Insulinas kaip kramtomoji guma

Insulinas kaip kramtomoji guma

Sirakūzų universiteto (Niujorko valstija, JAV) mokslininkai, vadovaujami Roberto Doyle'o, ketina užpatentuoti naują insulino formą – kramtomąją gumą. Sergantys cukriniu diabetu insuliną turi susileisti, o tai sukelia nepatogumų. Būtent todėl mokslininkai, dirbantys skirtingose pasaulio šalyse, nori pacientams sukurti kur kas patogesnę šių vaistų formą.

Kurdami insulino tabletes, mokslininkai susidūrė su sunkumais: insulinas virškinimo sistemoje lengvai suiro į fermentus ir kraujas jį prastai įsisavino. Inhaliacinė insulino forma, patvirtinta JAV 2006 metais, iš prekybos buvo pašalinta dėl pernelyg didelės kainos.

Robertas Doyle'as ir jo kolegos atrado originalų būdą šiai problemai spręsti. „Valgomajam“ insulinui sukurti jie nusprendė panaudoti vitaminą B12. Šis vitaminas susijęs su haptocorrin baltymais, kurie gaminasi seilių ląstelių liaukose. Vitaminas B12 saugo šiuos baltymus, todėl jungdamasis su seilėmis burnoje apsaugo skrandį. Kai haptocorrin pasiekia žarnyną, vitaminas B12 patenka į kraujotaką. Mokslininkai nusprendė „pritvirtinti“ insulino molekules prie vitamino B12 ir naudoti jį kaip laidininką.

„Preliminarūs bandymai, atlikti su žiurkėmis, parodė, jog ši metodika išties veiksminga. Žiurkės gavo insulino dozę su vitaminu B12 skystame pavidale. O štai žmonės vaistus galės įsisavinti kramtydami gumą. Kramtymo metu išsiskiria didelis kiekis seilių, kuriose yra vaistų surišimui reikalingas haptocorrin baltymų kiekis“, – paaiškino mokslininkas.

Raminta Skripkaitė
Šaltinis: http://www.psfk.com
Nuotraukos: www.psfk.com, www.corbis.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną