„Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas 2009“ - klaipėdietis

„Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas 2009“ - klaipėdietis

2009 m. lapkričio 27 d. Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA) UAB „Baltic Master“ mokymo centre surengė konkursą „Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas 2009“. Konkursas vyko Šiaurės šalių maisto kultūros dienų Lietuvoje „Šiaurės skonis“ metu, glaudžiai bendradarbiaujant su Šiaurės ministrų tarybos biuru Lietuvoje. Virėjų konkurso dalyvių laukė netradicinė užduotis – konkurso patiekalai turėjo būti pagaminti Šiaurės šalių virtuvių motyvais.

Šis konkursas – jau antrasis LRVVKA organizuotas Lietuvos jaunųjų virėjų konkursas (pirmasis įvyko 2005 m. lapkričio 4-5 d.; jame rungėsi komandos, kurių sudėtyje buvo po du virėjus).

„Geriausio Lietuvos jaunojo virėjo 2009” konkurse susirungė šeši jaunesni nei 28 metų virėjai iš įvairių Lietuvos miestų: vilniečiai Artūras Kondratjevas (restoranas „Medininkai“) , Andrius Kubilius (Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centras) bei Konstantinas Kuznecovas (biliardo ir poilsio klubas „Pool House”), iš Palangos atvyko konkursantas Tadas Paulauskas (viešbutis „Vanagupė”), iš Klaipėdos – Remigijus Januška („Old Port Hotel“), o Andrius Buitkus (restoranas „Kauno bokštas”) atstovavo Kauną. Gaila, kad potencialių konkurso dalyvių gretas labai išretino gripas.

Džiugu, kad konkursas vyko sklandžiai ir įdomiai. Konkurso metu virėjai per 2 valandas ir 30 minučių, naudodami profesionalią UAB „Baltic Master“ virtuvės įrangą, turėjo pagaminti 4 porcijas šaltojo užkandžio, būtinai panaudojant jūros šukutes bei 4 porcijas karštojo patiekalo, būtinai panaudojant plekšnės filė. Jūros šukutes ir plekšnės filė konkursui pateikė kompanija „Reaton“. Patiekaluose turėjo būti naudojami ir „Santa Maria“ prieskoniai.

Konkursinius patiekalus vertino profesionali komisija. Jos sudėtyje dirbo vienas žymiausių Šiaurės šalių virėjų Michael Björklund, 1997 m. iškovojęs geriausio Suomijos virėjo vardą, 2000 m. - geriausio Švedijos virėjo vardą, o 2002 m. tapęs Švedijos nacionalinės virėjų komandos nariu. Taip pat teisėjavo patyrę šefai – LRVVKA Tarybos nariai – Valius Čepanonis bei Halina Višnevskaja.

Konkurso dalyvių darbas ir pagaminti patiekalai buvo vertinami pagal Pasaulinės šefų draugijų asociacijos (WACS) nustatytus kriterijus: darbo vieta galėjo būti įvertinta 10 taškų; tikslus, profesionalus patiekalų paruošimas – 20 taškų; patiekalo pateikimas ir novatoriškumas – 30 taškų; patiekalų skonis – 40 taškų.

Konkurso dalyviai, sirgaliai ir teisėjai buvo nustebinti dalyvių išradingumu ir netradiciniu produktų panaudojimu.

Klaipėdietis Remigijus Januška jūros šukučių karpačą pateikė su šviežiai marinuotais agurkais ir jautienos ruduoju padažu bei citrinų oru, o plekšnės filė suktinukus pagamino su Parmos kumpiu, morkomis, baltais svogūnais bei špinatais ir pateikė su baltojo vyno padažu. Šio virėjo patiekalai buvo švelnaus šiaurietiško skonio; patiekalų ingridientai puikiai derėjo tarpusavyje; patiekalai puikiai atrodė.

Palangiškis Tadas Paulauskas, gamindamas užkandį, puikiai suderino jūros šukutes, apkeptą kriaušę, ožkos pieno sūrį, česnakus ir saulėje džiovintus pomidorus, o ypatingai gaivų padažą pagamino iš alyvuogių aliejaus, bazilikų, mėtų, svogūnų laiškų bei krapų. Gamindamas karštąjį patiekalą iš plekšnės, šis virėjas pagal šiaurietiškas patiekalų gaminimo tradicijas derino žuvį su obuoliais ir špinatais, o baltojo vyno padažą – su aviečių sirupu ir balzaminiu actu.

Visus nustebino ir vilnietis Artūras Kondratjevas: šaltąjį totorišką jūros šukučių užkandį šis jaunasis virėjas pateikė su pomidorų drebučiais bei kvapnių dūmų efektu po stikliniu patiekalo gaubtu. Labai sudėtingas ir įdomus buvo Artūro Kondratjevo pagamintas ir karštasis patiekalas – plekšnės filė duetas: su Parmos kumpiu apkepta plekšnės filė pateikta ant bulvių košės, pagardintos kalamata alyvuogėmis bei ant salierų drebučių kilimėlio, o filo tešlos ryšulėlyje plekšnės filė derinta su gorgonzolos sūriu, confit pomidorais ir lotoso šaknimi.

Kauniečio Andriaus Buitkaus patiekalai išsiskyrė savo puikiu pateikimu, o vilniečio Konstantino Kuznecovo – skoniu. Džiugu, kad kol kas mažiausiai patyręs Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centro mokinys Andrius Kubilius drąsiai varžėsi su labiau patyrusiais kolegomis; jo patiekalai buvo labai estetiškai patiekti.

Konkurso dalyviai, sirgaliai ir rėmėjai nekantriai laukė konkurso rezultatų paskelbimo. Pasveikinti nugalėtojų į apdovanojimo ceremoniją atvyko Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje direktorius p. Bo Harald Tillberg, kuris padėkojo visiems dalyviams už jų indėlį, populiarinant Šiaurės šalių virtuvę Lietuvoje. Visiems konkursantams buvo įteikti dalyvių diplomai, konkurso rėmėjų kompanijų „Santa Maria“, „Nestle“, „Unilever“, „Farm Frites“ ir LRVVKA įsteigtos atminimo dovanos. Susumavus rezultatus, III-iosios vietos laimėtoju buvo paskelbtas Vilniaus restorano „Medininkai“ virėjas Artūras Kondratjevas, II-oji vieta atiteko Palangos viešbučio „Vanagupė“ virėjui Tadui Paulauskui, o I-oji vieta ir „Geriausiojo Lietuvos jaunojo virėjo 2009“ vardas – „Old Port Hotel“ virėjui klaipėdiečiui Remigijui Januškai.

Konkurso prizininkai buvo apdovanoti Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje įsteigtais piniginiais prizais, o konkurso nugalėtojui Remigijui Januškai buvo įteiktas ir LRVVKA įsteigtas konkurso nugalėtojo prizas – stiklinė virėjo kepurė, taip pat kompanijos „Santa Maria“ prizas – profesionalių peilių rinkinys.

Konkurso „Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas 2009“ organizatoriai – Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija – dėkoja visiems konkurso dalyviams už jų drasą, o už paramą ir dėmesį dėkoja partneriui – Šiaurės ministrų tarybos biurui Lietuvoje bei šio konkurso rėmėjams – kompanijoms „Baltic Master”, „Santa Maria“, „Reaton“, „Nestle“, „Farm Frites“, „Kemitek“, „Unilever“.

Daugiau konkurso nuotraukų >>  


LRVVKA informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną