Geriausių metų vynų trisdešimtukas 2012 m. iki 40 lt

Geriausių metų vynų trisdešimtukas 2012 m. iki 40 lt

Prieš keletą žiemų teko vakarieniauti su danais restorane Vilniuje. Šiauriečių profesija buvo kilni,  tauri ir vertinama jų visuomenėje. Jie buvo vidurinės mokyklos mokytojai. Susėdus šurmuliuojančioje salėje, plepėjom apie Šiaurės Europos šalių orų panašumus, Baltijos seses ir Šiaurės pusbrolius, o, atėjus iškiliam momentui rinktis vynus, kalba, pasisuko apie vyno pasirinkimą. Būtumėt matę lietuvių veidus, kai danai lyg lydekos vandenyje nardė vyno rūšių, derlių, vynuogių veislių, vyno brandinimo ir terroir (nesumaišykite šio žodžio su paikai piktų virtuvės šefų teroru, nes terroir reiškia vyno atsiradimo „vietos jausmą“ ar tiesiog mikroklimatą) išmanyme. „Kaip? Iš kur?! Kodėl?!!”, sveiko ir balto pavydo įkrautos mintys vijo viena kitą. Atsakymas paprastas: Danijoje, kaip ir visoje Skandinavijoje, vyno ir maisto kultūra jau trečia dešimtis metų yra tapusi ne tik viduriniosios klasės gyvenimo būdu, bet ir vienu iš skiriamųjų šiauriečių prekinių ženklų.

Skandinavai yra tarsi pamišę dėl gero maisto ir vyno. Kone sveiko ir kultūriškai motyvuoto hedonizmo įsikūnijimas, kuris, pasirodo, palaikomas ir politiškai. Dar 2005 m. Šiaurės Ministrų Taryba paskelbė „Naująjį Šiaurės šalių maisto manifestą (New Nordic Food Manifesto), išskiriantį ir skatinantį vietos maisto produktų gaminimą ir vartojimą. Michelin žvaigždutės lyja ant Skandinavijos gero maisto ambasadų: Kopenhagos restoranas Noma kelerius metus pripažįstamas geriausiu pasaulyje, o į norint pakliūti į maisto kritikų ditirambų prifarširuotą Fäviken restoraną Šiaurės Švedijoje reikia laukti ne mėnesį ir ne du. Restoranai, geras maistas neapsieina ir be gero vyno. Kaip kadaise Toskanoje sakė vienas italų vyndarys: „Ant stalo maistas yra karalius, o vynas – karalienė“. Išmanyti vynus, reiškia suprasti vyno atsiradimo ir kitimo istorines, kultūrines, biologines, žemdirbystės, chemijos, rinkodaros, madų ir net psichologines ypatybes. Vynas apima hedonistinę, sakralinę, kasdienę sritis – kiekvienam ar kiekvienai skirtingai. Vynas yra ir, nota bene, alkoholis, tad su juo reik elgtis išmintingai ir vartoti saikingai. Ir geriau jau paragauti rečiau bet geresnio vyno.

 2012 m. buvo kaip visada intensyvūs ir įdomus. Degustavome šimtus vynų (kaip vėlgi pakomentavo vienas gudriai besišypsantis norvegas: „tiek gerų vynų – tai tiesiog ...„baisu“), dalyvavome aibėje vyno renginių, atsakinėjome į mums siunčiamus e-laiškus, rašėme į ketvirtinį IQ Economist Intelligent Life, Veidaknygėje nuolat dalinomės įspūdžiais iš įdomių Lietuvos ir užjūrio restoranų – beje, Facebooke mūsų fanų skaičius pasiekė 800 – ačiū, jums, bon vivants! Stengsimės nenuvilti jūsų ir visų atsivertėlių į vyno kultūrą. Ačiū visiems kurie mus palaiko ir padeda tobulėt. Vynas – yra dalinimosi simbolis ir mes norime dalintis gerosiomis vyno kultūros naujienomis, siekiame, kad Lietuvoje kaip ir Skandinavijoje apie vyną ir maistą išmanytų vis daugiau žmonių – amerikiečių rašytojas Ernest Hemingway rašė, jog „vynas - vienas iš labiausiai civilizuotų dalykų pasaulyje“, o kažkas gan taikliai pasakė, kad pasaulį išgelbės (gera) virtuvė. Taip bus ir to linkime: su artėjančiomis šv. Kalėdomis ir Naujaisiais 2013 metais!

Vynai.com komanda: Jurgita, Laimonas, Mindaugas


1. 91 Chateau Lamothe Vincent Heritage Bordeaux Superior 2010, Prancūzija, 40 Lt

Kvapas vilioklis: sausainių, mineralų, pipirų, dulkių, mėlynių, aviečių, švarus, mielas, įkvepiantis. Skonis pilnas, miško uogos, kedras, tvirti taninai, užpildantis poskonis. Pagarba šiam Bordeaux. Ragauta 2012-12. Geriausias 2012-16 m. Platina UAB „Baltic Wine and Spirits”, 14.5%
Šeimyninei vyninei, įkurtai 1920-aisiais metais, šiandien vadovauja du broliai – vyndarys Fabien Vincent ir vynuogynus prižiūrintis Cristophe Vincent. Prieš porą dešimtmečių jie ėmėsi didelės ūkio modernizacijos, kurios rezultatai ėmė jaustis po 2000-ųjų metų. Pastatyta visiškai nauja vyninė. Vynuogynas, iš kurio gaminamas šis vynas, užima apie 10 ha plotą, o vyną sudaro 90% Merlot, 10% - Cabernet Sauvignon vynuogės, jis 12 mėnesių brandintas prancūziško ir amerikietiško ąžuolo statinėse.
Šį vyną ragaujame jau bene 5 metus iš eilės, tačiau 2010 neabejotinai yra geriausias vynmetis Chateau Lamothe Vincent ūkiui.

2. 91 Bodegas Triton Tridente Entresuelo Tempranillo Castilla y Leon VdT 2010, Ispanija, 29,00 Lt


Cinamono, trešnių, gervuogių, saldžių kepinių aromatas gyvas ir įdomus. Skleidžiasi. Burnoje tvirtas, saldžių vyšnių, miško uogų, kepinių polifonija. Kietas potencialu, smagus gomuriui dabar ir ateity. Ragauta 2012-12, Geriausias 2012-14 m. Platina UAB „Mineraliniai vandenys“ 14.5%

3. 91 Estampa Gold Syrah 2007, Čilė, 37 Lt

Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot ir Malbec. Švarus, juodųjų serbentų uogienės, juodojo šokolado turtingai svarus aromatas. Burnoje miško uogos, raiškūs, visgi sunokę taninai. Geras balansas ir miško uogų poskonis. Ragauta 2012-12. Geriausias 2012-14 m. Platina UAB „Amka“, 14%.

4. 91 Bodegas Castano Coleccion Cepas Viejas Yecla DO 2008, Ispanija, 39 Lt

Aromate – vyšnios, avietės, slyvos, gervuogės, mėlynės. Aiškios ir malonios. Subalansuotas, avietės, gervuogės, vanilė. Tvirta raiška, tvirti taninai, miško uogų poskonis. Vystysis. Ragauta 2012-11, geriausias 2012-15 m. Platina UAB „Bennet distributors“, 14%

5. 91 Juan Gil Comoloco Monastrell Jumilla DO 2011, Ispanija 28 Lt

Trintų vyšnių, grafito, mineralų, pipirų gaidos. Burnoje galingas, sultingas, trešnių, aviečių natos ir dar užsidarę taninai. Subalansuota ambicija ir siurprizas. Su potencialu. Pažiūrim į kainą ir „jamam“ labai labai. Ragauta 2012-12, Geriausias 2012-16 m. Platina UAB „Mineraliniai vandenys“,”

6. 91 Cono Sur Reserva Syrah 2008, Čilė, 35 Lt


Mėlynių, bruknių, aviečių, šokolado, kavos ir šviežio rašomojo rašalo (ne to, apie kurį galbūt pagalvojote!) besiskleidžiantis aromatas. Burnoje pakankamai elegantiškas, link europinio stiliaus, gaivus, minerališkas, miško uogų, juodųjų serbentų prisotintas gražuolis. Gyvas vynas su dinamišku poskoniu. Švelnūs taninai. Ragauta 2012-11. Geriausias 2012-14 m. Platina UAB „Liviko“ 13.5%

7. 91 Niepoort Fabelhaft 2009 DOC, Portugalija, 40 L


“Tortas!” sušuko vieno iš mūsų sūnus, pauostęs vyną taurėje. Turtingas ir labi švarus kvapas su visais sluoksniais: vanilė, pudingas, gvazdikėliai, vyšnios, vafliai, džiovinti abrikosai, datulės. Sužydintis taurėje. Burnoje pulsuoja švelni tekstūra, ir sproginėja kepinių prieskonių, trešnių, cinamono, prisirpusių taninų fejerverkai - ilgo tauraus poskonio vynas. Perliukas. Garantuotas. Atsisakyti tokios vyno? Įdomu kas bandys tai padaryti? Platina UAB „Dūda ir kompanija“,  Ragauta 2012-07. Geriausias 2012-14 m. 13.5%.

8. 91 Dezzani L'Assioma Albarossa DOC 2009, Italija, 40 Lt


Elegantiškas aromatas, prisodrintas vyšnių, šokolado, mineralų, pipiriukų. Mielai ir įtaigiai. Burnoje subtilios vyšnių, serbentų, slyvų, ištirpusių taninų natos, gera dermė ir švarus gero stoto poskonis bei suvaldytas alkoholis. Importavo UAB „Amka“. Ragauta 2012-04. Geriausias 2012-14 m. 14%.

9. 90 Ernst Loosen Villa Wolf Pinot Gris QW 2011, Vokietija, 25 Lt

Aromate – mineralai, arbūzas, ananasai. Švariai. Burnoje gyvas, tvirtas, obuoliai, kreida, mineralai groja raiškiai. Tvirta struktūra. Ragauta 2012-11, Geriausias 2012-15 m. Platina UAB „Bennet distributors“, 12.5%

10. 90 St-Urbans Hof Urban Riesling Weiss Selection 2011, Vokietija, 34 Lt

Nosį kutena mineralų, limetos, medaus, pievų gėlių, obuolių blyksniai - švariai. Burnoje mineralai, gėles, tyra ir įtikinamai lygu. Ne sausas. Poskonis ilgas, mielas su pakramtyto medaus korio nata. Ragauta 2012-06. Geriausias 2012-15 m. 9.5%. Platina UAB „Eugesta“

11. 90 Enrico Serafino Barbera d’Alba 2010 DOC, Italija, 33 Lt

Likerizuotų vyšnių, dulkių, kuklus vynas. Burnoje vyšnios, kepinių prieskoniai, geras balansas, tvirti taninai, poskonis švarus. Diskretiškai pagavus ir su potencialu. Įvertinkite tai. Ragauta 2012-12, Geriausias 2012-17 m. Platina PPĮ „Gelsva“, 13.5%

12. 90 Ja-Mocha Pinotage 2011, PAR, 38 Lt

Mokos kavos aromatas, ledų, deginto cukraus, šiek tiek trešnių, braškių elementų. Skonis kaip parūkytos slyvos. Sodrūs taninai, tvirtos struktūros. Labai geras Pinotage. Ragauta 2012-12. Geriausias 2012-14 m., platina UAB „Filipopolis“, 14%.

13. 90 Vigneti Zabu Il Passo Nerello Mascalese Sicilia IGT, 2011, Italija, 35 Lt


Vyšnių, kriaušių, šokolado apraiškos pakankamai intensyvios kvape. Burnoje trešnės, mėlynės, kepinių prieskoniai. Tvirta ir subalansuota. Ragauta 2012-12, Geriausias 2012-16 m. Platina UAB „Mineraliniai vandenys“,  13%.

14. 90 Lacheteau Brut Rose Cremant de Loire A.C., Prancūzija, 33 Lt

Puikus cremantas. Burbuliukai smulkūs ir kyla tolygiai, o taurėje atsiskleidžia džiovintų kriaušių, mielių ir skrebučio aromatai. Skonis gaivus, vaisiškas, su džiovintų obuolių, pyrago grybšniais. Geriausias 2012-2014 metais. Ragauta 2012 gruodį. Importuotojas UAB „Mineraliniai vandenys“

15. 90 Paul Mas Vigne De Nicole Cabernet Sauvignon Merlot, Prancūzija, 39 Lt

Mielas, jaukus, pudingo, vanilės, trešnių, juodųjų serbentų įspūdžiai. Skonyje trešnės, slyvos, minkšta rūgštis. Neblogai, poskonis nėra trumpas. Ragauta 2012-12. Geriausias 2012- 2015m. Platina UAB „AMKA“, 14%

16. 90 Cava Pere Ventura Tresor Brut Reserva, Ispanija, 39 Lt

Rimta cava, stiliumi labiau primenanti Brut Nature. Burbuliukai smulkūs ir kyla tolygiai, o aromate rasite džiovintų obuolių, mielių, citrinos žievelės šokį. Skonyje gera rūgštis, kriaušių, migdolų, gaidos bei ilgas ragaišio poskonis. Labai gerai. Ragauta 2012-10. Geriausias 2012-2016 metais. Platintojas UAB „Liviko“

17. 90 Dezzani La Guardia DOC 2007, Italija, 39 Lt

Spygliuočių, paprikos, slyvų, aviečių nušvintantis vynas. Būkite kantrūs. Atsiskleis jisai. Burnoje vyšnios, miško uogos, tvirta struktūra, kieti taninai. Geras potencialas. Ragauta 2012-12. Geriausias 2012- 16 m. Platina UAB “AMKA”,14%

18. 89 La Murola Pecorino 3 IGT 2011, Italija, 22 Lt


Siurprizas. Maža kaina, gera kokybė. Gaivus ir gyvas vynas. Nereikia net vasaros laukt. Agrastų, kriaušių, sviesto švarūs aromatai. Burnoje gaivališkas agrastų, saldžių obuolių šėlsmas. Neilgas, bet įspūdingas. Platina UAB FMCG Baltics, Ragauta 2012-10, geriausias 2012-14 m. 12.5%.

19. 89 Raiza Tempranillo Crianza 2007, Ispanija, 33 Lt


Rioja dendis. Kvepia miško paklote, miško uogom, grybiena, aviliu, cinamonu. Švariai ir tauriai. Į taurę jį! Lygi tekstūra, miško uogų, kavos natos. Švelnus poskonis. Sulaukta branda, tik taninai dar nenori pasiduot. Netruks. Geriausias 2012-13 m. Ragauta 2012-06. Platina UAB “Baltic Wine and Spirits”.

20. 90 Hager Matthias Mollandser Berg Gruner Veltliner 2011, Austrija, 40 Lt

Aromate - gėlės, persikai, abrikosai, kriaušės tyliai skleidžias. Burnoje gyva rūgštis, limetos, citrina, rudens gėlių poskonis. Sudaro įspūdį. Ragauta 2012-12. Geriausias 2012- 15 m. Platina Platina UAB „Vyno kraštas“ - Įsigyti galima vyninėj Notre Vie Vilniuje, Stiklių g. 10. 12,5%

21. 89 Marques de Riscal Blanco DO 2011, Ispanija, 33 Lt

Tarsi Sauvignon Blanc kvapas: agrastai, vynuogių kauliukai, juodieji serbentai. Raiškiai ir stipriai. Burnoje agrastai, juodieji serbentai. Gana tvirtas. Ragauta 2012-12. Geriausias 2012- 14 m. Platina UAB „Baltic Wine and Spirits“, 12.5%

22. 89 Cantina di Montalcino Chianti Reserva DOCG 2008, Italija, 35 Lt

Aromate džiovinti vaisiai, žolelės, žemė, slyvos, akmenys, žibuoklės, Švaru, subtilu, užkabina. Skonyje slyvų, vyšnių, medinių taninu rezginys, poskonis sausokas. Ragauta 2012-07. Geriausias 2012-15 m. Platina UAB "Mineraliniai vandenys" MV parduotuvėse ir HoReCa. 13.5%.

23. 89 Bestheim Pinot Gris Reserve 2010 Alsace AOC 2010, Prancūzija, 38 Lt


Malonus persikų, ananasų, džiovintų vaisių, prieskonių aromatas. Skonis gaivus, vaisiškas, gero balanso, su apelsinų žievelės ir tropinių vaisių gaidomis. Geriausias 2012-2014 metais. Platina UAB „Šiaulių tara“. Ragauta 2012-07. Geriausias 2012-14 m. 13.5%.

24. 89 Mas Picosa de Flor en Flor Moncant DO 2010, Ispanija, 32 Lt


Odos, aviečių, pipirų, pudingo natos vidutinio stiprumo aromate. Burnoje pakankamai tvirtas, braškių, vyšnių, tvirtų taninų išraiška. Ragauta 2012-11, Geriausias 2012-15 m. Platina UAB „Dūda ir Ko“, 14 %

25. 89 L.A. Cetto Petite Syrah Baja California 2008, Meksika, 36 Lt

Rimtas vynas. Švarus mėlynių, gervuogių, slyvų ir vanilės aromatas. Skonyje dominuoja tamsių miško uogų ir rūkytų slyvų natos, visgi norėtųsi kiek daugiau vaisiškumo.Geriausias 2012-2014 metais. Ragauta 2012 lapkritį. Importuotojas UAB “Liviko”, 14.5%.

26. 89 Michele Chiarlo Barbera d‘Asti DOCG 2010, Italija, 39 Lt

Pakankamai raiškus slyvų, žemės, džiūstančio šieno aromatas. Skonyje žaidžia vyšnios, slyvos, lygi tekstūra. Potencialo yra. Platina UAB „DSP Baltic“, Ragauta 2012-12, Geriausias 2012-16 m. 13%.

27. 89 Cune Rioja Crianza DOC 2009, Ispanija, 35 Lt


Aviečių, cinamono, vyšnių, švarus, visgi vidutinio stiprumo aromatas. Skonyje reiškiasi stiprūs taninai, vyšnios, pipirai, gervuogės, šiurkštokas medis poskony. Ragauta 2012-11. Geriausias 2012-14 m. Platina UAB „Šiauliu tara“. 13.5%.

28. 90 Carmenet Reserve Cabernet Sauvignon California 2010, JAV, 36 Lt

Aromate jaučiasi kedro, juodųjų serbentų, miško uogų, vanilės gausūs potėpiai. Burnoje kavos, prieskonių, vyšnių, slyvų polifonija. Šiurkštus dar brandinimui skirto vyno poskonis, nors subalansuota neblogai. Ragauta 2012-12, Geriausias 2012-15 m. Platina UAB „Mineraliniai vandenys“,12.5%.

29. 89 Terredavino La Villa Roero Arneis DOCG 2011, Italija, 36 Lt

Mandarinų, sviesto, persiko aiškios gaidos aromate. Geras stotas, obuolių, greipfrutų, apelsino žievelės, geltonų slyvų skoniai. Rimtas. Ragauta 2012-11, Geriausias 2012-14 m. Platina UAB „Eurokornus“, 12.5%.

30. 89 Bonterra Viognier Mendocino County 2010, JAV, 40 Lt


Apelsino žievelių, obuolių, abrikosų natos kvape. Burnoje tropinių vaisių natos, pakankamai gerai subalansuotas, apelsinų poskonis. Rūgštis gera. Ragauta 2012-11, Geriausias 2012-14 m. Platina UAB „Bennet distributors“.

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos bei visuomenės gerove
Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną