Hidrogenizuoti riebalai - legalus nuodas?

Hidrogenizuoti riebalai - legalus nuodas?

Riebalai - nepakeičiama mitybos dalis

Riebalai yra labai svarbi mitybos dalis, tačiau šiandieną žmonės vartoja „blogus“ riebalus,
kurie yra pavojingi sveikatai ir normalioje visuomenėje turėtų būti uždrausti. Patys pavojingiausi ir vieni labiausiai vartojamu riebalų yra hidrogenizuoti riebalai (margarinas, tepieji mišiniai (kurie taip pat turi hidrogenizuotų riebalų)).

Dar 1978m Pasaulinė sveikatos organizacija(WHO), pasiūlė uždrausti hidrogenizuotus riebalus, bet įtakingi pramonės magnatai sugebėjo paveikti jos vadovus ir taip šis sprendimas yra nepriimtas iki šiol. Šiuo metu šie riebalai jau yra uždrausti visuose Niujorko restoranuose. Kai kurios JAV valstijos šiuo metu svarsto galimybę juos uždrausti. Danijoje maisto produktai kuriuose yra daugiau nei 2% hidrogenizuotų riebalų
yra uždrausti.

Hidrogenizuoti riebalai

Žodis hidrogenizuotas kaip tik ir kilęs iš angliško žodžio „Hydrogen“ (vandenilis). Gaminant šiuos riebalus pakaitinamas augalinis aliejus (rapsų, saulėgrąžų, sojos, kukurūzų ir kt.) iki labai aukštos temperatūros ir pridedama viena vandenilio molekulė. Taip aliejus tampa kietas (kambario temperatūroje) ir panašus į sviestą.

Įdomu tai, jog margarinas pirmiausiai buvo sukurtas kalakutams riebinti, tik vėliau kažkas nusprendė jį išbandyti su žmonėmis. Hidrogenizuoti riebalai turi sunkiųjų metalų tokių kaip: nikelis, aliuminis ir kt. likučių, šie metalai naudojami apdorojimo procese.

Hidrogenizuoti riebalai yra dedami į labai daug produktų (ypatingai keptus produktus,
sausainius, saldumynus, majonezą ir kt.), todėl reikia atidžiai skaityti etiketes ir analizuoti ingredientus. Taip pat jie labai plačiai naudojami greito maisto restoranuose.

Ar gali margarinas būti sveikas?

Margarinas ir hidrogenizuoti riebalai yra daug pavojingesni negu sotieji riebalai, kurie yra neteisingai apkaltinti kaip daugelio ligų sukėlėjai. Maisto kompanijos bando reklamuoti, kad margarinas yra labai sveikas produktas neturintis cholesterolio ir sočiųjų riebalų(riebalai kurie sukietėja kambario temperatūroje, pvz.: sviestas, taukai, lašiniai ir kt.). Bet 80% cholesterolio pagamina pats organizmas (kepenys) ir margarino (kaip ir cukraus) vartojimas kaip tik ir skatina blogojo cholesterolio (LDL) gamybą.

Kai kas net bando reklamuoti kad margarinas turi omega 3 ir kitų nepakeičiamų
riebalinių rūgščių, bet tai tik dar vienas reklaminis triukas. Margarine esančios omega 3 riebalinės rūgštys yra dirbtinai pridėtos (sintetines) ir yra tokioje formoje kad
organizmas jų negali pasisavinti. Todėl neužkibkit ant šio reklaminio kabliuko. 

Hidrogenizuoti riebalai ir širdies ligos

Kadangi hidrogenizuotų riebalų struktūra yra pakeista (nenatūrali ir sukurta chemijos
laboratorijoje), organizmas tokių riebalų neatpažįsta ir negali suvirškinti. Nesuvirškinti riebalai nusėda ant kraujagyslių ir taip per ilgesnį laiką susiaurina ir užblokuoja kraujagysles. Tai labai padidina širdies infarkto ir kitų širdies ligų tikimybę. Hidrogenizuoti riebalai ne vien yra nesuvirškinami, organizmas į juos reaguoja kaip „priešus“ ir imuninė sistema juos atakuoja.To rezultatas - alergijos, kraujagyslių uždegimas ir imuninės sistemos ligos. Kai imuninė sistema nuolat užimta kovojant su neatpažintas riebalais ir kitais alergenais tai per ilgesnį laiką ji nusilpsta ir nebeturi galios
atlikti pagrindinę savo funkciją - kovoti prieš virusus ir bakterijas ir taip apsaugoti mus nuo ligų.

1994 metais Harvard Universiteto(JAV) mokslininkai nustatė kad hidrogenizuotų riebalų vartojimas daugiau nei 200% padidina širdies ligų riziką.

 Plačiau apie hidrogenizuotų riebalų keliamą pavojų galite paskaityti M.Adams
knygoje „Poison in the Food: Hydrogenated Oils“

Straipsnio autorius: Andy Jaksevičius
Šaltinis: sveikatossaltinis.blogas.lt
Nuotraukos: inmagine.com

Tai yra asmeninė autoriaus nuomonė, už straipsnio turinį ir kalbą Meniu.lt portalas neatsako.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną