Funkcinis maistas – kas tai?

Funkcinis maistas – kas tai?

Funkcinio maisto sąvoka buvo sukurta Jungtinėse Amerikos Valstijose, tačiau pirmieji funkcinį maistą pradėjo gaminti japonai – šiek tiek daugiau nei prieš dvidešimt metų jie pirmieji pradėjo maisto produktus papildyti vertingomis medžiagomis.

Funkcinis maistas – tai sveikas, biologiškai aktyviomis medžiagomis praturtintas maistas, teigiamai veikiantis žmogaus organizmą. Šiuo maistu rekomenduojama kompensuoti vitaminų trūkumą žiemą ir ankstyvą pavasarį.

Daugelis maisto produktų gali būti praturtinami vitaminais arba mineralinėmis medžiagomis, pavyzdžiui, druska su jodu, o druska gali būti praturtinama kaliu, magniu. Ypač padidėja maisto vertė, jei jis praturtinamas polinesočiosiomis riebalų rūgštimis (pavyzdžiui, saulėgrąžų ir rapsų aliejaus mišinys), kurios pasižymi aterosklerozės riziką mažinančiu poveikiu.

Funkciniam maistui taip pat priskiriama duona su grūdais, duona su sėlenomis, labai rupių miltų duona, duona su džiovintais vaisiais, duona su saulėgrąžomis, su moliūgų sėklomis, su sezamo sėklomis, taip pat kviečių ar kitokių javų grūdų sėlenos.

Funkciniam maistui priskiriamos ir sojos, pasižyminčios tam tikromis organizmo funkcijoms naudingomis savybėmis. Seniai įrodyta, jog sojų mėsa mažina cholesterolio kiekį kraujyje, todėl sojų produktus patariama vartoti žmonėms, norintiems išvengti rimtų širdies ligų.

Funkcinio maisto žaliavomis gali būti ir specifiniai gyvi mikroorganizmai arba jų dalys, pavyzdžiui, probiotikai. Šios „gerosios bakterijos“ taip pat teigiamai veikia žmogaus organizmą.

Maistas tampa funkciniu ne tik pridedant vieno ar kito biologiškai aktyvaus komponento, bet ir vieną iš jų pakeičiant arba pašalinant žalingąjį, pavyzdžiui, alergiją sukeliantį baltymą.

Parengė Jolanta Bagurskienė
Šaltinis: www.sveikaszmogus.lt
Nuotrauka: http://img.alibaba.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną