Geriausia dovana, jei mėgstate kulinarinius iššūkius

Geriausia dovana, jei mėgstate kulinarinius iššūkius

Rasti gerą, kasdieniniame gyvenime bei šventėms pritaikomą kulinarinę knygą tampa iššūkiu, nes kol neišbandėte bent kelių receptų, neaišku ar kiti penkiasdešimt bus tokie pat geri. Mažiausias pavojus „prašauti“ - knygą rinktis pagal autorių (profesionalą ar Jums asmeniškai imponuojantį savo maisto gamybos stiliumi) ar rekomendacijas.


Perduodame prieš metus gautą rekomendacijos estafetę toliau ir atsakingai rekomenduojame, pernai metais kulinarinių knygų metu atradimu tapusią knygą, „Vegetariški patiekalai“.

Kodėl metų atradimas? Nes kokį receptą bepasirenkti – toks įspūdis, kad autorius jį parašė specialiai Jums! Aromatas, skonis, vaizdas – kiekviename patiekale subalansuoti taip, kad nebelieka nei ką pridurti, nei atimti.

parmosapkepasledai
Parmos apkepas ir burokėlių bei žirnelių ledai

Trumpai apie knygos autorių. Britas, virtuvės šefas Hugh Fearnley-Whittingstall, keliasdešimties knygų autorius, tenka pripažinti, žinantis ir mokantis sukurti teisingą kulinarinę knygą. Būtent knygą, o ne receptų kratinį. Autoriui įteikti net keli vyno žinovo, gurmano André Simono memorialinio fondo apdovanojimai už geriausią metų kulinarinę knygą. Profesionalus šefas jau daugiau nei penkiolika metų Channel 4 televizijoje veda autorines laidas apie maistą, o britų nacionaliniame dienraštyje The Guardian rašo skiltį apie maisto gaminimą.

Faktai, žinoma, įspūdingi, bet įdomiausia dalis ta, jog Hugh Fearnley-Whittingstall‘as yra įkūręs keletą virėjų mokyklų ir restoranų tinklą. Visi „Vegetariški patiekalai“ knygos receptai atkeliavę būtent iš restorano virtuvės, visi išbandyti ir pasiteisinę. Ir patikėkit – tai jaučiasi.

Pati knyga turi vieną, mano asmenine nuomone, nedidelį trūkumą. Tai - pavadinimas. Mėsos gerbėjus žodis „vegetariškas“ dažnai atbaido, o dar blogiau kelia pajuoką. Būtų puiku, jog būtent tokiems žmonėms ir pakliūtų į rankas ši knyga, nes ji, kaip ir pats autorius teigia, tiesiog įkvėpimas valgyti daugiau daržovių. Visus knygoje esančius patiekalus galima valgyti kaip atskirus, bet jie gali tapti ir fantastiškais garnyrais...

kambodzospastarnoku_sriuba
Kambodžos vestuvinis dažinys ir pastarnokų sriuba su imbierais ir migdolais

Neretai vegetariškose knygose, kavinėse, restoranuose, stengiamasi rasti/pasiūlyti mėsos pakaitalus (soja, riešutų masės ir pan.), tuo tarpu šioje knygoje nebandoma „užkaišioti“ trūkstamo mėsos skonio, o pateikiamos puikios alternatyvos. Knyga tai pat įrodo, kiek daug nuostabių panaudojimo būdų turi daržovės ir kokios jos gali būti skanios ir įdomios. Dievaži, jei iki šiol mėsą valgantys draugai manęs su šypsenėle klausdavo „tai ką jūs valgot, jei nevalgot mėsos?“, pavarčius šią knygą su tokiais receptais, ir jų paragavus, nei vienam klausimų nebekyla. Mano tėtis, visada važiuodamas pas mane į svečius ir žinodamas, kad mėsos nebus, atsiveža jos „slaptai“. Po, pagal šios knygos receptus pagamintų pietų, kumpio gabalėlius jis pasiliko šaltkrepšyje kitai „juodai dienai“.

Knygos autorius nuo pirmo skyriaus, pavadinto „Ištaigingas maistas ir vaišės“  laužo stereotipus apie prėską vegetarų maistą, kuriuo sotus nebūsi. Visa knyga suskirstyta į paprastus ir aiškius skyrius: sočios salotos, žalių daržovių salotos, tirštos sriubos, daržovių ir miltų patiekalai, vakarienė iš virtuvės spintelės atsargų, makaronų ir ryžių patiekalai, mezė ir tapų užkandžiai, orkaitėje ir ant grotelių kepti patiekalai, garnyrai (kuriame atsidūrė ir du desertai). Karts nuo karto receptuose sužaidžia skirtingos pasaulio virtuvės.

Jei puodus kilnojate ne pirmą kartą, pritarsite, jog retai knygose esantys receptai 100% išpildo Jūsų asmeninį skonį. Norėtųsi kažką pakeisti, kažko pridėti, tik ne visada drąsu eksperimentuoti, ieškant vykusių derinių. Šioje knygoje dažnai pateikiamos kelios patiekalo variacijos, keičiant prieskonius ar produktus.

Tad, jei Jūsų draugų ar šeimos rate yra tokių, kurie bent kartais (o ypač, jei dažnai) mėgsta gaminti – su šia knyga, kaip sakoma, pataikysite „į dešimtuką“. Dar originaliau – pabandykite padovanoti moteriai, kurios vyras yra „užkalęs“ mėsaėdis – visai gali būti, kad pasikeis ir vyro polinkiai maistui...

Asmeninės rekomendacijos
Tikrais vakarėlių, švenčių ar romantiškų pietų top‘ais tapę patiekalai, kuriuos siūlau būtinai išmėginti:
 

  • Parmos baklažanų apkepas
  • Apverstas pyragas su karamelizuotais burokėliais arba svogūnais
  • Pastarnokų sriuba su imbierais
  • Keptos bulvės su čederio įdaru
  • Kambodžos vestuvinis dažinys
  • Orkaitėje kepti šakniavaisiai su obuoliais ir rozmarinais
  • Porai su kokosų pienu
  • Burokėlių ir juodojo šokolado ledai

Meniu.lt ir “Restoranų verslas” redaktorė
Ieva Malaiškaitė

darzoiviu_apkepas
Orkaitėje kepti šakniavaisiai su obuoliais ir rozmarinais

 

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną