Geriausių šefų receptai ir idėjos

Geriausių šefų receptai ir idėjos

Valstybės 100-mečio proga, geriausi Lietuvos virtuvės šefai pristato Lietuvos regionų virtuvę, ir į klasikinius žemaičių virtuvės patiekalus siūlo pažiūrėti su šiuolaikinėmis variacijomis, pripildydami subtiliais skoniais, suteikiančiais neišdildomą potyrį tiek pradedančiajam, tiek profesionalui, kviesdami užuosti, ragauti ir pajusti.

"Šiais metais, pasitikdami valstybės šimtmetį, apžvelgsime Lietuvos regionų virtuvių ypatumus. Visus metus tęsime renginių ciklą, pristatydami žemaičių, aukštaičių, dzūkų, suvalkiečių virtuvių patiekalus, pasiūlysime kartu naudoti šiuolaikines gamybos technologijų galimybes, paįvairindami skonius“, - pasakojo LRVVKA Prezidentas Darius Dabrovolskas, sveikatingumo „Vytautas Mineral SPA“ gamybos vadovas.

Vietoje tradicinio kastinio restoranų grupė „Fortas“ gamybos vadovas Arūnas Stoškus siūlo traškias bulvių spurgas su kastiniu. Augalinio maisto technologė Ona Jurkšienė kanapių sūrio užtepėlę su lukštentomis kanapėmis, raugintais agurkais ir krapais patiekė ant cukinijų. Virtuvės šefė Liucija Makovska antienos širdelių užtepėles gardino obuoliais, spanguolėmis, puošė ridikėlių daigais. Technologė Sonata Andriuškevičienė svečiams atsigaivinti pasiūlė vyšnių girą, o Aida Matulevičiūtė, dirbanti „HBH Vilnius“, vaišino morkų kava. Lietuviškų vaisių, uogų „Urbanfood“ atstovai paruošė juodųjų serbentų gėrimą.

Bulvių spurgos su kąstiniu
Arūnas Stoškus, „Restoranų grupė Fortas“

  • Bulvės 4 kg
  • Druska 0,066 kg
  • Kepimo milteliai 0,015 kg
  • Kiaušiniai 10 vnt
  • Pienas 1,4 ltr
  • Sviestas 0,350 kg
  • Sausos mielės 0,014 kg
  • Aliejus augalinis (gruzdinimui) 3 ltr

Bulves nusivalome ir verdame pasūdytame vandenyje. Virtas bulves sutriname dedame prieskonius, dedame kiaušinius, pilame pieną ir sumaišome iki vientisos, nelipnios masės, kad galėtume formuoti rutuliukus-spurgas. Paruoštas spurgas dedame į įkaitintą aliejų ir kepame kelias minutes iki gražios auksinės spalvos. Iškeptas spurgas nusausiname.

Kastinys

  • Sviestas 0,400 kg
  • Grietinė 36% riebumo -0.900 kg
  • Druska 0.020 kg
  • Valyti česnakai – 0,020 kg
  • Kmynai 0,015 kg
  • Malti juodieji pipirai 0,002 kg „Santa Maria“

Sviestą laikome patalpos temperatūroje, sviestą dedame į maišymo puodą ir išsukame su prieskoniais ir smulkintais česnakais. Palaipsniui dedame grietinę ir išsukinėjame tol, kol gauname vientisą kastinį. Paruoštą kastinį perkošiame per sietelį ir dedame į ISI sifoną. Per specialią adatą purškiame kastinį į spurgas.

Edvinas Genys, „Unilever Food Solutions“ technologas, renginio dalyviams klasikinę silkę siūlė gardinti su moderniai ruoštais ingredientais: svogūnų laiškų emulsija, burokėlių piurė ir granita. Plekšnę su mini morkomis, sraigių kapotiniu, rapsų žiedais, beržų sulos putomis ir petražolių aliejumi paruošė Darius Dabrovolskas, sveikatingumo „Vytautas Mineral SPA“ gamybos vadovas. Patyręs virtuvės meistras Ruslan Bolgov gamino keptą vištienos krūtinėlę su miežinių kruopų ir burokėlių perlotto, gardindamas juodųjų pupelių humusu ir kmynų traškučiais. Restorano „Onorė“ virtuvės šefas Bernardas Anužis tradicinį blynų užkandį svečiams pasiūlė su ikrais, svogūnais, krapais bei iSi sifone ruošta grietinėle. Restorano „HBH Vilnius“ vadovė Aida Matulevičiūtė antieną paruošė su žolelių spirgine, sojų kastiniu su rausva burokėlių koše bei šakninių daržovių trapučiais. Ėriuko išpjovą su kopūstų pyragėliu ir bulvių kremu, triumų skonio pasiūlė Jevgenij Volkov, restorano „Apvalaus stalo klubas“ virtuvės šefas. Minkšto biskvito, pertepto dviejų skonių - plikyto ir sviestinio - kremo mišiniu, viršų padengtą karamelizuotais lazdyno riešutais, pateiktą su vaniliniu padažu ir uogomis paruošė Loreta Varkojienė, kavinės „Biskvitas“ konditerė. Susirinkusius svečius įvairių skonių ledais bei pieno ir ledų kokteiliais vaišino „Unilever Food solutions“. Užkandžius ir patiekalus virtuvės šefai ruošė pasipuošę stilinga, virėjų poreikiams pritaikyta „Jokado projektai“ apranga. Renginyje žemaitišką dvasią skleidė Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro ansamblis „ALKA“.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną