Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Europos Sąjungos Komisija uždraudė gaminti Pekino antį

2008-08-11
Paskelbk savo straipsnį

Kinijos virtuvė, maisto kultūra bei tradicijos daugeliui pirmiausia asocijuojasi su garsiąja Pekino antimi, kurios gaminimo tradicijos gyvuoja bene šešis amžius. Kinijos virtuvė bent jau kol kas neįsivaizduojama be šio patiekalo. Tačiau Europos Sąjungos Komisija nusprendė uždrausti jos teritorijoje gaminti Pekino antį.

Kepant susidaro kenksmingos dujos
Priežastis labai paprasta. Pekino antis yra kepama specialiose orkaitėse, o šio proceso metu, pasak Komisijos atstovų, susidaro didelis kiekis žmogaus organizmui kenksmingų anglies monoksido dujų. Susidariusių smalkių kiekis viršija leistiną ES normą, tad didžiausių Europos valstybių komisijų inspektoriai pradėjo „naikinti“ tradicijas. Dėl to daugelis Europoje veikiančių restoranų iš savo meniu pradėjo skubiai išbraukti Pekino antį. Pekino anties gaminimas jau uždraustas dešimtyje Londono restoranų.

Pekino ančių veislė išvesta Kinijoje, Beijingo srityje, dar prieš tūkstančius metų. Tai pagrindinė mėsai auginamų ančių veislė. Šios veislės antys užauga iki 3 ir daugiau kilogramų svorio. Paprastai tokį svorį paukščiai užsiaugina per 10-12 savaičių. Šalies nacionalinio patiekalo istorija siekia garsiosios kinų Sungų dinastijos (960-1279) laikus. Tuomet antis buvo kepama molio apvalkale. Laikui bėgant tradicijos šiek tiek pakito, tačiau esmė išliko ta pati – paukštis kepamas virš atviros ugnies, apskritoje krosnyje, kūrenamoje datulių, persikų ar kriaušių malkomis, kurios mėsai suteikia ypatingą aromatą.

Kinijos restoranuose norima uždrausti naudoti tradicines krosnis. Virtuvių šefai tam priešinasi, teigdami, jog tik tokioje krosnyje antis gali būti ruošiama pagal visas tradicijas. Europos inspektoriai pradėjo šluoti šią paukštieną iš Europos Sąjungos teritorijoje esančių restoranų. Ar neišnyks vienas pagrindinių kinų tradicinių patiekalų, parodys laikas.

Pagal eda-server.ru parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukos: english.gov.cn (tradicinė krosnis); thelobby.com
Video: tokios modernios orkaitės pakeitė senąsias krosnis (http://www.woodstone-corp.com/html/duck_oven_sm.htm)
Meniu.lt informacija