Geros nuotaikos produktai (II dalis)

Geros nuotaikos produktai (II dalis)

Vienas iš nuotaikos reguliatorių yra seratoninas – jis dar vadinamas „laimės hormonu“. Jo lygis organizme padidėja euforijos metu ir sumažėja esant depresijai bei stresinėms situacijoms. Organizme jis gaminasi iš aminorūgšties - triptofano. Tai nepakeičiama aminorūgštis, kuri reguliariai turi patekti į mūsų organizmą su maisto produktais. Tačiau, produktuose yra ir kitos medžiagos, kurios gali praskaidrinti mūsų nuotaiką.

Straipsnio I dalis>>

Riešutai

Visi riešutai, kaip ir riebi žuvis, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių šaltinis (omega-3). Jie smegenų ląsteles aprūpina normaliam darbui ir padeda atitolinti depresijos simptomus. Taip pat riešutuose yra puikiai žinomas, geros nuotaikos vitaminas B6 ir aminorūgštis triptofanas. Be to, riešutuose yra seleno – mineralo, būtino gerai nuotaikai. Pravartu žinoti, jog seleno kiekis kraujyje mažėja senstant organizmui – 7% po 60-ties ir 25 procentais po 75 metų. Todėl riešutai naudingi vyresnio amžiaus žmonėms, tačiau nepadauginant. Per dieną galima suvalgyti 30 gramų riešutų.

Šokoladas

Kakavos pupelėse, iš kurių ir gaminamas šokoladas, yra medžiagos feniletilaminas. Jis organizme gamina endorfinus – „laimės hormonus“. Taip pat kakavos pupelėse gausu magnio, kuris malšina stresą. Be to, sakoma, jog šokoladas suteikia panašius panašius į įsimylėjimo pojūčius. O juk įsimylėję žmonės, kaip vaikai – visad laimingi. Verta prisiminti, kad visomis teigiamomis savybėmis pasižymi tik juodasis šokoladas. Pieniškas naudos turi kur kas mažiau...

Sūris

Šiame produkte yra aminorūgštys tiraminas, triktaminas ir feniletilaminas. Visos šios medžiagos daro įtaką gerą savijautą. Nuotaikai pakelti tinka bet kokia sūrio rūšis.

Kiaušiniai

Kiaušiniuose, be triptofano, iš kurio gaminasi seratoninas, yra ir nepakeičiamos riebiosios rūgštys, o taipogi vitaminai A, E, D, karotinai bei vitaminai B, kurių trūkumas sukelia depresiją. Taigi, nuotaika pakelti gali pati paprasčiausia kiaušinienė. Be to, pasak Konektikuto Universiteto specialistų (JAV), kiaušiniai pusryčiams, padeda kontroliuoti alkį dienos bėgyje.

Avižiniai dribsniai ir grikiai

Avižiniai dribsniai ir grikiai, kaip ir vištiena, praturtinti triptofanais, kurie organizme virsta į „laimės hormonus“ - seratoniną. Dar šiose kruopose yra angliavandeniai, kurie lėtai įsisavina, kraujyje palaiko cukraus normą. Padidėjęs ar sumažėjęs cukraus kiekis tiesiogiai veikia nuotaiką – nuo jo priklauso insulino kiekis kraujyje. Insulinas savo ruožtu, transportuoja triptofaną į smegenis, kuris kaip minėjome, virsta į seratoniną. Taip pat, kad kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, stenkitės valgyti 4-5 kartus per dieną.

Kava ir arbata

Dažnas kavos ar arbatos vartojimas įtakoja nemigą ir dažnas nuotaikos kaitas.

Saldumynai

Saldumynai ir saldūs gėrimai didina cukraus kiekį kraujyje, o vėliau sukelia chroninį nuovargį.

Neriebūs produktai

Jei jūsų racione gausu mažo riebumo arba visai neriebių produktų, ilgainiui juos vartojant gali išsivystyti depresija.

Raminta Skripkaitė
Šaltinis: medlinks.ru
Nuotraukos: corbis.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną