todėl čia ji yra vytinama. Kiekvienas Ispanijos restoranas turi savo vyną. Vieni jį gamina nuosavuose vynuogynuose, kiti pasirenka konkrečią vyno rūšį. Dažno restorano savininko pasididžiavimas – gausūs vyno rūsiai. Paprastai tik atėjusiems garbiems svečiams pirmiausia pateikiama chereso. Tai stiprus vynas, išlaikytas ypatingomis sąlygomis. Ispanijoje gaminami ir saldūs, ir pusiau saldūs cheresai. Populiariausias iš jų – sausasis, kuris geriamas atšaldytas kaip aperityvas.

Sausieji vynai paprastai pateikiami valgant. Baltasis ir rožinis vynas (vino blanco, vino rozado) geriami atšaldyti, raudonasis (vino tinto) – kambario temperatūros. Ispanai juokauja pasigeriantys nedažnai, nes vyną jie mėgsta skiesti negazuotu vandeniu.


Tradiciniai ispaniški patiekalai:
Gazpacho (šalta daržovių sriuba, kurios pagrindą sudaro trintų pomidorų masė/sultys, pagardintos taip pat trintais agurkais, paprika, svogūnais, česnaku ir kt.)

Boulavisa (žuvienė)

Tapas (šaltos arba karštos užkandėlės - paprastai tai įvairių užkandėlių kompozicija lėkštėje)

Paella (tradicinis patiekalas su įvairiais priedais, kurio pagrindą sudaro ryžiai, pagardinti mėsa, jūros gėrybėmis, daržovėmis)

Mejillones (keptuvėje apkeptos midijos)

Tortilla Español (ispaniškas omletas, įvairiuose Ispanijps regionuose gaminamas vis kitaip

Cocido (mėsos kepsniai su daržovėmis)

Tradiciniai gėrimai:
Sangria (vyno ir įvairių vaisių gėrimas)

Cava (putojantis vynas, gaminamas pagal šampano gamybos technologiją)

Jerez (spirituotas vynas, dar vadinamas Sherry)


Ispaniškų patiekalų bei gėrimų Vilniuje galite paragauti šiuose retoranuose:

Restoranas „Barcelona“>>

Vynininė „California“>>


Antroji straipsnio dalis>>

Daugiau informacijos: www.pasauliovirtuves.lt

2010 08 04