Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Gerkime pieną – į sveikatą!

2009-08-13
Paskelbk savo straipsnį

Stiklinė pieno ne vienam primena vaikystę – jei ne seneliai, tai tėvai įpildavo pieno ir sakė, kad tai labai sveika. Dabar britų mokslininkai atskleidė dar keletą priežasčių, kodėl pieną reikėtų gerti ir suaugusiems.

Pasirodo, kad reguliariai geriant šį gėrimą, galima prailginti gyvenimą, kadangi 15-20 procentų sumažėja koronarinės širdies ligos, o taip pat infarkto bei storosios žarnos vėžio tikimybė. Tokias išvadas padarė tyrimą atlikę britų mokslininkai iš Readingo, Cardiffo ir Bristolio universitetų. Mokslininkų komandai vadovavo profesorius Peter Elwood iš Cardiffo universiteto kartu su profesoriumi Ian Givens iš Redingo universiteto. Buvo išanalizuoti 324 tyrimų duomenys apie pieno vartojimą ir koronarinės širdies ligos, infarkto bei diabeto ligas. Duomenys susiję su vėžio susirgimu gauti iš Pasaulinio vėžio tyrimų fondo. Duomenys lyginti su faktinių mirčių statistika nuo minėtų ligų.

Profesorius Ian Givens komentavo, kad pienas ne tik stiprina kaulus, tačiau jose esti akytvios cheminės medžiagos, kurios stiprina imuninę sistemą.

Mokslininkas teigia, kad atsižvelgiant į statistinius duomenis, mirties tikimybės rizika nuo koronarinės širdies ligos, infarkto bei storosios žarnos vėžio mažėja vartojant pieną. Tyrėjai nerado įrodymų, jog jo vartojimas gali padidinti kai kurių ligų tikimybę, išimtį sudaro prostatos vėžys. Apibendrinant, mokslininkai padarė išvadą, jog tokiu paprastu būdu galima būtų prailginti Vakarų Europos žmonių gyvenimą bei sumažinti sveikatos apsaugos išlaidas. 

Gardi duonos pluta
Beje, kartu su pienu galima valgyti su duonos plutele. Mokslininkai iš Indijos patvirtino 2002 metais atlikto vokiečių tyrėjų išvadas, jog duonos pluta padeda kovoti su vėžiu. Jie išsiaiškino, kad joje yra cheminių medžiagų, kurios neleidžia formuotis ir augti pirmiausia virškinamojo trakto vėžinėms ląstelėms. Atlikus eksperimentą su žiurkėmis, paaiškėjo, kad duonos plutos valgymas sumažina piktybinių navikų atsiradimo riziką net 72 procentais. Vis dėlto nepavyko iki galo išsiaiškinti, kokiu būdu veikia duonos plutoje esantys antioksidantai. 

Elena Germanovič
Šaltinis: itar-tass.com; rdg.ac.uk
Nuotraukos: corbis.com
Meniu.lt informacija