Geriausias Lietuvos someljė lieka nenugalėtas

Geriausias Lietuvos someljė lieka nenugalėtas

Š.m. gegužės 9 dieną įvykusiame šeštajame PLANETA GRAND PRIX LIETUVOS SOMELJĖ ČEMPIONATE penktą kartą geriausiu šalies someljė tapo „Vyno klubo“ atstovas Arminas Darasevičius. Antruoju trečius metus iš eilės liko Narimantas Miežys („Saint Germain“), trečiąją vietą iškovojo Redas Norkeliūnas („Stikliai“). Geriausio putojančio vyno pilstytojo titulą iškovojo Onuras Ursavas („Apvalaus stalo klubas“).

Nugalėtojui vyninė „Planeta“ dovanojo kelionę į Siciliją, antrosios ir trečiosios vietos laimėtojams teko „Schott Zwiesel“ krištolo prizai, o putojančių rungties laimėtojas dovanų gavo legendinio „Cava Agusti Torello Mata Kripta“.

Šeštajame vyno žinovų čempionate rungėsi aštuoni dalyviai, dirbantys restoranų, viešbučių, vynų mažmena ir didmena prekiaujančių įmonių darbuotojai bei nepriklausomi vyno žinovai.

Dalyvių kova prasidėjo vidurdienį, kai jie rašė teorinį testą, po kurio dalyvavo vyno dekantavimo rungtyje. Butelį brandaus vyno someljė svečiams pagal taisykles turėjo patiekti per penkias minutes. Deja, keletui dalyvių laiko neužteko.

Keturi geriausi pateko į finalą, kuriame rungėsi aklojoje aromatų, vyno bei stipriųjų gėrimų rungtyje. Taip pat jie dar kartą dekantavo vyną, vyno meniu turėjo rasti klaidų, patiekė putojantį vyną bei prie maisto derino vyną. Šias nelengvas užduotis kiekvienas dalyvis turėjo atlikti per 45 minutes.

„Šiemet mūsų čempionate teisėjavo itin profesionali komisija: Estijos someljė asociacijos prezidentė Kristel Nommik, Latvijos someljė asociacijos prezidentas Raimondas Tomsonas, Someljė mokyklos direktorė Jurgita Karinauskaitė, vyno ekspertas Gintautas Jašinskas, todėl nugalėtojų pasiekimai yra ypač vertingi“,- po čempionato teigė vertinimo komisijos pirmininkas, Lietuvos someljė asociacijos prezidentas Arūnas Starkus. 

Kova dėl pirmosios vietos kasmet darosi įtemptesnė: šiemet Narimantas Miežys jau buvo šiek tiek geresnis dekantavimo, putojančio vyno pateikimo rungtyse, tačiau Arminas Darasevičius geriau derino vyną ir maistą, geriau atpažino gėrimus aklojoje degustacijoje, ir taisė klaidas vyno meniu. Savo rezultatą pagerino Redas Norkeliūnas, per metus pakilęs iš ketvirtosios į trečiąją vietą. Maloniai nustebino į geriausių ketvirtuką patekęs pirmą kartą čempionate dalyvavęs Someljė mokyklos studentas Dariušas Mileris.

Someljė profesionalumas akivaizdžiai auga, vyno kultūra Lietuvoje kyla. Svarbu, kad restoranų šeimininkai pripažintų jų reikalingumą.

Daugiau informacijos apie čempionatą:
Arūnas Starkus
Lietuvos someljė asociacijos prezidentas
Tel.: 8 698 34297
a.starkus@somelje.lt
www.somelje.lt

Apie LIETUVOS SOMELJĖ ASOCIACIJĄ

LIETUVOS SOMELJĖ ASOCIACIJA (LSA, įsteigta 2005 m.) vienija someljė ir someljė studentus, vyno žurnalistus ir vyno ekspertus, bei asocijuotus narius – įmones, kurie suinteresuoti profesijos ir kartu vyno kultūros plėtojimu Lietuvoje. LSA kasmet organizuoja Lietuvos someljė čempionatą, Lietuvos vyno čempionatą ir Desertų ir vyno derinimo varžybas. LSA yra Tarptautinės someljė asociacijos (ASI) narys.

Someljė yra profesionalus restorano darbuotojas, atsakingas už restorano vyno meniu sudarymą, atsargų priežiūrą, svečių aptarnavimą, parenkant vyną ir kitus gėrimus prie patiekalų. Lietuvoje someljė ruošia LSA Someljė mokykla.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną