Ekologiški žemės ūkio produktai - maitinimo įstaigoms

Ekologiški žemės ūkio produktai - maitinimo įstaigoms
Kasmet augant sertifikuotų pasėlių plotams ir didėjant ekologiškų žemės ūkio produktų gamybai, pagaminama vis daugiau ekologiškos produkcijos. Jos gamintojai dalį produkcijos realizuoja patys, o likusią parduoda prekybos įmonėms. Siekiant suaktyvinti ekologiškų produktų rinką ir didinti vartotojų susidomėjimą jais, žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius 2009 m. gegužės 4 d. įsakymu Nr. 3D-309 patvirtino „Ekologiškų maisto produktų tvarkybos maitinimo įmonėse taisykles“.

Taisyklėse numatyta, kad maitinimo įmonės, norinčios užsiimti ekologiškų maisto produktų tvarkyba, privalo pateikti raštišką prašymą serifikavimo įstaigai – VšĮ „Ekoagros“, kuri atliks ekologiškų maisto produktų tvarkybos technologinių procesų kontrolę ir patiekalų sertifikavimą. Prašymus dėl ekologiškų maisto produktų tvarkybos maitinimo įmonės sertifikavimo įstaigai gali teikti ištisus metus.

Tam, kad būtų išvengta vartotojų klaidinimo, ekologiški patiekalai ir jų sudedamosios dalys privalės būti sertifikuotos ir paženklintos sertifikuotų ekologiškų produktų ženklu, kuris bus žymimas šalia patiekalo pavadinimo valgiaraštyje ar lankstinuke. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad maitinimo įmonės, norinčios užsiimti ekologiškų maisto produktų tvarkyba, sudarytame valgiaraštyje neprivalo būti tik iš ekologiškų produktų pagaminti patiekalai.

„Tikiuosi, kad šis sprendimas suaktyvinti ekologiškų žemės ūkio produktų rinką suteiks galimybę gamintojams lengviau ir plačiau realizuoti savo produkciją. Vartotojai ekologiškų maisto produktų dabar galės įsigyti ne tik prekybos centruose ar prekyvietėse, bet ir mėgautis iš šių sveikų produktų pagamintais patiekalais maitinimo įmonėse“, – teigia žemės ūkio ministras K.Starkevičius.

Ekologiškų maisto produktų tvarkybos maitinimo įmonėse reikalavimai: Subjektai visuose maisto tvarkymo etapuose privalo užtikrinti, kad naudojami ekologiški maisto produktai ir/ar jų sudedamosios dalys būtų atskirtos nuo neekologiškų maisto produktų ir /ar jų sudedamųjų dalių, ir vengti bet kokio jų maišymosi. Sandėliuojant ekologiškus maisto produktus turi būti užtikrintas tinkamas jų identifikavimas ir atskyrimas nuo neekologiškų produktų (pvz.: skirtingos ekologiškų ir neekologiškų produktų laikymo taros, paženklintos ekologiškų produktų taros, produktai sudėti skirtingose lentynose ir pan.). Ekologiškų maisto produktų, sudedamųjų dalių ir/ar kitų medžiagų, naudojamų tvarkybos procese, įsigijimo dokumentuose turi būti nurodyta jų kilmė, pateikta informacija apie ekologiškų maisto produktų tiekėją ir produkcijos pavadinimą su nuoroda „ekologiškas“. Jeigu ekologiški ir neekologiški maisto produktai perdirbami tais pačiais įrenginiais, šių produktų grupių technologinės operacijos turi būti atliekamos skirtingu laiku, o prieš pradedant perdirbti ekologiškus produktus būtina kruopščiai išvalyti įrenginius bei gamybos priemones ir apie tai pažymėti Gamybinių ir pagalbinių patalpų, įrangos bei taros valymo ir dezinfekavimo žurnale. Subjektai turi imtis visų priemonių, kad apsaugotų ekologiškus maisto produktus nuo teršalų, kurie gali patekti įrenginių, patalpų valymo ar dezinfekavimo metu. Subjektas ar jo paskirtas atsakingas asmuo turi pildyti žurnalus, kurių formos pateiktos šių taisyklių 1−5 prieduose, kurie turi būti saugomi 3 metus ir pateikiami kontroliuojančių pareigūnų prašymu. Subjektų veiklos buhalterinė apskaita turi būti tvarkoma teisės aktų nustatyta tvarka, o visų perkamų ir parduodamų ekologiškų maisto produktų, sudedamųjų dalių bei medžiagų finansiniai dokumentai saugomi 3 metus. Prireikus šie dokumentai pateikiami kontrolę atliekantiems pareigūnams.

Naudingos nuorodos:

„Ekologiškų maisto produktų tvarkybos maitinimo įmonėse taisyklės“ >>

Sertifikavimo įstaiga VšĮ „Ekoagros“ >> 


ŽŪM ir Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną