Europos Komisijos projektas apie sveiką maistą turintiesiems mažesnes pajamas

Europos Komisijos projektas apie sveiką maistą turintiesiems mažesnes pajamas
Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Fiziologijos, biochemijos ir laboratorinės medicinos katedros mokslininkai dalyvauja Europos Komisijos finansuojamame projekte CHANCE („Socialiai pažeidžiamų asmenų mityba visuotinai prieinamais, subalansuotais ir sveikatinančiais maisto produktais, pagamintais pritaikius pigias technologijas ir tradicinius maistinius komponentus“). CHANCE yra daugiadalykis konsorciumas, kurį sudaro 17 partnerių iš 9 Europos Sąjungos šalių. Į projekto tyrimus ir naujų technologijų kūrimą įsitraukė 10 universitetų ir mokslo institutų, taip pat 5 mažos ir vidutinės maisto ir gėrimų sektoriaus įmonės. Konsorciume dalyvauja EUFIC – Europos maisto informacijos taryba ir CEN – Europos standartizacijos komitetas.

Nustatyta, kad tarp asmens pajamų ir mitybos kokybės yra tiesioginis ryšys – kuo žemesnė žmogaus socialinė ekonominė padėtis, tuo prasčiau subalansuota yra jo mityba. Viena iš šio reiškinio priežasčių yra ta, kad mažas pajamas gaunantys asmenys dažnai nebeišgali įsigyti biologiškai vertingų maisto produktų. Neabejojama, kad netinkama mityba, mažas fizinis aktyvumas, nutukimas, rūkymas, nuolatinė nervinė įtampa yra svarbūs kraujotakos sistemos sutrikimų, diabeto ir onkologinių ligų, sukeliančių didžiausią dalį Lietuvos gyventojų mirtingumo, rizikos veiksniai.

CHANCE projekte dalyvaujantys tyrėjai ir pramonės atstovai, dirbdami kartu, nustatys gyventojų, kuriems būdinga didesnė skurdo rizika, grupes ir maisto pramonės atstovams sudarys prielaidas kurti patrauklius, įperkamus ir biologiškai vertingus maisto produktus. Vykdant šį projektą, bus vertinami žmonių, gyvenančių ties skurdo riba, mitybos ir gyvensenos ypatumai, taip pat tiriama mažos savikainos biologiškai vertingų maisto produktų maistinė vertė ir jų gamybos technologijos.

Vienas iš CHANCE projekto tikslų – mokslinės informacijos teikimas politikams, maisto, mitybos, sveikatos strategijų kūrėjams, vartotojų organizacijoms, maisto pramonės ir sveikatos bei socialinės rūpybos specialistams. Šiam darbui vadovaus Europos maisto informacijos taryba (EUFIC).

CHANCE konsorciumo koordinatorius Bolonijos universiteto (Italija) profesorius Francesco Capozzi teigia: „Nors dauguma su mityba susijusių ligų daugiau paplitusios tarp mažesnes pajamas gaunančių žmonių, gyvenančių ties skurdo riba, vis dar nepakankamai dirbama, kuriant mažiau kainuojančius biologiškai vertingesnius maisto produktus. Tikimasi, kad CHANCE projekto rezultatai paskatins kurti visuotinai prieinamus ir biologiškai vertingus maisto produktus žmonėms, kuriems jų labiausiai reikia.“

Kontaktinis (-iai) asmuo (-enys):
Prof. Jonas Algis Abaravičius ir doc. Vaiva Hendrixson
VU Medicinos fakulteto, Fiziologijos, biochemijos ir laboratorinės medicinos katedra
Tel.: (8 5) 2398722, 2398721,

Vilniaus universiteto, Medicinos fakulteto informacija
Meniu.lt archyvo nuotrauka


Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną