Išleista astronauto virtuvės knyga (įdomu)

Išleista astronauto virtuvės knyga (įdomu)

Žymi mokslinės literatūros leidykla „Springer“ išleido knygą apie kosminį maistą „Astronauto virtuvės knyga“ (The Astronaut's Cookbook).

Knygos autoriai Čarlzas T. Burlendas (Charles T. Bourland) ir Gregory L. Vogt (Gregory L. Vogt), buvę NASA darbuotojai, - paaiškino esminius kosminio meniu formavimo principus. Viena pagrindinių užduočių, ruošiant kosminį racioną – lengvas (svorio atžvilgiu) ir sotus, ilgo laikymo terminu, valgis.

Panašias užduotis priversti spręsti ir šokoladinių batonėlių, sumuštinių ir kitos produkcijos, parduodamos automatuose, gamintojai. Pasak knygos autoriaus, jų prekės dažnai naudojamos astronautų.

Kaip rašo autoriai, kai kurie patys paprasčiausi bei įprasti žemėje produktai, orbitoje dažnai uždrausti. Tarkim, duona, kuri turi savybę trupėti, mikrogravitacijos sąlygomis kelia grėsmę ne tik orbitinės stoties įrenginiams, bet ir patiems astronautams (pastarieji būdami nesvarumo būsenoje gali įkvėpti skrendančius trupinius). Todėl vietoj duonos stotyje naudojami kukurūzų paplotėliai. Pienas orbitoje leidžiamas, vienok čionais galima vartoti tik jo miltelius: šviežias pienas, pirmiausia – per daug sveria, antra – greitai genda. Dėl stipraus kvapo stotyje svogūnai, česnakai ir daugelis vaisių nėra sveikintini.

Knygos pabaigoje galima rasti kosminių patiekalų receptus, kurių daugumos pagaminti namų sąlygomis tiesiog neįmanoma.

Video, kuriame užfiksuotas burrito gaminimas orbitoje, galima pamatyti čia>>

Raminta Skripkaitė
Šaltinis: Telegraph.co.uk
Nuotraukos: universetoday.com; Telegraph.co.uk
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną