Gripo virusas per maistą neplinta

Gripo virusas per maistą neplinta

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad gripo A(H1N1) virusas neplinta per maisto produktus, tačiau veterinarijos specialistai pabrėžia, kad privalu laikytis maisto saugos ir higienos reikalavimų – valgyti tik tinkamai iškeptą ar išvirtą mėsą. Siekiant išvengti bet kokių maistu plintančių užkrečiamųjų ligų rizikos, ruošiant maistą virtuvėje, reikia laikytis tinkamos higienos ir apdorojus žalią mėsą, gerai nusiplauti rankas su muilu, nuplauti įrankius ir paviršius, ant kurių buvo ruošiamas maistas. Verdant ar kepant mėsą (kai temperatūra mėsos viduje yra 70 °C ir daugiau) virusai ir bakterijos yra sunaikinami.

Pasaulinė gyvūnų sveikatos organizacija (OIE) ir Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) patvirtino, kad gripas nėra per maistą plintanti liga. Maisto produktai, pagaminti ir tvarkomi laikantis higienos reikalavimų, negali būti gripo užkrato šaltiniu. Lietuvoje susirgimai H1N1 virusu nustatyti tik žmonėms. Nors didelės grėsmės, kad gripo virusu nuo žmonių užkrėstų kiaulės, nėra, tačiau Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena kiaulių augintojams, kad ūkiuose būtina taikyti biosaugos priemones.

„Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nuolat keičiasi informacija su kitomis atsakingomis Lietuvos ir Europos Sąjungos institucijomis apie naujojo tipo viruso plitimą. Apskričių, miestų ir rajonų valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų inspektoriai jau šių metų pradžioje įpareigoti nuolat stebėti kiaulių sveikatingumą jų teritorijose esančiose kiaulių laikymo vietose, taip pat griežtinti biosaugos priemonių vykdymo kontrolę. Pasienio veterinarijos postuose sustiprinta įvežamų gyvūnų ir jų produktų, žaliavų ir pašarų siuntų kontrolė“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos ir užkrečiamųjų ligų centro vedėjas Mindaugas Kašinskas.

VMVT informacija
Nuotrauka: inmagine.com

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną