Ispanai „Verkių“ restorane paliko dalelę temperamento (Vilnius)

Ispanai „Verkių“ restorane paliko dalelę temperamento (Vilnius)

„Nors ispanai pas mus viešėjo tik dieną, juos visuomet prisiminsiu ruošdama užkandį su Kantabrijos ungurių lazdelėmis. Tai bus ispaniškos nuotaikos skanėstas“, – žada sostinės „Verkių“ restorano virtuvės vadovė Diana Banuškevičiūtė. Drauge su kolegomis iš Pietų Europos ji plušėjo ruošdama vakarienę Verkių rūmuose praėjusią savaitę vykusio renginio „Ispanija – turizmui patraukli šalis" dalyviams.

Marinuotų „sliekų“ delikatesas
Renginį organizavęs Ispanijos turizmo centras atokiau miesto šurmulio esantį restoraną pasirinko neatsitiktinai. Centro atstovai čia svečiavosi šių metų pavasarį atvykę dalyvauti turizmo parodoje „Vivattur 2008“. Svečiai iš Ispanijos liko sužavėti XVIII a. rūmuose veikiančiu restoranu ir jo aplinka, tad nusprendė grįžti čia su šalies pristatymo renginiu. O kad į jį susirinkę mūsų turizmo organizatoriai pajustų ir autentiškos ispaniškos virtuvės subtilybes, į Vilnių buvo pakviesti ir du šios šalies gastronomijos meistrai. Gamaros viešbučių ir restoranų specialistų mokyklai atstovaujantys Alexas Cepeda ir Juanas Serrano rūpinosi vakarienės užkandėlėmis, o salotos, karštieji pobūvio patiekalai ir desertas buvo patikėti „Verkių" restorano komandai.

Iš anksto suplanavę dvylika skirtingų užkandėlių ispanai joms atsivežė tik keletą reikalingų produktų. Likusius parūpino Lietuvos tiekėjai. Tarp atsivežtųjų buvo pusiau kietas sūris, mažos žalios pikantiško skonio paprikos, keletas pusgaminių ir pakuotės su Lietuvoje nematytais žuvies gaminiais – Kantabrijos ungurių lazdelėmis česnakų marinate. Lakesnės fantazijos žmogui šie neregėto pavidalo produktai iš pirmo žvilgsnio sukeltų ne visai malonių asociacijų su sliekais ar kirmėlėmis. Kitiems smulkūs gabaliukai labiau primintų makaronus.

„Net ir ragaujant nelabai įmanoma suprasti, kas tai yra, juolab kepamos lazdelės išties raitosi it kirmėliukai“, – pirmąjį įspūdį susidūrus su egzotišku gaminiu prisimena D. Banuškevičiūtė. Ispaniškų užkandžių ruošimą akylai stebėjusi ir prie jo prisidėjusi „Verkių“ restorano virtuvės šefė prisimena, kad ungurių lazdelės buvo maišomos su majonezo, grietinėlės ir alyvuogių aliejaus padažu ir patiekiamos ant skrebučio drauge su avokadų gabaliukais. Užkandėlės renginio svečius pirmiausia suintrigavo neįprasta išvaizda, o paragautos – ir pikantišku skoniu.

Prizas už kulinarijos mainus
D. Banuškevičiūtė žada tokį patiekalą pirmiausia įtraukti į restorano pobūvių valgiaraštį, o rudenį – ir į kasdienį valgių meniu. „Nepaisant kalbų barjero – svečiai iš Ispanijos beveik nešnekėjo angliškai – dirbti su jais nebuvo jokių problemų. Mūsų virtuvę jie pripildė smagaus chaoso, ruošdami maistą vyrukai ne itin paisė tikslių receptūrų, improvizavo su įvairiais produktais, ir iš viso šito radosi paprasti, greiti, lengvi ir skanūs patiekalai. Šiam maistui buvo perteiktas ir ispaniškas temperamentas“, – gyvas meistriškumo pamokas apibendrino D. Banuškevičiūtė.

Patirties iš užsienio specialistų sostinės „Verkių“ restorano darbuotojai sėmėsi ne pirmąsyk. Restorane yra dirbęs „Kempinski" viešbučių grandinės atstovas gastronomijos meistras iš Vokietijos Hansas Peteris Neumannas. Jo palikimas – valgiaraštyje siūloma jūros velnio filė su baltojo vyno, peletrūnų ir čiobrelių padažu – yra vienas populiariausių „Verkių“ patiekalų. Meniu tebesiūlomas triušienos slėgtainis su svogūnų ir imbierų uogiene mena Prancūzijos virtuvės virtuozo Bernardo Begalo darbinę viešnagę. Restorano praktika perimant kulinarinę kitų šalių meistrų patirtį buvo pastebėta ir tarptautiniu mastu. Gegužės 30 dieną Madride „Verkių“ restorano atstovė atsiėmė Pasaulinės turizmo organizacijos apdovanojimą – specialųjį žiuri prizą „Ulisas“ („Ulysses“) už turizmą skatinančius kulinarinio paveldo mainus. Tokio įvertinimo kol kas nėra gavusi nė viena turizmo ar svetingumo verslui Lietuvoje atstovaujanti įmonė.

Diana Banuškevičiūtė darbinę Alekso Cepedos (kairėje) ir Juano Serrano viešnagę prisimins kaip smagų nuotykį. Matyt, su užkandėlėmis renginio svečiams buvo perduota ir dalis jas ruošusiųjų temperamento. Renginio pobūvis buvo surengtas nuomojamoje Didžiojoje Verkių rūmų salėje Ispanijos pristatymą restorano terasoje vainikavo specialiai šiam renginiui atvykusios garsios šokių trupės „Nuevo Ballet Espanol“ pasirodymas. Įdomus sutapimas: „Uliso“ prizo restorano pardavimo vadovė Jolanta Tamošaitytė šią gegužę važiavo atsiimti į Ispanijos sostinę Madridą

Daugiau apie restoraną>>

Ramunė Žukauskienė
„Verkių“ restorano archyvo nuotr.
„Laisvalaikio“ informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną