Geriausio Baltijos šalyse someljė titulas pirmą kartą atiteko lietuviui

Geriausio Baltijos šalyse someljė titulas pirmą kartą atiteko lietuviui

Rygoje vienuoliktą kartą vykusiose svarbiausiose Baltijos šalių someljė varžybose „Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix“, pirmą kartą jų istorijoje geriausiu someljė Baltijos šalyse buvo pripažintas Lietuvos atstovas – Martynas Pravilonis. Antroji vieta taip pat atiteko lietuviui – Narimantui Miežiui, o trečioji – Latvijos atstovei Agnese Meiersone.


Iš viso kovoje dėl geriausio someljė titulo Lietuvai atstovavo AS „Prike“ vynų kategorijų vadovas Artūras Vasilionok, viešbučio „Kempinski Cathedral Square“ vynotekos direktorius Martynas Pravilonis ir „Somm“ vynotekos someljė Narimantas Miežys, kuris yra pirmasis Lietuvos someljė, užėmęs antrąją vietą tarp geriausiųjų Baltijos šalyse dar 2012 metais Vilniuje vykusiame čempionate.

Didžiausias dėmesys – vyno ir maisto dermei
Pirmojo turo metu dalyviai savo žinias demonstravo tiek raštu, tiek praktinių užduočių metu. Keturi iš aštuonių dalyvių pateko į finalą, kuriame savo profesionalumą įrodė atlikdami įvairias ir itin netikėtas užduotis. Praėjusių metų šių varžybų nugalėtojas bei septintą vietą tarp geriausių pasaulio someljė iškovojęs, o šiandien būdamas žiuri komisijos pirmininkas Raimonds Tomsons sakė: „Finale siekėme išvysti, kaip varžybų dalyviai sugeba apjungti teorines ir praktines žinias konkrečiose restoranuose įvykstančiose situacijose“.

Geriausio Baltijos šalių someljė titulą pačiose pirmose varžybose iškovojęs Urvo Ugandi teigė, kad per vienuolika metų užduotys dalyviams gerokai išsiplėtė ir šiandien reikalauja didelio profesionalumo, tačiau jos yra praktiškos ir susijusios su kasdieniu someljė darbu.

„Scenoje buvo inicijuojamos situacijos, į kurias dalyviai turėjo reaguoti čia ir dabar. Taigi norint tapti nugalėtoju, nepakako techninių žinių ir išmanymo apie vyną, bet lygiai taip pat svarbu žinoti, ko tikimasi iš profesionalaus someljė. Palyginti su ankstesnėmis varžybomis, šiemet itin didelis dėmesys buvo skiriamas vyno derinimui su maistu. Finalininkai turėjo parinkti labiausiai derančias maisto ir vyno kombinacijas, o nugalėtoju tapo tas, kuris tai padarė geriausiai“, – kalbėjo U. Ugandi.

Galimybė jauniesiems profesionalams
 Taip pat, siekiant įkvėpti ir suteikti galimybę pasisemti profesinės patirties tarptautiniu mastu, jau antrus metus dalyvauti buvo kviečiami ir jaunieji someljė.

Varžybų nugalėtojui atiteko pagrindinis prizas – kelionė vyno tema, o geriausio jaunojo someljė titulo laimėtojai, kuria buvo pripažinta estė Marika Tikas, įteiktas ypatingas atidarytuvas ir legendinio „Chateau Laguiole“ vyno butelis.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną