Gurmanams - šampano šventė tęsiasi

Gurmanams - šampano šventė tęsiasi

„Visi šios Šampano šventės renginiai organizuojami tik edukaciniais, o ne komerciniais tikslais. Siekiame padėti žmonėms atrasti naujus skonius, susipažinti su šampano kultūra, gamyba, rūšimis ir t.t. Vertinti kokybę, o ne kiekybę, lavinti skonį ir, žinoma, puikiai praleisti laiką“,- pasakojo organizatorius J. Kabašinskas.

Šią savaitę su Lietuvos šampano gerbėjais susitikti atvykę šampano namų atstovai džiaugėsi tokia iniciatyva ir kiekvienas papasakojo apie savo atstovaujamų namų ypatybes.
„Nors Lietuva – dar kylanti šampano rinka, čia esame visus 10 metų“,- pasakojo „Philipponnat“ šampano namų atstovas Thomas Jorez. Apie atstovaujamų namų išskirtinumą svečias pasakojo, jog tai šeimos, kurioje vynuogių augimo tradicijos puoselėjamos nuo pat 1522m., namai. Puoselėjantys tradicijas, didžiuodamiesi išskirtiniais vynuogynais, savo aistra ir talentu namų vadovai vadina gebėjimą atskleisti geriausias uogų ir jų augimo aplinkos savybes. Jų šūkis: „Vienintelė mūsų marketingo priemonė yra tai, kas yra butelio viduje.“
„Mums priklauso 17 ha vynuogynų puikiose Ay ir Mareuil vietovėse, dalį uogų perkame iš patikimų partnerių. Naudojame visas tris uogas: pusė vynui naudojamų vynuogių yra Pinot Noir, trečdalis – Chardonnay, o likusios – Pinot Meunier. Ką brandindami darome ypatingai, tai naudojame Burgundijos ąžuolo statines – ne naujas, o tas, kuriose dvejus metus prieš tai jau brendo vynas. Po septynerių metų naudojimo medienoje atsiveria poros ir vynas oksiduojasi, tad kas tiek laiko statinės yra keičiamos. Taigi, dalį rezervinių vynų brandiname šiose ąžuolinėse, dalį – nerūdijančio plieno statinėse ir kurdami šampaną maišome šiuos vynus. Taip atrandamas nepaprastas skonio balansas“, - pasakojo „Philipponnat“ atstovas.
Beje, šie šampano namai buvo vieni pirmųjų, ant kiekvieno butelio etiketės pradėję rašyti pagrindinių naudotų vynuogių derliaus metus, naudojamo cukraus kiekį ir mielių nuosėdų pašalinimo (disgorgement) datą. „ Tai – kokybės simbolis. Tikime, jog šampano gurmanams svarbu žinoti, ką konkrečiai jie geria – kiek laiko kuriame procese buvo brandinamas gėrimas“, - sakė Thomas Jorez.

JACQUART –  nuo 1962 m. žinomas prekinis ženklas, išsiskiriantis moderniu požiūriu ir gaivaus, elegantiško skonio šampanu. „Mums priklauso net 2400 ha vynuogynų, esančių daugiau nei 60 skirtingų kaimelių – esame daugiausiai vynuogynų turintys namai visame Šampanės regione. JACQUART „šeimą“ sudaro net 1800 vynuogių augintojų, visus juos vienija požiūris į darbą, aistra vyndarystei, atsidavimas“, - pasakojo atstovė Laurence Alamanos.
Siekdami aukščiausios kokybės, rūpindamiesi regiono ateitimi, namai jau daugiau nei 10 metų yra įsipareigoję išlaikyti ekologinę pusiausvyrą – jie ypač atsakingai puoselėja savo vynuogynus. „Kadangi mums priklausantys kaimeliai yra išsidėstę per visą regioną, galime džiaugtis vynuogių įvairove. Siekiame atskleisti kiekvieno plotelio unikalią terroir (vynuogių augimo aplinką), parodyti įvairovę, tuo pačiu – naudojant skirtingų skonių, poskonių ir aromatų vynus sukurti be galo harmoningo, unikalaus skonio šampaną. Visada naudojame tik pirmo spaudimo sultis (cuvee), natūralias mieles, ilgai (mažiausiai 3-6 metus) brandiname šampaną“,- pasakojo L. Alamanos. JACQUART – labai dinamiškas prekinis ženklas: jaunatviškas, išradingas, atviras pasauliui, tačiau niekada nedarantis kompromisų kokybės sąskaita. Pagamindami 4 milijonus butelių per metus, namai savo šampanu džiugina apie 50 pasaulio valstybių gurmanų.
„Gali pasirodyti keista, tačiau atstovauju ir DEVAUX šampano namus, jie priklauso tai pačiai grupei, kaip ir JACQUART. Kaip bebūtų, šie šampanai labai skirtingi“, - dar vienus namus pristatė L. Alamanos. DEVAUX — 1846m. įkurti šampano namai; Devaux šeimai priklausę iki 1987 m. Tuomet namai buvo prijungti prie Union Auboise kooperatyvo. Šiuo metu tai labai aukštai vertinamas, didžiausias kooperatyvas pasikeitusiu pavadinimu – „Groupe Vinicole Champagne DEVAUX”, esantis subregione Cote des Bar.
„Mums priklauso net 1400 ha vynuogynų, jungiame apie 800 vynuogių augintojų.  Devaux – tai puikiai vertinamas prekinis šampano ženklas, jo gamybai naudojame tik nuosavą vynuogių derlių. Mūsų išskirtinumas – tai labai elegantiškas, subtilios tekstūros šampanas. Gamyboje naudojame tik geriausios kokybės, pirmo spaudimo (cuvee) Pinot Noir bei Chardonnay vynuogių sultis. Siekdami atskleisti geriausias jų savybes, unikalią savo terroir (vynuogyno augimo aplinkos) kultūrą, ne tik puoselėjame senas gamybos tradicijas, bet vertiname ir modernumą — nuolat tobulėjame, naudoja inovatyvią įrangą“,- pasakojo atstovė.
Ypatingai išsiskiria jų gaminamų šampanų serija „D de Devaux”: šių vynų gamybai naudojamos uogos tik iš 100 ha ploto, fermentacija atliekama ąžuolo statinėse, rezerviniai vynai taip pat laikomi didelėse ąžuolinėse talpose, o antrinė fermentacija trunka ne mažiau kaip 4 metus. „DEVAUX šampano namai yra vertinami viso pasaulio mėgėjų bei gurmanų, o šampaną tiekiame tik patikimiems gėrimų butikams bei geriausiems pasaulio restoranams. Turime kuo didžiuotis“, - sakė L. Alamanos.

Taip pat renginio metu prisistatė Leclerc Briant – sertifikuoti (nuo 1980 m.) biodinaminiai, organiniai šampano namai, kurių tikslas – kurti unikalų, inovatyvaus stiliaus šampaną, sujungiant didelį dėmesį detalėms (tiek laukuose, tiek gamyboje) bei nepaprastą pagarbą ir rūpestį gamtai, natūraliai vynuogių augimo aplinkai. „Esame nedideli, apie 100 000 butelių kasmet pagaminantys, tačiau puikiai vertinami namai, išsiskiriantys ne tik biodinamiškumu, bet taip pat – plačiu vieno plotelio (angl. single vineyards) šampanų pasirinkimu“,- pasakojo atstovė Helene Charbaut.
Namams priklauso apie 30 ha Premier Cru vynuogynų, kitą dalį reikiamo derliaus jie perka iš patikimų, būtinai organinių, biodinaminių ūkių. „Kitas labai svarbus faktas – tai namams vadovaujantis, regione daugybę metų žinomas profesionalas Frederick Zeimett bei daugybę metų mus konsultuojantis enologas, biodinaminio šampano ekspertas Hervé Jestin. Tai – aukščiausio lygio profesionalai, kurių dėka kuriamas nepriekaištingas, puikiai vertinamas šampanas“, - pasakojo H. Charbaut.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną