Egzotiški Meksikos kraštai (2) (Egzotika)

Egzotiški Meksikos kraštai (2) (Egzotika)

Arturo Meksikoje dirbo įmonėje, kuri eksportuodavo vaisius, daržoves ir kitus maisto produktus. Anot vaikino, pirmarūšiai vaisiai ir daržovės visada keliaudavo į Japoniją. „Viskas, kas būdavo pirmos klasės, atitekdavo japonams, jie geriausi klientai, nes ši šalis pasaulyje taiko griežčiausius reikalavimus maistui. Antrarūšiai vaisiai bei daržovės keliaudavo į Europos Sąjungą, o trečiarūšiai – į JAV“, – tikina Arturo.

Vaikinas taip pat aiškina, jog Lietuvos prekybos tinklai renkasi pigesnius produktus. Paėmęs apelsiną iš dubens teigia, kad jis tikriausiai užaugintas Ispanijoje, kadangi jo žievė stora. „Meksikietiško apelsino žievė plona, o vaisius sultingas“. Paėmęs citriną vėl pasakoja, kad šios citrinos paplitusios Europoje, o Meksikoje tokių išvis nerasi. „Pas mus auga tik žalioji citrina („laimas“), jų vaisiai dar mažesni ir labai rūgštūs, todėl jūsų citrina man tokia saldi, kaip apelsinas. Į Lietuvą vaisiai gabenami iš Europos arba Afrikos, jūsų prekybos tinklams meksikietiški vaisiai per brangūs, nors jie ir geresnės kokybės.“ Vaikinas pridūrė, jog netgi jei vaisiai bei daržovės būtų tiekiami iš Meksikos į Lietuvą, transportavimo kaštai būtų gana aukšti, todėl galutinė kaina vartotojui būtų ne tokia patraukli. „Vaisius bei daržoves tektų skraidinti lėktuvais, kadangi pasirinkus vandens transportą, produktai šalį pasiektų jau sugedę.“

Arturo šypsodamasis prisiminė, kaip nustebo pamatęs, kad žmonės vaisius Lietuvoje perka vienetais. „Meksikoje mes viską perkame kilogramais – keli kilogramai citrinų, keli kilogramai apelsinų ir kitų vaisių – tai normalu. Pažvelgęs į kainas Lietuvos parduotuvėse, supratau, kodėl taip yra. Meksikoje mes viską užsiauginame patys – vien Meksikos sostinėje gyvena 20 milijonų žmonių, turime daug darbo jėgos, visus reikia pamaitinti, todėl kainos „neužkeliamos“. Palyginus su Meksika, Lietuva – gana brangus kraštas gyvenimui: maistas brangus, buto nuoma taip pat nemažai kainuoja.“

Paklausus, kokios ligos kankina meksikiečius, Arturo susimąstė, o tada parodė į širdį. „Skrandžio problemomis meksikiečiai nesiskundžia, tačiau dėl streso ir greito gyvenimo tempo dažnai kenčia nuo širdies ir kitų ligų, tačiau mes turime puikų vaistą. Tai Nopales, valgomas kaktusas: iš jo galima gaminti šviežias salotas arba jį galima kepti ir valgyti kaip garnyrą. Jis labiausiai padeda nuo diabeto, po kelių mėnesių nelieka ligos požymių, taip pat sėkmingai mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Jis turi daug vitaminų: vitamino A, vitamino C, vitamino K, vitamino B6 ir kitų, jame taip pat gausu mineralinių medžiagų (magnio, kalio, geležies ir kitų). Japonai gerai žino šį vaistą, todėl jau seniai Nopales kaktusą gabena į savo šalį, jis taip pat padeda ir nuo ligų, susijusių su širdimi. Žinau, kad šio džiovinto kaktuso arbata taip pat eksportuojama į kai kurias skandinavų šalis – arbatos terapija irgi veiksminga. Šis kaktusas brandina vaisius lapų viršūnėse: jie maži, spalvoti ir labai skanūs.“

Įdomumo dėlei verta paminėti, jog kaktusą galima kepti ant grotelių, o jeigu norite pasigaminti salotas, iš pradžių jį teks sukapoti smulkesniais gabalėliais, viską įmesti į pasūdytą verdantį vandenį ir virti apie 15-20 minučių, puodo dangčiu uždengti nereikia. Kai kaktusas išverda, reikia nupilti karštą vandenį ir užpilti šalto vandens. Šis kaktusas dažnai valgomas su kiaušiniais, taip pat naudojamas gaminant sriubas arba tortilijas. Meksikoje net apie 10 tūkst. žemdirbių augina Nopales kaktusus, o produkcijos vertė kiekvienais metais siekia apie 150 mln. dolerių.

Parengė Elena Germanovič
Nuotraukos: www.city-data.com; www.flickr.com; www.sixtydays.org
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną