Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Egzotiški Meksikos kraštai (1) (Egzotika)

2008-05-12
Paskelbk savo straipsnį

Arturo Daniel Martinez, 28 metų meksikietis, Lietuvoje jau nuo rudens. Vaikinas pasakoja apie daugybę egzotiškų vaisių, kurių mūsų krašte nė su žiburiu nerasi: žalieji moliūgai, raudonieji bananai, geltonieji avokadai bei daugelis kitų negirdėtų pavadinimų.

Arturo pasakoja, jog meksikiečiai nuo pat mažens mokomi gaminti maistą. „Mama yra pirmoji mokytoja, ji vaikui nurodo, iš ko reikia gaminti patiekalą, pasako, kokiomis proporcijomis dėti komponentus bei išmoko, kaip paruošti patiekalą.“ Meksikiečių „meilę“ maisto gaminimui jis prilygina italams. „Ar kada nors matėte italą, kuris nemokėtų pagaminti pastos (makaronų) arba picos? Ne? Taip pat yra ir su meksikiečiais: mes viską gaminame patys“, – šypsosi Arturo. Vaikinas pasakoja, kad net ir svetur išvykę gyventi meksikiečiai nepamiršta nuo mažens įdiegtos maisto gaminimo kultūros.

„Meksikiečių tauta nesusidūrė su didelėmis viršsvorio problemomis, kadangi meksikietiška virtuvė gana sveika: dominuoja vaisiai bei daržovės, aštrūs prieskoniai, tačiau, daugėjant greitojo maisto restoranų bei didėjant gyvenimo tempui, žmonės pradeda keisti mitybos įpročius, o kūno svoris pradeda augti, jie tiesiog nutunka. Žmonės nebespėja gaminti maisto, todėl užkemša skrandį užsukę į „Mc Donalds“, – su nuogąstavimu pasakoja vaikinas. Arturo teigia, jog Meksikoje žmonės kaip alternatyvą greitajam maistui gali rinktis sveikus užkandžius. „Kiekvieną rytą „ant kampo“ gali nusipirkti užkandį, kuris pagamintas iš vaisių bei daržovių – tai labai sveika ir nereikia sukti galvos, ką pavalgyti.“

Vaikinas daug keliauja, todėl su liūdesiu pripažįsta, kad daugelyje Europos šalių meksikietiškos virtuvės restoranų gana daug. „Net kaimyninėje Lenkijoje jų kur kas daugiau, nekalbant apie Italiją bei Prancūziją. Lietuvoje juos galima suskaičiuoti ant pirštų.“

„Lietuviškose parduotuvėse sunku rasti reikiamų komponentų meksikietiškos virtuvės patiekalams: labiausiai trūksta vaisių ir daržovių, augančių tik Meksikoje. Lietuva tiesiog neturi savo įvaizdžio, daugelis meksikiečių net nenutuokia, kur ši valstybė yra. Būtent dėl šios priežasties tiekėjai iš Meksikos taip pat nedaug žino apie Lietuvą, tarp šių valstybių nėra užmegztų glaudžių prekybinių ryšių, todėl maisto produktų iš Meksikos sunku aptikti Lietuvos prekybos centruose bei parduotuvėse. Kaimyninėse šalyse ir daugelyje Europos šalių šių produktų jau galima rasti: padažai, sriubos ir kita gaminama industriniu būdu, tačiau šie produktai gana aukštos kokybės. Deja, tuose produktuose yra ir konservantų, kadangi kitaip jie greit sugestų“, – pasakoja Arturo.

Parengė: Elena Germanovič
Nuotraukos: www.dailybruin.com; www.santafeburrito.com;
www.gardenweb.com
Meniu.lt informacija