Iš natūralių pomidorų pagamintas kečupas naudingas širdžiai

Iš natūralių pomidorų pagamintas kečupas naudingas širdžiai

Kečupas laikomas vienu iš pagardų, gaminamų iš pomidorų bei įvairių priedų, be kurio daugelis neįsivaizduoja kepsnio, dešrelių ar kiaušinienės. Kaip sakoma – valgo su viskuo, visur ir visada.

Pats žodis kečupas yra kildinamas iš Malajų, be abejo, ir patys pagardai atkeliavo iš tų kraštų. Pasakojama, jog šį beveik visame pasaulyje populiarų produktą Europon atvežė Olandijos ir Anglijos jūrininkai. O ar kečupą sveika vartoti, ar ne? Kai kurie specialistai tikina, jog sveika, mat jei kečupas pagamintas kokybiškai, t. y. iš natūralių pomidorų, yra naudingas širdžiai ir puiki priešvėžinė priemonė.

Žmonių, kurie įpratę dažnai patiekalus pagardinti kečupu, tikimybė susirgti vėžiu sumažinėja apie 40 % – tokias išvadas pateikė Amerikos mokslininkai. Priežastis labai paprasta – kečupe yra likopeno. Tai natūralus dažiklis, randamas daugelyje geltonos ir raudonos spalvos augaluose bei vaisiuose, taip pat išskiriamas iš pomidorų. Itin aukštą antioksidantinį poveikį turintis likopenas yra vienas iš karotinoidų grupės ir jis net du kartus efektyvesnis nei beta karotenas, kuris jau seniai vertinamas kaip naudinga veiklioji medžiaga.

Suomijos mokslininkai antrina amerikiečiams pridurdami, jog kasdien vartojant kečupą, organizme sumažėja blogojo cholesterolio. Taigi vartokite kečupą, tačiau kaip išsirinkti tinkamą?..

Pagal kulina.ru parengė Jolanta Kahveci
Nuotrauka: geofflawrence.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną