Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Internete bus daugiau informacijos apie maisto saugą

2009-11-04
Paskelbk savo straipsnį

Tarptautinis interaktyvus vartotojų švietimo projektas „Dolceta“, kurį vykdo Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT), bus papildytas dar vienu moduliu – „Maisto sauga“. Šioje projekto dalyje vartotojams bus suteikiama informacija ir patarimai kaip pasirinkti, transportuoti, saugoti ir gaminti maisto produktus, kad iki minimumo sumažinti galimybę maistui tapti nesaugiu vartoti. Taip pat bus pateikiama informacija sveikos mitybos klausimais.

Sveika mityba

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, žmogaus sveikata apie 50 proc. priklauso nuo gyvenimo būdo (taisyklinga mityba, fizinis krūvis ir kt.). Vieni svarbiausių sveikatai kenkiančių veiksnių yra netinkamas maistas, mažas fizinis aktyvumas ir stresas. Mityba – sveikatos pagrindas. Su maistu turėtume gauti ne tik baltymų, riebalų ir angliavandenių, bet ir biologiškai aktyvių medžiagų – maistinių skaidulų, mikroelementų, mineralinių medžiagų, vitaminų ir kt. Maisto medžiagų poreikis priklauso nuo žmogaus amžiaus, lyties, atliekamo darbo sunkumo. Svarbu laikytis sveikos mitybos principų (nuosaikumas, įvairumas, balansuotumas) bei žinoti, kad nei vienas maisto produktas neturi absoliučiai visų maisto medžiagų. Jos gaunamos valgant įvairų maistą. Svarbu žinoti, kad net ir būtina maisto medžiaga, jeigu jos vartojama per daug, gali turėti neigiamą poveikį sveikatai.

Tačiau Statistikos departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės žemės ūkio produktų prekybos balansų ir namų ūkio tyrimų duomenimis, šalies gyventojai dar nepakankamai vartoja daržovių (išskyrus bulves), vaisių ir uogų, žuvų. Kodėl taip yra? O gal tiesiog nežinome?

Šiandien maisto prekių įvairovė ir pasirinkimas yra labai didelis: galima nusipirkti paties įvairiausio ne tik lietuviško, bet ir importinio maisto. Kartais sunku nuspręsti, kokius produktus geriau pasirinkti. Visi suprantame, kad sveika mityba yra labai svarbi. Tačiau mitybą dažnai lemia įpročiai, tradicijos, kaina. Projekto „Dolceta“ modulyje „Maisto sauga“ patars vartotojui kokiais principais vadovaujantis reikėtų rinktis maistą.

Maisto produktų sauga

Aukšto lygio žmonių sveikatos apsauga yra vienas iš svarbiausių maistui skirtų teisės aktų tikslų, nustatytų 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 178/2002. Šis reglamentas užtikrina žmonių sveikatos ir vartotojų interesų apsaugą maisto atžvilgiu, ypač atsižvelgiant į tiekiamo maisto įvairovę, įskaitant tradicinius produktus, ir kartu užtikrina veiksmingą vidaus rinkos veikimą. Jis nustato bendruosius principus ir atsakomybę, veiksmingas organizacines priemones ir procedūras, padedančias priimti su maisto ir pašarų sauga susijusius sprendimus.

Maisto užteršimas cheminiais ir biologiniais veiksniais kaip, pavyzdžiui, salmonelėmis, hormonais, pesticidais, antibiotikais ir kt. gali padaryti maistą nesaugų vartoti. Atsižvelgiant į tai yra labai svarbu, kad vartotojai žinotų ką valgo bei kokių veiksmų jie turi imtis, kad sumažinti su maisto sauga susijusią riziką.

„Dolceta“ projekto modulyje „Maisto sauga“ bus pateikta informacija vartotojui apie rizikos veiksnius: fizinė tarša – svetimkūniai maiste; cheminė tarša – priedai, teršalai, antibiotikai, hormonai, vaistai, pesticidai ir kt.; biologinė tarša – bakterijos, virusai, parazitai; neteisingos mitybos rizika – kardiovaskulinės sistemos ligos, diabetas, vėžys, alergijos, dantų ėduonis, valgymo sutrikimai; naujų technologijų keliama rizika – genetiškai modifikuoti organizmai, klonuoti gyvūnai, nanotechnologijos.

Maisto produktų pasirinkimas

Taip pat vartotojai sužinos, kaip pasirinkti maisto produktus, kaip juos transportuoti nuo parduotuvės iki namų, kaip juos saugoti, kokius produktus pasirinkti kelionėms, į ką atkreipti dėmesį, kad maistas netaptų nesaugus vartoti. Projekte akcentuojama higienos įgūdžių laikymosi svarba ruošiant maistą, bus pateikti higienos įgūdžių ugdymo pagrindai.

Išsamesnė informacija apie maisto saugą 2010 m. sausio mėnesį bus paskelbta interneto tinklapiuose www.dolceta.eu ir www.vartotojoteises.lt.

VVTAT informacija
2009-11-02