Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Į Bresse paragauti ypatingos vištienos

2009-11-20
Paskelbk savo straipsnį

Les Glorieuses de Bresse – kasmetinė gastronominė mugė, skirta Bresse vištai – svarbiausiam paukščiui Prancūzijoje. Čia galima ne tik sužinoti apie bene „prancūziškiausios“ vištos paruošimo paslaptis, bet ir įsigyti vieną Kalėdoms.

Bresse'o višta (pranc. Poulet de Bresse), ko gero aristokratiškiausias paukštis Pracūzijoje. Kuo gi garsios čionykščios vištos, kad jų vardas sklinda po visą Prancūziją? Pirmiausia, vištos auginamos laisvėje, mažiausiai 5000 kvadratinių metrų teritorijoje, lesa žolę ir pirmarūšius grūdus, griežtai prižiūrimos fermerių. Žodžiu, joms skiriamas ypatingass dėmesys.

Prekybos šaltiniuose Bresso pavadinimas saugomas 1957 metų įstatymų: baltos vištos, mėlynomis kojelėmis, raudona skiautere, kiekviena jų privalo nešioti žiedą su vardu ir augintojo adresu, trispalvį dirželį ant kaklo ir spaudą.

Paragauti Bresso vištienos galima tik geriausiose Prancūzijos gastronominėse įstaigose. Kasmet, gruodžio 18 mieste Bourg-en-Bress rytų Prancūzijoje vyksta mugė, kurioje renkamas geriausias paukštis. Jam ir skiriamas titulas „Glorieuse“.

Įdomiausia šventės dalis – žinoma, degustacija, kurios metu galima paragauti pagal dešimtis skirtingų receptų paruoštos vištienos: krevečių koriuose, šampano želėje, su baltaisiais triufeliais, raudono vyno padaže. Tiesa, dažniausiai prancūzai šią vištieną gamina grietinės-sviesto padaže, tad būdami tuose kraštuose, būtinai paragaukite. Parduodamos jos užsiūtuose lininiuose maišeliuose.

Kasmet Bour en Bress restoranų virėjai kuria naujus receptus bei paruošimo būdus, kad galėtų vėl ir vėl stebinti mugės lankytojus.

Raminta Skripkaitė
Šaltinis: http://historictravel.suite101.com; glorieusesdebresse.com
Nuotraukos: http://historictravel.suite101.com; glorieusesdebresse.com
Video>>
Meniu.lt informacija