Ekologija virtuvėje (II dalis)

Ekologija virtuvėje (II dalis)

Šaldytuvą, šaldiklį ar indaplovę naudojame kasdien ir visi jie naudoja nemažai elektros energijos. Tačiau energijos galima sutaupyti pasirinkus tinkamą daiktą.

Visos naujosios indaplovės, šaldytuvai ir šaldikliai turi energijos taupymo klasės reitingą – kuo jis aukštesnis, tuo mažiau energijos prietaisas vartoja. Siūlome rinktis tik A ir A+ klasės buitinę techniką. Renkantis indaplovę reikėtų atkreipti dėmesį į programų kiekį, ypač į tai, ar prietaisas turi ekonominio plovimo režimą. Puiku, jei yra galimybė prijungti šaltą ir šiltą vandenį, tada šaltas vanduo nebus šildomas elektra.

Pakeiskite seno modelio šaldytuvus ir šaldiklius naujesniais, kurie pažymėti Europos standarto ženklu „A++“ ir turi automatinio atšildymo funkciją. Šie įrenginiai naudoja dvigubai mažiau energijos nei praėjusio dešimtmečio gamybos virtuvės įranga, todėl CO2 kiekį sumažinsite apie 210 kg per metus.

Pasirinkite šaldytuvo dydį, tiksliai tinkantį jums. Šaldytuvas veikia geriausiai, kai yra prikrautas iki tam tikro lygio, o laikyti tuščią vietą neapsimoka.

Patarimai, kaip priversti šaldytuvą naudoti mažiau energijos ir veikti efektyviau:

Šaldytuvą statykite vėsioje vietoje. Prie orkaitės ar tiesioginėje saulės šviesoje pastatytas jis naudoja daugiau energijos.

Šaldiklio normali veikimo temperatūra yra nuo -15 iki -18 laipsnių, šaldytuvo – atitinkamai 3 ir 4 laipsniai. Nenustatykite per žemos temperatūros nei reikalinga, nes temperatūros sumažinimas vienu laipsniu padidina energijos sunaudojimą iki 5 %. Taigi temperatūrą nustatykite kiek įmanoma aukštesnę, tik kad negestų maistas.

Šaldytą maistą atšildykite šaldytuve – taupysis energija, reikalinga šaldytuvo darbui.

Atitirpdykite šaldiklį. Kai šaldiklyje ima atsirasti ledo, pats metas atšildyti! Kuo daugiau ledo, tuo didesnės energijos sąnaudos. Susidarius 3 mm storio šerkšnui, elektros energijos suvartojimas padidėja iki 30 %.

Ilgai laikant atidarytas šaldytuvo dureles, drėgnas oras plūsta į vidų ir uždarius viduje prišals ledo. Ant šaldytuvo verta priklijuoti lapelį su produktų, esančių jame, sąrašu. Tada atsidarius nereikės galvoti, ką pasiimti, ir įleisite mažiau šilto oro į vidų.

Prieš dėdami į šaldytuvą, nuo produktų butelių ar pakelių nuvalykite drėgmės lašelius.

Reguliariai valykite šaldytuvo gale esančias rites (naujausiuose šaldytuvuose jos uždengtos); per jas vyksta šilumos apykaita, taigi nešvarios gali sumažinti šaldytuvo efektyvų veikimą.

Šaldytuve laikykite tik tai, ką būtina ten laikyti. Reguliariai išimkite senus, nevartojamus produktus.

Patikrinkite durų gumą ir pakeiskite ją, jei šaldytuvas neužsidaro sandariai.

Taupykite naudodamiesi indaplove:

Plaunant indus indaplovėje sunaudojama 37 % mažiau vandens nei plaunant rankomis po tekančia srove. Taip plaudama indus šeima per metus gali sutaupyti net apie 8000 litrų vandens. Be to, mažiau sunaudojama elektros energijos vandeniui pašildyti ir plovimo priemonių. Tik jei prisipilsite kriauklę, o ne plausite po tekančiu vandeniu, jo sunaudosite dvigubai mažiau nei sunaudotų indaplovė.

Jei galite, indaplovę statykite toliau nuo šaldytuvo. Peržvelkite instrukciją dėl reikalingų vandens temperatūrų. Dauguma indaplovių turi kaitinimo elementą viduje, tad temperatūrą tereikia nustatyti.

80 proc. energijos indaplovė sunaudoja šildydama vandenį, taigi energijos taip pat sutaupysite, jeigu mažiau išteptus indus plausite ne 65, o 50 °C temperatūroje.

Iki 50 proc. miesto sąskaitos už elektros energiją dydžio sudaro vandens tiekimas bei panaudoto vandens valymas. Todėl taupydami vandenį sutaupysite ne tik savo, bet ir savo miesto biudžeto lėšų.

Naudokite trumpo plovimo ciklus visiems nelabai nešvariems indams. Jei jūsų indaplovė turi džiovinimo oru funkciją, rinkitės ją vietoj džiovinimo karštu oru.

Palikite indus džiūti indaplovėje per naktį. Nesant džiovinimo oru funkcijos, po paskutinio skalavimo palikite indaplovės dureles šiek tiek praviras, kad indai greičiau išdžiūtų.

Rinkitės palankesnes aplinkai valymo priemones. Įprastą indų ploviklį galima nuplauti tik ilgai   ir kruopščiai skalaujant. Rinkitės ekologiškus indų ploviklius, pažymėtus ženklais: „Mėlynasis angelas“, „Gulbė, „Gėlė“ kt.

Prikraukite pilną indaplovę. 

I straipsnio dalis>>

Nuotraukos: corbis.com
Leidinio „Restoranų verslas“ informacija

2010 08 13

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną